Edebiyat dünyası sonsuz hikayeye ev sahipliği yapıyor olsa da, bazı kitaplar sadece erkeklerin içsel dünyasıyla bütünleşiyor. Albert Camus’dan F. Scott Fitzgerald’a, erkeklerin dünyasını ele alan ve hikayeleriyle sizleri sürükleyecek 10 kitabı mercek altına alıyoruz.
Yabancı, Albert Camus
Albert Camus’un belki de en çok okunan ve bilinen kitabı Yabancı, erkek dünyasının ne denli karmaşık ve içsel olduğunu ortaya koyan bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Meurseault isimli bir adamın hayat hikayesine odaklanan ve onun kayıtsızlığını bizlere gösteren eser, aynı zamanda yaşamın varoluşsal durumunu da sorgulamamızı sağlıyor.
Kumarbaz, Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Edebiyat dünyasının baş tacı eserlerinden biri olan Kumarbaz, Dostoyevski’nin gençlik yıllarını, aşk hayatını ve kumar tutkusunu ele alıyor. Klasik eserler arasında mutlaka okumanız gereken kitaplardan biri olan Kumarbaz’ı listenize muhakkak ekleyin.
Çanlar Kimin İçin Çalıyor, Ernest Hemingway
Amerika’nın efsanevi yazarı Ernest Hemingway’in İspanya İç Savaşı sıralarında yaşanan sevgi, umut, korku ve ölümleri konu aldığı kitap, kısaca Robert Jordan isimli bir patlayıcı uzmanı olan bir adamın savaş sırasında yaşadıklarına odaklanıyor.
Günden Kalanlar, Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro’nun bu eşsiz tarzını sonuna kadar yansıttığı bu romanı ihtişamlı İngiliz malikanelerinden birinde başuşak olarak çalışan Stevens isimli bir adamı odak noktasına taşıyor. Umutlar, hayal kırıkları ve daha birçok içsel duygunun yaşandığı kitabı okumadan geçmeyin.
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Milan Kundera
Milan Kundera’nın unutulmaz eseri, Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği birbirinden farklı dört ayrı karakterin yaşadıkları olaylara odaklanıyor. 1988 yılında sinemaya uyarlanan eserin ana karakteri Tomas’ı ise usta oyuncu Daniel Day-Lewis canlandırdı.
Buruktur Gece, F. Scott Fitzgerald
Birinci Dünya Savaşı sıralarında, Fransa’nın güneyinde geçen F. Scott Fitzgerald’ın bu romanı, tüm hayatını bir kadına adayan Dick isimli bir adamın tükenişini odak noktasına taşıyor. Görür görmez âşık olduğu kadın olan Nicole’a hayatını adayan Dick’ın yaşamı gün geçtikçe daha karmaşık bir hâl alıyor. Scott Fitzgerald’ın kendi hayat hikayesinden de izler taşıyan bu romanı okumadan geçmeyin!
Çıplak Şölen, William S. Burroughs
Beat Kuşağı’nın önde gelen isimlerinden Williams S. Burroughs’un yayınlandığı günden beri edebiyat dünyasına damga vuran bu eseri, listenizde mutlaka yer alması gereken eserlerinden biri olmalı.
Yolda, Jack Kerouac
Tıpkı Williams S. Burroughs gibi yine Beat Kuşağı’nın usta isimlerinden biri olan Jack Kerouac’ın 1951’de yayınladığı bu kitap, Kerouac ve arkadaşlarının Amerika’yı baştan başa dolaştığı hikayeleri anlatıyor.
Denizi Yitiren Denizci, Yukio Mişima
Yukio Mişima’nın bu kitabı, dul bir kadının oğlu olan Noburu ve kadının ikinci eşi olan bir denizciye odaklanıyor. Hep ilham alarak baktığı denizcinin annesiyle evlenerek sıradan bir adama dönüşmesinin şokunu atlatamayan Noburo’nun hikayesini bizlere gösteren kitap, mutlaka okumanız gereken eserlerden biri.
Trainspotting, Irvine Welsh
Irvine Welsh’ın çok okunan ve en iyi bilinen eseri Trainspotting, dibe vurmuş bir arkadaş grubunun yaşadıklarına odaklanıyor. Uyuşturucuyla kendilerini kaybeden bu grup içerisinden bir kişi ise doğru hayatın yolunu bulmak için büyük bir uğraş veriyor. Danny Boyle’ın yönettiği 1996 yapımı bir de filmi bulunan eser mutlaka göz atılması gereken kitaplardan.