2000’li yıllardan itibaren sporun amatör ruhundan ve o heyecanlı rekabet duygusundan uzaklaşarak endüstriyel bir yapıya bürünen futbol mecrasında işler artık maddi boyutuyla değerlendirilir oldu. Sahipleri tarafından yönetilen kulüpler, bağlantılar vasıtası ile alınan sponsorluklar ve profesyonel yönetim anlayışı ile futbol bir anlamda sporun doğasında bulunan o amatör ruhtan koptu diyebiliriz. Endüstriyel bir sisteme dönmesiyle birlikte futbol mecrasında da ilk öncelik şirketlerin veya kurumların (FIFA, UEFA, federasyonlar ve kulüpler vs.) maddi boyutta artıda olmaları. Bu mantıkla ilerlenen bir ortam içinde yeni bir tartışma konusu daha ortaya atıldı: Dünya Kupası’nın ilerleyen dönemlerde iki yılda bir düzenlenmesi.
FIFA’nın resmi sitesinden yapılan açıklama ile 19-21 Ekim tarihlerinde tüm milli takım çalıştırıcılarının katıldığı bir video konferans düzenlenecek. Görüşmelerde; oyuncu sağlığı, uluslararası maç takvimi ve FIFA Dünya Kupası'nın düzenlenme sıklığının başta olduğu konular ele alınacak.
Henüz gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsiz olsa bile tasarlanan bu yeni sistemin artıları ve eksileri de var.
-Sıkışık lig takvimlerine sahip liglerin sporcuları milli takım aralarında dahi oldukça yorgun ve bitap halde kalabiliyorlar. Sporcu sağlığı açısından durum çok olumlu görünmüyor.
-Sporda antrenman kadar önemli bir diğer detay da dinlenmedir. İlk bakışta "zaten iki yılda bir düzenlenecek dinlenmelerini etkilemez" diyebilirsiniz. Ancak şunu unutmamak gerekiyor bu sporcuların tek dinlenebildikleri zaman aralıkları tam da Dünya Kupası tarihlerine denk geliyor.
-Son yıllarda oldukça azalan futbol izlenme oranları bu proje ile yükseltilmeye çalışılıyor olsa da şunu unutmamak gerek: Heyecanı ve kalitesi cazibesiyle birlikte sıklığı artınca düşebilir.
Artı yönlerini madde madde sıralamak isterdik ancak turnuvanın düzenleneceği ülkenin elde edeceği turizm ve düzenleme gelirleri harici bir artı yön göremiyoruz. En başta söylediğimiz gibi amaç gelir artırmak ve endüstriyel sistem haline gelmiş futbol dünyasında devamlılığı sürdürebilmek. Bu kararın ortaya atılmasıyla bile bu işi sahada yapan ve baş aktörleri olan sporcuların pek önemsenmediğini gösteriyor.
FIFA’nın almayı planladığı kararlara karşı, kötüleyici bir yazı yazmak amacında değilim. Ancak işe farklı perspektiflerden bakmaya çalışınca vardığım nokta bu. Nitekim futbol dünyasının önde gelen isimleri ve kurumları da bu düşünceye karşı çıkıyorlar.
- UEFA Başkanı Aleksander Ceferin The Times'a verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: Her 2 yılda bir olursa bu Kadınlar Dünya Kupası veya Olimpiyatlarla çakışır. Her 4 yılda bir oynanması turnuvanın değerini ön planda tutuyor. Olimpiyatlar gibi Dünya Kupası'nı bekliyorsunuz. Büyük bir turnuva ve federasyonlarımız bunu desteklemiyor. Ve korkunç sonuçlara yol açabilir bunun yapılması.
- Avrupa Kulüpler Birliği (ECA): Taraflarla gerçek bir fikir alışverişi içinde bulunulmadan FIFA'nın bu konuyu sürekli gündemde tutması, ulusal ve uluslararası futbolda doğrudan yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Futbolcular, yoğunlaşan maç takvimi nedeniyle sağlıklarını riske atmak zorunda kalacak. Dünya Kupası'nın iki yılda bir yapılması, kulüp ve ülke düzeyindeki organizasyonların değerini azaltacak. Kadın ve gençler kategorisindeki organizasyonlar, erkeklerinkiyle çakışacak. Futbol takvimi daha da sıkışacak.
- UEFA ve ECA'nın yanı sıra Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) ile ünlü teknik direktörler Rafael Benitez ile Jürgen Klopp da yeni düzenlemeye karşı olduklarını duyurdu.
- TFF: Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası gibi büyük turnuvaların öneminin ve heyecanının, nadir olarak düzenlenmeleri sebebiyle arttığını hatırlatarak, FIFA'nın reform önerilerini Avrupa futbolunun paydaşlarıyla da müzakere ederek hayata geçirmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Bu noktadan hareketle, Türkiye Futbol Federasyonu olarak, UEFA'nın, Dünya Kupası'nın dört yılda bir düzenlenmesi uygulamasına devam edilmesi ve mevcut maç takviminin korunması yönündeki görüşünü desteklediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.
Tüm bu olumsuz dönüşlerden sonra konuyla ilgili açıklama yapan Infantino, "Ortak bir zemin bulmaya çalışmalıyız, eğer birileri zarar görecekse hiçbir teklifte bulunmayacağız. FIFA Başkanı olarak görevim diyaloğu kolaylaştırmak, teklifleri kolaylaştırmak, karar veren ben değilim, karar veren siz olacaksınız" açıklamasında bulundu. Bu tartışma konusu nereye varacak oldukça merak etsek de gerçekleşme olasılığı oldukça düşük. Çünkü çok basit bir denklem ile bakarsak sporcu sağlığı ve sporcunun fikri her şeyin önünde yer alıyor. Beklemedeyiz..