Maske Aknesine ya da Alerjisine Karşı Yapılabilecekler
Güncel

Maske Aknesine ya da Alerjisine Karşı Yapılabilecekler

Toplu alanlarda maske ile yaşamaya bir süre daha devam. Az kaldı umuyoruz. Maske bölgesinde oluşabilecek akne ya da cilt problemleri ve ya maske alerjisi sizi yıldırmasın. Bu maddeleri göz önünde bulundurup maskenin sebep olabileceği problemleri en aza indirin.

Maske Bölgesinde Akne Nasıl Oluşuyor?

Maske içinde nefes alıp verince bölge nemleniyor, ısı artıyor cilt fazla terliyor, yüzeyler birbirine temas ediyor derken gözenekler kir ve ter ile tıkanıyor ve sonrasında akneye sebep oluyor.  Belki de çok uzakta bıraktığınız problemli cilt günlerine dönüyorsunuz. Bir-iki akne için koruma kalkanınızdan vazgeçmeyin yapılabilecekler sınırlı ama işe yarayabilir. 

Ne Yapılabilir? 

 

 

Eğer basit önlemler ile önüne geçemediğiniz maske kaynaklı cilt problemi varsa bir alerji söz konusu olabilir; Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay:  maske alerjisini, maskeye karşı cildimizde kurdeşen, egzama ve nefes problemleri gibi anormal bulguların ortaya çıkması olarak tanımlıyor. 

-Kullandığınız maskenin paketini okumaya başlayın! Satın aldığımız yiyeceklerin paketlerini okumaya alıştık, peki nefesimizi temas ettirdiğimiz kalkanın içinde neler var? 

Geleneksel cerrahi yüz maskeleri, N95 maskeleri ve yeniden kullanılabilir kumaş maskeleri içeren yüz maskeleri, alerjiniz olabilecek kimyasallar içerebilir. Yüz maskelerine karşı alerjik cilt reaksiyonları, maskelerin yapıldığı bir dizi kimyasal bileşene karşı gelişmektedir.

Alerjik reaksiyonlara neden olan yüz maskelerindeki kimyasallar şunlardır:

•Formaldehit,

•Etilen üre melamin formaldehit,

•Kuaterniyum-15.

 

-Yüz Maskesine Alerjin Olduğunu Nasıl Anlarsın? 

Yüz maskesine karşı gelişen çoğu reaksiyon deri döküntüsü şeklindedir. En önemli iki belirti alerjik kontakt dermatit ve kurdeşen şeklinde deri belirtileridir.

Alerjik kontakt dermatit, maskenin cilde temas ettiği yerde kızarıklık, pul, kaşıntı ve hatta kabarcıklar şeklinde kendini gösterir. Elastik kulak ipine bağlı alerjik kontakt dermatit görülebilmektedir.

Maskeye bağlı ürtiker reaksiyonuna bağlı olarak solunum sistemi de etkilenerek temasa bağlı kurdeşen (kontakt ürtiker) de görülmüştür. Kurdeşen, pul olmayan ve birkaç saat içinde ortaya çıkabilen çok kaşıntılı kırmızı yumrulardır. Böcek ısırığına benzerler. Alerjik mekanizma mevsimsel alerjilere benzer olduğu için solunum semptomları görülebilir. En kötü durum senaryosunda, kurdeşen anafilaksi ile ilişkilidir, bu nedenle solunum semptomları önemliyse, hızlı bir şekilde bir doktora görünmek gerekir

 

Yeniden kullanılabilen maskelerin temizliğine dikkat!

Yeniden kullanılabilir maskeler de alerjik reaksiyonlar oluşturabilir

•Yıkanan kumaş maskeler, kumaşta kalan deterjan ve yumuşatıcı artıklarına alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunun nedeni genellikle çamaşır bakım ürünlerindeki koku ve çamaşırın yıkamadan sonra yetersiz durulanması nedeniyle kalan deterjan kalıntısıdır. Özellikle astım ve alerjik nezlesi olanların akciğer ve burunları kokuya çok hassastır. Bu nedenle de kokuya bağlı burun tıkanması ve akciğerde nefes sıkışmasına neden olabilir.

•Boyalar ve kumaşlarda bulunan kimyasallara bağlı olarak da alerji olabilir.

•Dezenfektan kimyasallarla temizlenen maskeler, dezenfektanlara alerjik reaksiyonlara veya kimyasal kalıntılardan tahrişe neden olabilir

 

Tüm bunları ilk aşamada önleyebilmek için :

-Kumaş maskelerinin kokulu deterjanla yıkanması da özellikle alerjik nezle ve astımı olanlarda burun tıkanmasına ve nefes sıkışmasına neden olabilmektedir.


-Maske alerjisinden korunmak için maske alerjisine neden olabilen kimyasalları içermeyen, boya içermeyen, lateks içermeyen maskelerin seçilmesi önemlidir.


-Pamuklu maskelerin kokusuz hipoalerjenik deterjanla yıkanması ve bol durulanması faydalı olacaktır.

Söz konusu belirtiler görüldüğünde lütfen bir hekime danışın.  

 

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası