Sosyal Medya Çöküşünde Neler Oldu?
Güncel

Sosyal Medya Çöküşünde Neler Oldu?

Facebook, Instagram ve WhatsApp uygulamalarının aniden durması, bu uygulamaların toplam kullanıcı sayısının yaklaşık 3.5 milyar olduğunu düşününce es geçilecek bir durum değil. Twitter'ın herkese kucak açtığı saatlerde Zuckerberg'in servetinden milyarlar uçtu, kullanıcılar kendini sorguladı. Sosyal medyasız saatlerde neler oldu?

Facebook mühendisleri, ABD’deki ana veri merkezlerinden Santa Clara Kaliforniya’dakine gitmek zorunda kaldı. Yani sorun uzaktan çözülemeyecek kadar büyüktü. (The NY Times)

Facebook çalışanları kendi iç yazışmaları için Outlook tabanlı e-mail’lerini kullanabildi fakat dışarıdan e-mail alamadı. 

Google-Docs ve zoom gibi uygulamalara giriş için de iş hesabından giriş gerekiyordu bu da sağlanaymayınca bazı çalışanlar FaceTime, Discord gibi uygulamalar kullanmak zorunda kaldı. (The Verge)

Facebook’un popülerleştiği ilk dönemlerde teknik aksaklıklar yaşanıyordu fakat o zamandan bu zamana altyapı geliştirmeleri için firma milyarlarca Dolar harcadı. Bu çöküş 2008’den beri en büyük kesintiydi. Pek tabii yankısının bu denli büyük olması WhatsApp ve Instagram’ın da aynı server’dan eş zamanlı hizmet kesintisi yaşatmasındandı. 

CTO (Chief Technology Officeer) Mike Schroepfer, en samimi özürlerini iletip ağ kaynaklı problemler yaşandığını twitledi. 

Twitlemek demişken, bu “sözde” karanlık saatlerin en yerinde hareketi Twitter’dan geldi ve herkesi selamlayan twitleriyle bir kez daha bu alandaki varlığını gösterdi. 

Bloomberg analistlerine göre Mark Zuckerberg’in kişisel serveti bu birkaç saatlik kesinti sebebiyle 6 milyar Dolar eridi. 121.6 milyar Dolar’la dünyanın en zengin 5. kişisi olan Zuckerberg’in dev serveti Facebook’un hisse fiyatlarından dolayı böyle büyük oynamalar yaşayabiliyor. 

Facebook’ta önceden bir veri analisti olarak çalışan Frances Haugen “60 Minutes” programında iç soruşturmalar sonucunda kişilerin iyilikleri yerine kar amacı güdülerek planlanan politikalar konusunda kısa süre önce güçlü iddialar dile getirmişti. 

Akışlar yenilemedi, anlık güncellemeler paylaşılamadı fakat bunun ekonomi çarklarını döndürmedeki etkileri daha farklıydı. Özellikle bazı ülkelerde internet Facebook ya da Instagram’la bir tutuluyor. Bu sebeple birtakım ekonomik faaliyetler 5 saatliğine durmuş oldu. Kişisel sorgulamalar yaşandı, sosyal medyasız saatlerde ne yapacağını bulduramayanlar bir şekilde ufak bir sorgulama yaşadı. 

Neyse ki her şey "normale" döndü ve bu saatler 2021'in son çeyreğinde koleksitf hafızamızda yer edecek bir başka hatıra olarak kaldı.

Mühendisler tarafından detaylandırılan teknik açıklamada çöküşün ardında kullanıcıların zarar görebileceği riskli bir aktivite olmadığı vurgulandı. 

 

 

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası