İletişim ve ağ kurma konusunda devrim yaratan sosyal medya devi Facebook'un kurucu ortağı olarak tanınan teknoloji girişimcisi Mark Zuckerberg, şu anda dünyanın en zengin yedinci kişisi. Zuckerberg'in platformu geliştirme ve Instagram ve WhatsApp gibi şirketleri stratejik olarak satın alma becerisi, onun bir teknoloji devi olarak statüsünü sağlamlaştırdı.
Her şey 2004 yılında Mark Zuckerberg ve Harvard Üniversitesi'ndeki oda arkadaşları Andrew McCollum, Eduardo Saverin, Chris Hughes ve Dustin Moskovitz'in yurt odalarından "Facebook "u kurmalarıyla başladı. Facebook kısa sürede o kadar popüler oldu ki, Zuckerberg tüm zamanını platforma ayırmak için 2004 yılında Harvard'daki eğitimini yarıda bıraktı.
The Guardian'a göre Zuckerberg, Facebook'u kurmak için 100.000 dolar kredi aldı. Forbes'a göre bugün net değeri 107 milyar dolar.
Zuckerberg'in başarı mantrasının yer aldığı eski bir video, RPG Enterprises Yönetim Kurulu Başkanı Harsh Goenka'nın paylaşmasının ardından kısa süre önce sosyal medyada yeniden viral oldu. Video, Zuckerberg'in yeni bir şeye başlarken karşılaşılan zorlukları tartışması ve azmin her şeyin anahtarı olduğunu öğütlemesiyle başlıyor.
"Bir şeye başlarken, bu konuda oldukça dik başlı olmanız gerekir. Karşınıza bir sürü zorluk çıkacaktır ve bence yapmanız gereken en önemli şey pes etmemektir."
Zuckerberg, tanıştığı en iyi girişimcilerin dünyada olumlu dönüşümler yaratmayı ve başkalarına yardım etmeyi amaçladığını belirtiyor. Bu da girişimciliğin sadece finansal kazançların çok ötesine uzandığı fikrini vurguluyor.
"Tanıdığım en iyi girişimciler dünyada bir değişiklik yapmak ve insanlara yardım etmek istiyorlar. Bence buna sadık kalırsanız ve kaçınılmaz olarak yolunuza çıkacak zorluklar ne olursa olsun, güçlenmeye odaklanırsanız, size yardımcı olacak pek çok araç ve pek çok insan olduğunu göreceksiniz."
CNBC'ye göre, 2012 yılında Facebook fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram'ı 1 milyar dolara satın aldı. O sırada Instagram'ın yalnızca 13 çalışanı vardı. TIME'a göre, iki yıl sonra, Şubat 2014'te Facebook, WhatsApp'ın mülkiyetini 19 milyar dolara aldı.
Ekim 2021'de Facebook kendisini META olarak yeniden markalaştırdı ve bir sosyal medya platformu olmaktan metaverse'i inşa etmeyi öngören bir şirket olmaya doğru bir odak kaymasına işaret etti. META yakın zamanda, işleyişi daha önce Twitter olarak bilinen X'e benzeyen Threads'i piyasaya sürdü.