Dünden günümüze geçerliliğini koruyan ve şişeleri de kokuları kadar etkileyici parfümler hangileri? Cevabı bu listemizde.
Colonia by Acqua di Parma
Hızlı bir tarih dersi: Acqua di Parma, 1916’da Parma’da küçük bir fabrikada üretime başladı. İlk başta o zaman da popüler olan daha güçlü, daha ağır kompozisyonlardan oluşan ama başlangıç notaları hafif ve ferahlatıcı olan Colonia idi. Bir çok ünlüye ve toplumun yüksek kesimine hitap etmeye başlayan Colonia, 30 lu ve 50 li yılları arasında altın çağını yaşadı. Bugün Acqua di Parma oldukça fazla yeni koku üretti ama hiçbiri erkek parfüm dünyasının kültü Colonia’nın yanına yaklaşamadı.
Sables by Annick Goutal
Immortelle, iştah açıcı akçaağaç şurubu tadındaki aromasıyla baş edilmesi güç notalar içeriyor. Bu koku baharatlı sıcaklığın ve tatlılığın yoğun karışımıyla bir trendi yeniden canlandırıyor. Biber ve odunsu vanilya kokusuyla çok da baskın bir koku değil. Sables klasik erkeklerin kokusu fakat bu efsane koku Han Solo için yeterliyse bizim için de yeterlidir.
Aramis by Aramis
Aramis son çeyrek asırda yapılmış herhangi bir koku gibi kokmuyor. Günümüz parfüm pazarı kendisini umarsızca yayan taze, temiz ve sportif kokularla dolu. Günümüz pazarının modern standartlarına bakacak olursak “klasik” Aramis için oldukça iyi bir tanım. Ahşap, baharatlı ve yoğun bir deri notası ile yoğun ve karmaşık olan Aramis, ne hafif ne basit ne de havadardır. Sonuç olarak, güçlü karakterli erkeksi bir parfüm olarak tanımlanabilir.
Armani Eau Pour Homme by Giorgio Armani
Roger Pellegrino tarafından yaratılan Eau Pour Homme hala erkeklerin klasik kokuları arasında kendisine yer buluyor. Taze narenciye kokularının olduğu üst notasında: Sicilya mandarin, Kaliforniya yeşil limonu, bergamot ve turunçgil yaprağından oluşuyor. Parfümün kalbinde ise yasemin, lavanta ve baharatları sandal ağacı sedir, vetiver, meşe likeni ve paçuli takip ediyor.
Classic 1920 by Bois 1920
2005 yılında piyasaya sunulmuş olan Classic 1920 by Bois 1920 bu listedeki en yeni kokulardan biri. Yine de adıyla müstesna olan bu parfüm “klasik” lerin arasında yaşıyor. Bois 1920 bu kokuyu “ritim için arzuyu ve gizemi” kuran “donmuş duyguların uyanışı” olarak tanımlıyor. Bu koku rahat olduğumuz kokulardan biraz daha şiirsel ama parfümün temel notaları olan odunsu ve egzotik temel notalarıyla baharatlı, çiçekli ve meyveli nüansların uyumunu tartışamıyoruz. Her şeyden biraz barındırması onu vazgeçilmez yapıyor.
Green Irish Tweed by Creed
Green Irish Tweed klasik bir Fougere kokusu. Creed’e göre, koku film endüstrisindeki bir müşteri için altıncı nesil usta parfümcü Olivier Creed tarafından yaratıldı ve yıllar sonra insanlarla paylaşılan koku günümüzde Creed evinin imza kokularından biri olmayı başardı. Sandal ağacı, amber, menekşe yaprakları, mine çiçeği ve süsen karışımı olan koku “İrlanda’da yürümek gibi” tanımlanıyor ve birçok ünlünün favorisi.
Vetiver by Guerlain
Vetiver, Guerlain tarafından ilk olarak 1958’de piyasaya sürüldü ardından 2000 yılında yeniden formüle edildi ve yeniden aramıza katıldı. Orijinal versiyonu zengin, maskülen notalarıyla çok fazla övgüye değerdi; yeni versiyonda ise taze ve odunsu kokular arasında mükemmel bir uyum yakalandı. Narenciye ve bazı çiçek kokularıyla karıştırılmış ilk notaları hafif başlarken vetiverin güçlü vuruşuyla tamamlanıyor. En son olarak kokuyu açık şekilde maskülen gösteren notaları ise meşe yosunu ve tütün…
L’Eau d’Issey by Issey Miyake
1992 de ilk olan kadınlar için lanse edilen koku 1994 te erkekler için yeniden sahneye çıktı. Kadın kokusunun ilkelerini yansıtan L’Eau d’Issey Pour Homme, ying ve yang felsefesini somutlaştırarak Dünya’daki aşırı ve zıt kutupları kutlar. Aslında koku baharatlı kokularla aksanlı, taze, sıcak ve odunsu… Notaları arasında yuzu bitkisi, bergamot, mineçiçeği, hindistan cevizi, nilüfer, tarçın, tütün, vetiver, sandal ağacı ve misk bulunmaktadır. 2009 yılında ise yeni kapaklarıyla ama aynı kompozisyonuyla iki çeşidi sunuldu.
Pour Monsieur by Chanel
Pour Monsieur 1955 yılında Henri Robert tarafından yaratılmıştır ve Dünya’da bir çok farklı isimle yayılmıştır. 1989’da Dünya’ya Pour Monsieur adıyla yeniden lanse edildi ve Chanel, 1955’ten bu yana parfümün formülünü değiştirmediğine dair yemin etti. Narenciye tonları ilk günden bugüne kadar hala sofistike halde korunurken acılığı ise modern kokuların hiçbirinde olmadığı kadar inatçı. Eğer tek bir parfüm istiyorsanız Pour Monsieur en iyi seçim.
Blenheim Bouquet by Penhaglions
Blenheim Bouquet adını İngiltere’nin en soylu ailelerinden birinin evi olan Blenheim Saray’ından alır. Çok uzun bir zamandır test edilen parfüm -yaklaşık 100 yıldan bahsediyoruz- hala ilk günkü etkisini gösteriyor. Blenheim Bouquet ilk olarak 1920 yılında üretiliyor ama her geçen yıl yeniden uyarlanarak bir önceki geçmişinden uzaklaşmadı. Penhaligon’un kokusu lavanta, limon ve misketin üst notaları ile tabanında misk, çam ve karabiber notalarından oluşmaktadır.
Eau Sauvage by Christian Dior
1966 yılında çıktığından beri erkek parfümleri arasında devrim yaratan Dior’s Eau Sauvage, günümüzde erkek koku dünyasının klasikleri arasında yer alıyor. Az sayıda çağdaş koku, Edmond Roudnitska’dan bu kadar zarif ve zahmetsiz şekilde çıkar. Notalarında bulunan taze limon ve biberiye, maskülen lavanta, odunsu bazla birleşiyor. Eau Sauvage klasik erkek kokuları arasında hala en başta akla gelenlerden biri.
https://www.jaguar-turkiye.com/