Takviyeler söz konusu olduğunda, magnezyum çok disiplinli bir sanatçı niteliğinde. Her şeyi yapan bir kahraman olan magnezyum, kas ve sinir fonksiyonlarından uykuya, kalp sağlığına, bağışıklık sistemimize ve hatta beynimize kadar vücutta 300'den fazla biyokimyasal reaksiyondan sorumlu. Kısacası, her şeyi yapar.
Dolayısıyla, eğer yeterince alamıyorsanız, işleri biraz karıştırabilir.
Magnezyumun gizemini - nedir, hangi farklı türleri vardır, ilk etapta ihtiyacımvar mı ve hangilerini almalıyım - çözmek için GQ, DNA kiloverme diyetisyeni Rachel Clarkson ile gerçeği kurgudan ayırmak için konuştu.
Basitçe anlatmak gerekirse, magnezyum vücudunuzda doğal olarak bulunan bir mineraldir.
Clarkson şöyle diyor: “Magnezyum genel sağlığımız için çok önemlidir ve vücutta en çok bulunan dördüncü mineraldir.”
“Magnezyum kas ve sinir fonksiyonlarına yardımcı olur, kalp atışlarımızı sabit tutar, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekler ve kemiklerin güçlü kalmasına yardımcı olur. Vücudumuz yeterince magnezyum almadığında, yüksek tansiyon, düzensiz kalp atışları, osteoporoz, migren, adet öncesi sendromu ve hatta uykusuzluk gibi sorunlara yol açabilir.”
Elbette alabilirsiniz. Magnezyum seviyelerimiz doğal olarak düştüğünde bunu iyileştirmenin yollarından biri takviye almaktır. Ancak bu alanda tek çeşit herkese uymaz. Eczaneye gitmeden önce belirtilerinizin ne olduğunu bilmeniz önemli, böylece doğru takviyeyi bulabilirsiniz.
Clarkson, “Magnezyum oksit genellikle mide ekşimesi ve hazımsızlığı gidermek için kullanılır, ancak vücut tarafından kolayca emilmez” derken, magnezyum sitrat “iyi emilim oranıyla bilinir, kabızlığı gidermek ve magnezyum seviyelerini artırmak için etkilidir” diyor.
Clarkson, “Magnezyum glisinat mideye karşı naziktir ve iyi emilir, sindirim sorunlarına neden olmadan magnezyumu artırmak için ideal” diyor. Magnezyum klorür ise “sıvı veya tablet formunda mevcuttur, iyi emilir ve kas kramplarından genel magnezyum takviyesine kadar çeşitli sağlık sorunları için kullanılır. Magnezyum l-treonat, kan-beyin bariyerini etkili bir şekilde geçme kabiliyeti nedeniyle beyin sağlığı ve bilişsel işlevlere yardımcı olabilecek daha yeni bir formdur.”
Ancak tüm magnezyumlar sindirilebilir türde değildir. Epsom tuzları bir magnezyum formudur ve kas stresi ve ağrısına yardımcı olmak için banyoda kullanılabilir.
Vücudunuzun herhangi bir zamanda neye ihtiyaç duyduğuna dikkat etmek önemli. Kaslarınız ağrıyor mu? Uykunuz mu kaçıyor ya da uyuyamıyor musunuz? Kramplar veya spazmlar mı yaşıyorsunuz? Normalden daha stresli ve endişeliolduğunuzu mu fark ettiniz?
Tüm bunlar magnezyum alımınızın faydalı olabileceğinin makul göstergeleri.
Açıkça belirtmek gerekirse, önerilen dozu aşıyorsanız, mide bulantısı, ishal ve kramp gibi sindirim sorunlarını içerebilecek daha az eğlenceli bazı yan etkiler olabilir. Bu arada, magnezyum seviyenizi aşırıya kaçırırsanız, bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir.
Clarkson, “Aşırı magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi diğer elektrolitlerde dengesizliklere neden olabilir” diyor. “Ayrıca kan basıncında düşüşe yol açarak baş dönmesi veya bayılma ile sonuçlanabilir. Böbrek hastalığı gibi bazı tıbbi durumların vücudunuzun magnezyumu nasıl işlediğini etkileyebileceğini de unutmamak gerekir.”
Önceden var olan tıbbi sorunlarınız varsa veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, magnezyum almaya başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışmanız iyi olabilir. Güvende olmak üzülmekten daha iyidir.
Kısa cevap? Bu size bağlı! Gerçekten öyle. Önerilen magnezyum dozu cinsiyet, yaş, ihtiyaçlar, sağlık koşulları, yaşam tarzı faktörleri ve kiloya bağlı olacaktır.
Clarkson, “Bazı insanlar her gün almaktan fayda görebilirken, diğer durumlarda sadece bağırsak hareketini uyarmak gibi belirli koşullar altında faydalı olabilir” diyor. “Genel olarak, takviye ambalajındaki dozaj talimatlarını takip etmek ve sizin için doğru miktarı belirlemek için bir sağlık uzmanına danışmak en iyisi.”
Magnezyum genel bir takviye olsa da, magnezyum kalp atış hızınızı etkileyebileceğinden, böbrek sorunları (“böbrekleri aşırı magnezyumu ortadan kaldırmakta zorlanabilir ve vücutta tehlikeli seviyelere yol açabilir”) veya kalp sorunları olan herkes dahil olmak üzere muhtemelen uzak durması gereken birkaç kişi vardır.
Bunun da ötesinde, “antibiyotikler, diüretikler veya osteoporoz ilaçları gibi belirli ilaçları kullanan bireyler, potansiyel etkileşimlerin farkında olmalıdır.”
Parmağınızı magnezyum dünyasına daldırmak mı istiyorsunuz? Clarkson'ın da belirttiği gibi, yığınla farklı türü vardır, bu nedenle neyi hedeflemek istediğinize dikkat edin.
Önemli Not: Herhangi bir takviye kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışın.
BU İÇERİK İLK OLARAK BRITISH GQ WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.