Maye, modellikten beslenme uzmanlığına uzanan, çok çeşitli bir kariyere sahipsin. Peki profesyonel yolculuğunda en beklenmedik dönüm noktası neydi?
İki kariyerim oldu. Biri, 21 yaşında başladığım diyetisyenlik. Mezun olduktan sonra araştırma işini çok sevdiğim için yüksek lisans yaptım, ödüller kazandım. Doktoramı almam diyetisyenlik kariyerimin zirve noktasıydı. Modelliğe gelirsek; 76 yaşındayım ve kapaklarda yer alıyorum. Bu sık karşılaşabileceğiniz bir durum değil. Bu işe 15 yaşında başladım ve o zaman sadece sıradan bir modeldim. Sonra üç çocuk sahibi oldum ve 28 yaşında modelliğe geri döndüm. Çünkü bir çekim için “gelinin annesi” olacak birine ihtiyaçları vardı. 18 yaşındakiler “gelinin annesi” olarak poz veremezdi. 28 yaşında bu meslek için oldukça yaşlıydım ama sonrasında da işler gelmeye devam etti. Lakin 60’larımın sonunda ve 70'lerimde kapaklarda yer almayı sürdüreceğimi hiç tahmin etmezdim. O çekim, benim hayatımın dönüm noktası oldu.
Kişisel tarzın ile moda endüstrisinin o kendini çok dayatan trendlerini nasıl dengeliyorsun?
Bir bilim insanı olarak trendleri anlamakta zorlanıyorum. Ancak şık ve havalı görünmemi sağlayan profesyonellerle çalışmaktan da çok memnunum.
Onlarca yıldır modellik yapan biri olarak, bu alanda şahitlik ettiğin en büyük değişim nedir?
Modellik endüstrisinde fark ettiğim en büyük değişim; her yaşta bu mesleği yapabilir olduğumuzu sosyal medya vasıtasıyla insanlara kanıtlayabilmemiz. Ne talihliyim ki 76 yaşında hâlâ bu alanda kabul görüyorum.
Son derece başarılı çocuklar yetiştirdin. Onlara büyürken verdiğin en önemli ders neydi?
Çok başarılı üç çocuğum olduğunu söylemekten mutluluk duyuyorum. İnsanlar bana sihirli formülümün ne olduğunu sorduklarında, çocuklarımın çalışan bir anneleri olduğu fikrine alışmak zorunda kaldığını söylüyorum. Bağımsızlık kazanmaya mecburlardı. Ne okuyacaklarına, hangi işte çalışacaklarına karışmadım; kendileri seçti. Onların da benim gibi işkolik olacağını ve kariyerlerinde bu kadar başarı kazanacaklarını tahmin etmemiştim. Onlarla çok gurur duyuyorum.
Kariyerinde özellikle zorlandığın bir ânı paylaşabilir misin? Bunu nasıl aştın?
Türkiye'de çok satanlar listesine giren kitabım Bir Kadın Plan Yaparsa’yı yazarken, çocuklarım verdiğim mücadeleleri anlatmam gerektiğini söyledi. Bense yaşadığım zorlukların bilinmesini istemiyordum. “Sosyal medyadaki halime bir bakın; harikayım, mükemmel durumdayım” dedim. Ama sonra tüm hikayemi anlattım. Editörle birlikte üzerinden geçerken “Üzücü kısımları çıkar” dedim ama çıkarmadı. Görünüşe göre kadınlar yaşadığım tecrübelerle çok bağ kuruyor; ama erkekler de öyle. Şaşırtıcı biçimde, konuşmalarımda dinleyicilerin %20'si erkeklerden oluşuyor. Elbette bunda girişimcilik, beslenme gibi başlıklara olan ilgilerinin de etkisi var, başarı yolunda yaşanan zorlukların bilincinde olmalarının da.
Hayata bu kadar pozitif ve enerjik bakmayı nasıl başarıyorsun?
Hayata karşı hep oldukça pozitif bir bakış açısına sahip oldum. Zor zamanlar yaşarsınız ama sonra geçer ve her şey daha iyiye gider. Bu sayede olumlu taraftan bakmaya başlarsınız. Ama pek çok kez de özgüveninizi kaybedersiniz, gözünüz korkar. Böyle zamanlarda da iyimsermiş gibi davranmak zorunda kalırsınız; aslında numara yapıyorsunuzdur. İnsanların karşısına çıktığınızda tek yaptığınız şikayet etmek olmamalı; yoksa sizden sıkılırlar. Hayatınızdan memnun değilseniz bile, öyleymiş gibi yapmak zorunda kalabilirsiniz. Ama gerçekten mutlu olduğunuzda da bunu göstermelisiniz.
Hayatının ilerleyen dönemlerinde kendini yeniden keşfetmek isteyen birine vereceğin tavsiye ne olurdu?
Birçok insan tekdüzeliğe sıkışmış durumda. Hayatlarından memnun değiller ve yaşlandıklarını düşünüyorlar. Hatta 19 yaşındaki gençler bile umutsuzluğa düşüyor. Yeni bebek sahibi olmuş kadınlar daha yolun başında pes ediyor. Bir de 40’larına, 50’lerine gelen kadınlar var. Hepsine diyeceğim şu: Her zaman yeni bir başlangıç yapabilir, değişime gidebilirsiniz. Gerçekten istediğiniz bir şeye kendinizi verebilir, bunun için çok çalışabilir ve zevkini sürebilirsiniz.
Bir diyetisyen olarak, koşturmaca içindeyken başvuracağın gıdalar hangileri?
Bir diyetisyen olarak sürekli koşturmaca içindeyim. Peki ne mi yiyorum? Her zaman sağlıklı yiyecekler arıyorum. Yani çoğunlukla meyveler, sebzeler, işlenmemiş tahıllar. Bunlardan başka biraz et, balık veya tavuk tüketiyorum. Tatlılardan kaçınmak için çok uğraşıyorum çünkü birçoğu önüme konuyor. Tatlılar, kesinlikle benim zayıf noktam.
Tüm başarılarına rağmen, bucket list’inde hala tik atılmayı bekleyen hedeflerin var mı?
İnsanlar “hayatta yapılacaklar” listemde henüz gerçekleştirmediğim ne kaldığını merak ediyor. Ama bence yapabileceğimi düşündüklerimin ötesine geçtim. Diyetisyenlikte doktora sahibi oldum, kapak fotoğraflarında yer alıyorum ve konuşmacı olarak dünyayı dolaşıyorum. Daha genç yaşlarımda listeme bunları koymazdım; insanlar çatlak olduğumu dahi düşünebilirdi. Ama bugün artık böyle düşünen yok. Benim annem 96 yaşına kadar çalıştı. Tekerlekli sandalyeye geçmesi gerektiği noktada işi bıraktı. Ben ondan daha uzun yaşamayı ve daha uzun süre çalışmayı planlıyorum.
Ailendeki herkesin yoğun programları olduğu göz önüne alındığında, nasıl bağlantıda kalıyorsunuz?
Hepimizin takvimi yoğun. Seyahatlerimden boşluk yarattığım anda kim yakındaysa, kim bana gelebilecek durumdaysa ya da ben kime gidebiliyorsam, onu görüyorum. Artık torunlarım da beni ziyaret ediyor. Özellikle büyük olanlar ya da gençler geliyor. Çok güzel bir şey. Bende kalmayı seviyorlar. Küçük olanlar, görünce koşup sarılıyor. Beni hatırlamaları dikkatimi çekiyor. Çünkü bazıları çok küçük ve gerçekten çok hareketliler. Artık bir de Facetime’dan aramaya başladılar ve “İlla bize gel” diye tutturuyorlar. Evlatlarım ve torunlarım tam bir neşe kaynağı. Onlarla olabildiğince çok vakit geçiriyorum.
The mother of technology investor Elon, restaurant corner entrepreneur Kimbal and cinema-TV/video trader Tosca... Do you think she sits in a corner and plays with her grandchildren? No; that is not what life has taught her. Approaching her 60th year in her first profession as a model, Maye is also a dietician with a doctorate, a best-selling author and a speaker who travels from country to country. She tells how the source of her powerful life energy is sweat and tears, how loving a grandchild turns into a reward; as she knows.
Maye, you’ve had such a diverse career, from modeling to nutrition. What’s the most unexpected twist in your professional journey?
I’ve had two careers. One is a dietician from the age of 21. I graduated and got a Masters of Science because I loved the research work. I won awards as well, and then came the PhD. So that was the highlight. When it comes to modeling… I mean I’m 76 and doing covers. You can’t make that up. I started at 15 and I was just an ordinary model. Then I had three kids and went back to modeling at 28 because they needed a mother of the bride. They couldn’t have an 18-year-old do mother of the bride. So at 28, I was very old. It just continued and continued, but I had no idea that, in my late 60s and 70s, I would be doing covers all the time. So that was my highlight.
How do you balance your personal style with the often-demanding fashion industry trends?
As a scientist, it’s hard for me to understand trends but I’m happy to have professional people make me look like I’m really cool and fashionable.
As someone who’s been in the modeling industry for decades, what’s the biggest change you’ve witnessed?
In the modeling industry, the biggest change I’ve noticed is that with social media, we can let people know that we are relevant at any age. And so, fortunately for me, I’m still relevant at 76.
You’ve raised some incredibly successful children. What was the most important lesson you taught them growing up?
I’m very happy to say I have three very successful children. When people ask what my magic formula is: I worked most of the time and they got used to that. So they had to be very independent. I let them choose what they wanted to study and work on what they like. And I had no idea they would become workaholics like me as well as so successful in their careers. I'm very proud of them.
Can you share a moment from your career that you found particularly challenging and how you overcame it?
People ask about challenges in my life. When I was writing the book, which became a bestseller in Türkiye, A Woman Makes a Plan, my children said, “You’ve got to talk about your struggles.” And I said, “I don’t want anybody to know I’ve struggled. Look at me. I'm fabulous. I'm perfect. Look at me on social media.” But then I did tell my whole story. Then I went through it with the editor and I said, “Oh, take out all the sad parts.” She wouldn’t. And it seems like women are relating a lot to many of my experiences, but men are also relating. Funny enough, 20% of the audience of my talks are men because of entrepreneurship and nutrition of course and just being successful. And to know that they also go through struggles.
How do you maintain such a positive and energetic outlook on life?
I’ve always been quite positive about life. You go through hard times and then when you get out of it, everything’s better than even before the hard times. So you feel positive about it, but many times you have no confidence and you’re scared. Then you just have to act as if you are positive, but you're faking it. But the thing is, you don't want to meet people and just start complaining because you’d be boring. So you just have to fake it. If you don't feel happy about your life I mean. But when you are happy, then you can show it.
What’s one piece of advice you would give to someone looking to reinvent themselves later in life?
So many people are in a rut. They are not happy with their life and they think they're getting too old. Even 19 year olds will say they're giving up. And then women who've just had babies are saying, “I’m giving up”. And then women in their 40s and 50s… Well, I say, you can start over at any time. You can make a change. You can do something you really wanted and work hard at it and enjoy it.
As a dietitian, what’s your go-to healthy meal when you’re on the go?
As a dietician, I’m on the go all the time. What do I eat? I always look for healthy foods. It’s mainly fruits, vegetables, whole grains, and then some meat, fish or chicken. I really try hard to avoid desserts because a lot of them are put in front of me and they are my weakness.
Considering all your achievements, what’s something you still have on your bucket list?
People ask me that but I think I've actually surpassed anything I thought I could do, like being a doctor of dietetics, being on front covers, and traveling the world as a speaker. I couldn’t even put it on my bucket list when I was younger, or people would think I'm crazy. Now I’m not crazy anymore. My mom worked until she was 96 and she only had to stop because she was in a wheelchair. But I plan to live longer and work longer.
Coat: Asferi Couture, Ring: Bulgari
How do you stay connected with your family, given everyone’s busy schedules?
All of us have busy schedules so when I have just a break in my travels, I see who's around, who's coming to visit me, who I am visiting. My grandchildren are now visiting me, especially the older ones or the teenagers. I think that's very sweet. They love to come and stay with me. The young kids run up and give me hugs, and I'm thinking, “They remember me because some of them are very young and they are really happy”. And now some of them FaceTime me and tell me I have to visit them. My children and my grandchildren are an absolute joy. And I try to spend a lot of time with them.
Talent Manager: Anna Sherman @anna.sherman
Photographer : Marcello Junior Dino / @marcellojuniordino
Assistant photographer : Arthur Vahia / @arthurvahia
Digital operator : Riccardo Capretta / @funktherich
Retouch : @numerique_
Videographer :Benjamin Armand / @arbenjy_video
Stylist : Veronica Bergamini / @veronica_bergamini
Stylist assistants : Afonso Albano / @thealbano Giovanna Gatto / @lapuntogio
Make-up Artist : Milla Da Wet at solvept / @milladewet - @solveagency
Stylist assistants : Giovanna Gatto / @lapuntogio, Afonso Albano / @thealbano
Hair stylist : Paulo fonte / @paulofonte_makehair
Nail Artist : Sandra at Solvept / @solveagency
Set Designer : Nicola Giammaria Gobbetto / @nicola_gobbeto
Executive Producer: Mehmet Korutürk @koruturk
Production : Anna la Germaine @anna_lagermaine_private , Danilo Venturi @ridaniloventu, Fashion Politique @fashionpolitique
Production manager : Noémie Defever @alphajones
Watch: Vanguart @vanguart