Bugünlerde mutlaka okumanız gereken 3 kitap
1. Mutfak / Murathan Mungan (Metis)
Cihangir, Kabataş, Fındıklı tarafları. Mahalledeki işyerlerine ev yemekleri yapan ufak bir lokanta. Lokantanın mutfağı. Ortalık tertemiz. Servet tezgahın başında durmuş, ayıkladığı semizotu demetlerini suya tutuyor. Defne bir şeyler doğruyor. Radyoda kısık sesli bir şarkı çalıyor. Feryal içeri girince Defne seyircilere dönüp anlatmaya başlıyor. Murathan Mungan bu oyunu 2006’yla 2012 yılları arasında yazmış. Yani istediği kıvama gelmesi için epey uğraşmış. Bize de afiyetle okumak düşer.
Yeni başlayanlar için 3 güzel e-kitap
2. Kapı Birden Vuruldu / Etgar Keret (Siren)
1Q84’ün antitezine buyrun. Sayfa sayısı neredeyse onda biri. Öyle epik bir hikaye filan yok. Fanlarını kuyruk yapıp kitapçı kapılarında bekletecek malzeme de. Ama Etgar Keret’in yeni kitabı, Salman Rüşdi’nin övgüsünü doğrular nitelikte: “Keret, yeni kuşağın sesi.” Acımasız bir dünyayı karanlık bir ironiyle anlatıyor. Avi Pardo’nun çevirisi anlatılmaz, okunur. İlk cümlelerden başlayalım: “Bana bir öykü anlat, diye buyuruyor kanepemde oturan sakallı adam. Durum, itiraf etmeliyim ki, hiç iç açıcı değil. Ben öykü yazan biriyim, anlatan değil.”
Kurmaca olmayan 3 güzeller
1. Şifrepunk: Özgürlük ve İnternetin Geleceği Üzerine Bir Tartışma / Julian Assange (Metis)
Küçük (173 sayfa) ve mühim bir kitap. Yazarının adını duymuş olmalısınız: WikiLeaks’i kurdu, diplomasi âlemini sarstı bu arkadaş. Şimdilerde Londra’daki Ekvador Konsolosluğu’nun misafiri. Kimilerine göre bir kahraman. Kimilerine göre kadınlara tecavüz ettiği iddiaları asla unutulmaması gereken bir kahraman bozuntusu. Her durumda, Julian Assange’ın internetin geleceği üzerine söyleyeceği sözler dinlenir. Jacob Appelbaum, Andy Müller-Maguhn ve Jérémie Zimmermann’la yaptıkları tartışma, internetin özgürlüğün mü yoksa totaliterliğin mi aracı olduğuna odaklanıyor.
Kitap Kulübü'nün dokuz önerisi GQ Türkiye Mart sayısında ve iPad edisyonunda