Bu gösteri ve sanat dünyası hep yalan dolan mı? Kelime oyunlarına ya da derin sorgulamalara girmeye artık hiç gerek kalmadı. Gerçekte var olmayan figürlerin stadyum konseri vermesi de eski haber, artık hayatta olmayan sanatçıların hologram performansları da... Oyunun yeni popüleri 2019'dan beri farklı kullanım alanlarında karşımıza çıkan deepfake*.
Son haftalarda Anthony Bourdain'le ilgili belgeselde Bourdain'in daha önce dile getirmediği cümleleri kendi sesiyle söylemişçesine editlenmesi durumu etik tartışmalara sebep olmuştu. Gerçekte söylenmemiş bir şarkı, verilmemiş bir konser, gösterilmemiş bir oyunculuk performansının teknik olarak -mış gibi hale çevrilmesinin sebebi hatıraları canlandırmak kadar, maddi olarak kazanç sağlamak olabiliyor.
youtube/paulmccartney
Deep fake uygulamasının bir başka formülünü Paul McCartney Find My Back videosunda uyguluyor. 79 yaşındaki McCartney, yeni albümü McCartney III Imagined albümünün, Beck'le olan yeni single'ı için videoda 19 yaşında görünüyor. Enerjisi, modu tam 19'undaki McCartney deep fake'i video boyunca kapılar açıp kapatıyor. Ve sonunda maske çıkıyor, şarkının diğer artisti Beck görünüyor. Video boyunca danslar eden kişi Beck miydi? Belki değildi artık gerçek çok karışık.
Video sonundaki manevra "bu gördüğünüz gerçek değil" mesajını kuvvetle veriyor. Videonun büyük bölümündeyse teknolojinin zekice bir kullanımına şahit olup bu dönem için yapılan yeni bir şarkıyı Beatles döneminden McCartney figürüyle izliyoruz.
youtube/paulmccartney
Deep fake videolar sıkça tartışma yaratmak, kişilere/ünlülere zarar vermek, yasa dışı içerikler üretmek gibi kötü kullanım amacıyla yaratılıyor. Lakin gösteri dünyasında zekice kurgulanmış örneklerini izlemek gayet keyifli.
*Deepfake, mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türüdür.