Eren Alıcı'nın müziği, günün hangi saatinde ve her nerede dinlenirse dinlensin, insana dinginlik getiren bir ritme sahip. Şu sıralar döne döne dinlediğimiz parçası "Hiç Uyanmasam" da, bu hislerin son temsilcisi. Yaptığı müziği yapmaya devam etmesini sağlayan motivasyonlarını sorduğumuzda, "Ben üretmeyi, ortaya bir şey çıkarmayı ve bunu insanlarla paylaşmayı, onların kafasında sorgulama yaratmayı seviyorum. Özellikl müzikte yeni şeyler keşfetmeyi, sözlerde yeni ritimler denemeyi; bunların hepsini çok seviyorum. Yeni bir kafa yapısı açmak istiyorum" diyor. Onun için üretim süreci çeşitli ve sıklıkla sürprizlerle dolu. "Uzunların nakaratının 2018'de yazılıp şarkının 2020'de tamamlanması da bu sürecin bir örneği, stüdyoda şarkı yapmamak, yalnızca yeni bir şeyler keşfetmek için girdiği günler de...
Bugünlerde pusulası yurt dışını gösteriyor, orada müzik yapıp projeler üreteceği bir geleceğin altyapısını kurmaya başlamış bile. Belli ki dünyaya açılma haberlerini alacağımız günler yakın.
2020 ya da pandemi sürecinde yapmak istediğin veya gerçekleştirdiğin bir hayalin var mı?
Gerçekleştirdiğim en büyük hayalim müziğimin daha büyük bir kitleye, daha fazla insana ulaşmasıydı. Buna daha fazla yaklaştım; pandemi döneminde “Uzunlar” çok fazla dinlendi. Sıradaki büyük hayalim de yurtdışına yönelik bir şeyler yapmak.
Şu sıralar üzerinde çalıştığın yeni projeler var mı ?
Üzerinde çalıştığım bir proje var. Yavaş yavaş bu proje için müzik üretmeye başlayacağım. Birkaç tane şarkı hazır bile aslında. Bundan sonraki hayalim biraz önce de söylediğim gibi yurtdışında müzik yapıp oraya yerleşebilmek. Ama uzak gelecek için konuşuyorum tabii ki.
Müzik yapmak sende, kendine dair bilmediğin ne öğretiyor sana, ne fark ettiriyor?
İnsan müzik yaptığı zaman kendi içine daha çok yöneliyor. Kendi içindeki sorgulamalarını daha rahat yapabiliyorsun. Onun dışında ben kendimi normalde çok tembel bir insan olarak niteliyordum ama müzik aslında benim tembel olmadığımı sadece sevdiğim şeyi bulamadığımı gösterdi. Yani çok fazla çalışabiliyor ve bunu severek yapabiliyormuşum. Sadece doğru alanı bulmak gerekiyormuş.
Şu an yaptığın şeyi yapmaya devam ettiren en büyük motivasyon nedir ?
Aslında benim için motivasyon üretmek. Ben üretmeyi, ortaya bir şey çıkarmayı çok sevdiğim için ve bunu insanlarla paylaşmayı, onların kafasında sorular yaratmayı sevdiğim için motivasyonum bu aslında. Özellikle müzikte yeni şeyler keşfetmeyi; sözlerde yeni ritimler denemeyi, bunların hepsini çok seviyorum. Yeni bir kafa yapısı açmak istiyorum. Böyle bir isteğim ve düşüncem var ve bu düşünce aslında beni en çok motive eden şey.
Üretim sürecin nasıl işliyor?
Bende oturup, bugün şarkı yazacağım şeklinde olmuyor. Zaman zaman şarkı yapmamak için de oturuyorum defalarca. Yani bilgisayarın başına oturduğum sürenin yarısında keşfetmek ve yeni bir şeyler bulmak için oturmuşumdur. Bunu yaparken yavaş yavaş melodiler çıkıyor. Eksikler çıkıyor ilk başta ve onları yavaş yavaş tamamlıyorum. İçime sindikçe şarkı haline geliyor. Yani bir anda oturup bu ay içinde iki şarkı yazmalıyım gibi bir plan, program şeklinde ilerlemiyor.
‘Tamam, bu oldu’ dediğin bir an oluyor mu?
Oluyor tabii ki. O his, o bahsettiğin an her zaman olmuyor ama. O zaman onu zorlamaya gerek yok; o kendi başına takılsın sonra yolunu bulur zaten. Mesela “Uzunlar” da öyle olmuştu. 2018’de nakaratını yazdım, 2020’de şarkının geri kalanını buldum. İki sene sürebiliyor yani. Biraz zaman vermek gerekiyor…
Bu röportajın bir bölümü GQ Bahar 2021'de müzikte yeni bir sayfa açanlar dosyasında yayınlanmıştır.
Yazı: Yiğit Tuna
Fotoğraf: Ali Kalyoncu
Moda Editörü: Anıl Can
Prodüksiyon: Derya Gürsel
Işık: Okan Ataş
Fotoğraf Asistanları: Burak Kuzgun, Tuğcan Temizkan
Moda Editörü Asistanları: Zeynep Bala Dura, Yağmur Yüksel
Prodüksiyon Asistanları: Eda Güneş, Busenur Can
Saç: Harun Ateş - Makyaj: Bedirhan Aydı
DOSYANIN BİR DİĞER RÖPORTAJI:LİL ZEY