Strese Karşı Etkili ve Yaşlanmayı Yavaşlatan 8 Güçlü Antioksidan Gıda (çikolata, biber, yeşil çay…) © Getty Images / Montaj GQ France - Derin Dogruoglu
Wellness

Strese Karşı Etkili ve Yaşlanmayı Yavaşlatan 8 Güçlü Antioksidan Gıda (çikolata, biber, yeşil çay…)

Erken yaşlanmayla mücadele etmek ve gençliğinizi biraz daha korumak istiyorsanız, bu antioksidan gıdalara yönelmelisiniz.

Anti-aging gıdaları inceledikten sonra sıra şimdi antioksidan besinlerde. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor? Hangi yiyeceklerin antioksidan içerdiğini nasıl anlayabiliriz? GQ, bu konuda diyetisyen ve beslenme uzmanı Laura Tajan ile görüştü. Tajan, en zengin antioksidan içeriğe sahip gıdaları bizlerle paylaştı. İşte bilmeniz gerekenler.

Antioksidan gıda nedir?

Antioksidanlar, hücrelerimizi oksidatif strese karşı koruyan maddelerdir. Bu stres, vücudumuzda doğal süreçler sonucunda ya da dış etkenlerle (kirlilik, sigara, güneş ışığı gibi) oluşan serbest radikaller adlı kararsız moleküller tarafından tetiklenir.

Serbest radikaller, hücrelere ve genetik materyallerine zarar verebilir, bu da yaşlanmayı hızlandırır ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Antioksidanlar ise bu serbest radikalleri yakalayarak etkisiz hale getirir ve vücuda verdikleri zararı azaltır. “Antioksidan, vücudun normal işlevleri sırasında oluşan oksidatif strese karşı savaşan bir ajandır,” diye açıklıyor Laura Tajan.

Bu nedenle antioksidanlar, erken yaşlanma ve oksidasyona bağlı kalp-damar ya da sinir sistemi hastalıklarının önlenmesinde temel müttefiklerdir. Doğal antioksidanların başlıcaları arasında A, C ve E vitaminleri, çinko ve selenyum gibi mineraller ve meyve-sebzelerde bulunan flavonoidler yer alır.

Serbest radikallerin rolü nedir?

Serbest radikaller, vücudun doğal süreçleriyle ya da dış faktörlerle (kirlilik, sigara vb.) üretilen kimyasal maddelerdir. Temel etkileri, hücrelere ve DNA’ya zarar vermektir. “Serbest radikaller, hücre yaşlanmasının yani hücresel yaşlanmanın sorumlusudur,” diyor Laura Tajan. Başka bir deyişle, serbest radikaller ne kadar çok birikirse, hücrelerimiz o kadar hızlı yaşlanır. Antioksidanlar, bu etkileri nötralize ederek zarar vermeden önce radikalleri durdurur.

Antioksidanlar ne işe yarar?

Antioksidanlar sağlığımız açısından çok önemli birçok görevi üstlenir:

  • Hücreleri korurlar: Serbest radikalleri yakalayarak oksidatif stresi azaltır ve hücresel hasarı önlerler.

  • Erken yaşlanmayı önlerler: Cildimizin ve vücut dokularımızın gençliğini korumaya yardımcı olurlar.

  • Kronik hastalık riskini azaltırlar: Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek kalp hastalıkları, kanserler ve diğer dejeneratif bozuklukların riskini düşürebilirler.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirirler: Hücre yenilenmesini destekleyerek doğal savunma sistemimizi kuvvetlendirirler.

En güçlü antioksidan gıda hangisidir?

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde… meyveler başı çeker. Özellikle kivi ve elma, kalp sağlığı açısından faydalı antioksidanlar olan polifenoller açısından zengindir. Armut, muz gibi başka birçok meyve de oksidatif strese karşı koruma sağlar.

Antioksidan açısından zengin gıdalar nelerdir?

Antioksidan yönünden zengin bir beslenme, esas olarak meyve, sebze ve temel vitaminler ile besin öğelerini içeren yiyeceklerden oluşur. Laura Tajan’ın listesi şöyle:

  • Kırmızı biber: C vitamini ve karotenoidler bakımından çok zengin olup en güçlü antioksidan gıdalardan biridir.

  • Domates: Güçlü bir antioksidan olan likopen içerir ve bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olur.

  • Havuç: Yaşlanma karşıtı özellikleriyle bilinen A vitamini öncülü olan beta-karoten açısından mükemmel bir kaynaktır.

  • Yeşil çay: Polifenoller ve kateşinler yönünden zengindir, serbest radikallere karşı mükemmel bir savunucudur.

  • Ispanak: A ve C vitaminleri ile flavonoid içerir, oksidatif hasara karşı koruma sağlar.

  • Kırmızı meyveler: Yaban mersini, çilek, frambuaz gibi meyveler flavonoidler ve C vitamini açısından çok zengindir.

  • Kuruyemişler: E vitamini ve omega-3 yağ asitleri içerir, anti-inflamatuar özellikleri vardır.

  • Bitter çikolata: Kakao oranı ne kadar yüksekse, içerdiği flavonoid miktarı da o kadar fazladır. Bu flavonoidler anti-inflamatuar etkileriyle bilinir. Ancak antioksidan etkilerinden faydalanmak için çikolata tüketimi ölçülü olmalıdır. “Genelde tüketilen miktarlarda etkisi oldukça sınırlıdır,” diye güvence veriyor Laura Tajan.

Antioksidan eksikliğinin riskleri

Antioksidan eksikliğini doğrudan ölçen özel bir test bulunmamaktadır. Ancak meyve, sebze ve diğer doğal antioksidan kaynaklarından yoksun bir beslenme biçimi, dengesizlik yaratabilir. “Vitamin ya da iz element eksikliği ölçülebilir; ancak antioksidanlar için eksiklikten çok ‘yetmezlik’ terimi kullanılır,” diyor uzmanımız.

Sigara, alkol, stres gibi dış faktörler serbest radikal üretimini artırır, bu da vücudun daha fazla antioksidana ihtiyaç duymasına yol açar. Ancak antioksidan takviyeleri dikkatli kullanılmalıdır. Doz aşımı zararlı sonuçlar doğurabilir. Örneğin, A ya da E vitamini fazlalığı toksik hale gelebilir, C vitamini fazlalığı ise böbrek taşı oluşumuna neden olabilir.

Antioksidan kürü yapılabilir mi?

Antioksidan takviyesi düşünülüyorsa, riskler iyi değerlendirilmelidir. “Antioksidan desteği almak olumsuz etkilere yol açabilir. Örneğin, A vitamini fazlalığı karaciğer sorunlarıyla sonuçlanabilecek toksik bir hipervitaminoza neden olabilir. E vitamini fazlası ise bazı tedavilerle etkileşime girebilir,” diye uyarıyor Laura Tajan. C vitamini fazlalığı da böbrek taşı oluşumuna yol açabileceği gibi, tam tersine pro-oksidan etki yaratabilir. Bu nedenle antioksidan kürü yalnızca eksiklik durumu saptandığında önerilir.

Peki ya omega-3’ler?

Antioksidan olmasalar da omega-3 yağ asitleri, iltihaplanmayı azaltma ve hücre yaşlanmasına karşı koruma açısından önemli bir rol oynar. Ancak dengeli tüketilmelidir. “Omega-3’ler, oksidasyonlarını önlemek için E vitaminiyle birlikte alınmalıdır,” diyor Laura Tajan. Aksi takdirde, aşırı tüketim vücut için zararlı olabilir. Her şey doğru dozda alınmalıdır. Chia tohumu gibi hem omega-3 hem de antioksidan bakımından zengin bazı doğal gıdalar, dengeli ve doğal bir çözüm sunar.

BU İÇERİK İLK OLARAK GQ FRANCE WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.

İZLE
7 Mehmet Gastronomi Serisi 5.Bölüm: Meyveli Kuru Cacık
İLGİLİ İÇERİKLER
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası