Verimli toprakları, Atlantik’ten gelen lezzetli deniz ürünleri ve doğal kaynak sularının harika tadı İskoç mutfağına kimliğini veriyor. Bu coğrafyada beslenen İskoç angusları ise ülkenin sahip olduğu yemek kültüründe, et ürünlerinin yerini sağlamlaştırıyor.
Hal böyle olunca İskoç mutfağına ait birden fazla ikonik tarif karşımıza çıkıyor. Birinci durağımız İskoçların milli yemeği olan haggis. Homer’in ilkel bir versiyonundan bahsettiği yemeğin ilk nerede yapıldığına dair kesin bir kanıt yok. Ancak İskoç ritüellerinde çok önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz. Eskiden hayvancılıkla uğraşan İskoç erkekleri, eşleri tarafında hazırlanan bu yemeği yanlarında taşıdıklarına dair hikayeler mevcut. Günümüze geldiğimizde ise kutlamaların vazgeçilmezi olan haggis, ilk bakışta pek iştah açıcı değil. Ancak tavsiyemiz kararınızı tattıktan sonra vermeniz yönünde. İçeriğine gelirsek, haggis koyun sakatatından hazırlanıyor. Soğan, tuz, yulaf unu ve baharatlarla harmanlanarak mide zarına veya yapay sosis zarlarına dolduruluyor. Ortaya çıkan tat ise baharatlı ve kıtır. Çoğunlukla ezilmiş şalgam ve patatesle servis edilen haggis bir bardak İskoç viskisi ile servis ediliyor. Böylece İskoç geleneklerinin hakkı tam anlamıyla verilmiş oluyor.
İskoçların yerel yemekleri arasında deniz ürünleri de var. Bunlardan en meşhuru isli mezgit balığı. Özellikle Arbroath isli balığını ülkenin çeşitli yerlerinde servis edilirken bulmak mümkün. Tuzlanarak bekletilen balıklar sonrasında yoğun ısı ve duman eşliğinde pişiriliyor. Böylece ortaya kuvvetli, füme tada sahip bir yemek ortaya çıkıyor. Bulundukları adayı İngiltere ve Galler’le paylaşan İskoçların deniz ürünlerine olan ilgisi çok doğal olsa gerek.
Tatlılara gelince de İskoçlara has tariflerden bahsetmek mümkün. İskoç kurabiyeleri yani ‘shortbread’ 18.yüzyıldan kalma bir reçete. Dünyanın farklı yerlerinde popüler olmasına ve İskandinav ve İrlanda versiyonlarının üretilmesine rağmen İskoç kurabiyeleri haklı ününü korumaya devam ediyor. Özellikle Noel ve yılbaşı zamanları tüketilen kurabiyeye harika tadını verense İskoç tereyağı oluyor.
İskoç gastronomi yolculuğunun belki de en önemli unsuru olan viski, aynı zamanda İskoçların milli içeceği. Tek başına içildiği kadar yemeklerle de servis edilen viski, İskoçya’nın en önemli ihracat kalemi. Beş farklı üretim bölgesine yerleşmiş, yüzden fazla damıtım evinde şişelenen, tarihi metinlerde adı “hayat suyu” olarak geçen viski bugün geldiğimiz noktada İskoç kültürünün bayrağını en önde taşıyor. 15.yüzyılın sonlarında ilk defa adı geçen viskinin İskoçya’nın gururu haline gelmesinin başlıca nedeni olarak sahip olduğu eşsiz doğal su kaynaklarını gösterebiliriz.
Brothers hikayesi devam edecek. Daha fazlası için tıklayın.