Sıkılmış meyve suyu sevenler, işin saflık boyutuna dikkat çekiyor. Onlara göre taze sıkılmış bir bardak meyve suyunda işin içine blender’ın bıçakları girmediği için besin değerleri ölmüyor. Ayrıca meyve, liflerinden arındığı için vücut, meyve suyunu çok daha hızlı emiyor ve kişide daha hızlı bir enerji patlaması yaşanıyor.
Blender meraklılarıysa bağırsaklar için vücudun life de ihtiyacı olduğunu savunuyor. Ayrıca bir kozları daha var: Blender’la hazırlanan smoothie’lere süt ya da yoğurt da katılabiliyor. Bu da besin değeri daha yüksek bir içecek demek. Hâlâ hangi safta duracağına karar veremeyenler için iki yöntemi de araştırdık. İnceleyin, tercihinizi ona göre yapın.
Elle sıkılmış ya da blender’dan geçirilerek elde edilmiş bir bardak meyve suyunun içinde ne var?
Şeker
17 gram
Ne kadar çok meyve, o kadar çok şeker. Bir adet Snickers’da 27 gram şeker olduğunu düşünürsek, rakamlar pek de iç açıcı değil.
Lif
7 gram
Sıkma meyve sularında lifler yani posalar çöpe gider. Bu, hazmı kolaylaştırarak besinlerin vücut tarafından daha kolay emilmesini sağlıyor. Tabii aynı zamanda, daha kısa sürede daha çok acıkmanıza da neden oluyor.
Süt ürünleri
Yağ: 11 gram / Protein: 4 gram
Meyve sularında süt ürünü elbette bulunmaz. Ancak blender’la hazırlanan meyve sularında yani smoothie’lerde, kıvam artırmak için süt ve süt ürünlerine başvurulabiliyor. Bu da kişinin protein, kalsiyum ve potasyum ihtiyacını karşılaması demek.
Besinler
A vitamini: % 25 / C vitamini: % 30
Meyveleri sıktığınızda, bardağı doldurmak için birden fazla meyve kullanmanız gerekir. Blender’da ise daha az ürünle daha çok meyve suyu elde edersiniz. Meyve arttıkça vücudunuzun aldığı vitamin de artıyor tabii.
Şeker
13 gram
Lif
1 gram
Süt ürünleri
Yağ: 0 gram / Protein: 1 gram
Besinler
A vitamini: % 50 / C vitamini: % 45
*** Sıkmak ya da blender’dan geçirmek için meyve alırken olgunlaşmaya çok yakın olanlarını seçmeniz maksimum su ve tat elde etmeniz açısından önemli.
*** Aşırı olgunlaşmış ya da aşırı yumuşak meyvelerden uzak durun.
*** Meyve-sebzenizi sıktıktan ya da blender’dan geçirdikten hemen sonra sıkacağınızı ve blender’ınızı yıkayın. Aksi takdirde kuruyan meyvenin posalarını temizlemek zor olabilir.
*** Meyve suyunuzu sıktıktan hemen sonra içmezseniz, besin değerinin kaybolması ve okside olması yüzünden kahverengileşir. Ya hemen tüketin ya da biraz limon suyu veya C vitamini tozu ekleyerek bir sürahide saklayın. Bu, kahverengileşmesini ve besin değerinin kaybolmasını önler.
*** Daha yoğun bir içecek istiyorsanız, smoothie hazırlayın. Süt, soya sütü ya da daha kıvamlı olması için yoğurt katabilirsiniz.
*** Daha ferahlatıcı bir içecek için blender’ınızın içine diğer malzemelerinizle beraber buz koyup karıştırın.