Michelin yıldızlı Levrek

İstanbul’un yeni İtalyan’ı Morini’nin 6 Michelin yıldızlı şefi Michael White, GQ Türkiye için mutfağa girdi. Ustanın yapımı kolay ve lezzetli tarifini evde denemekten çekinmeyin.

16 Kasım 2013

Michelin yıldızlı Levrek

Hızlı, kolay ve lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak niyetindeyseniz, 6 Michelin yıldızlı şefin Michael White'ın GQ Türkiye'ye özel tarifi  salsa verde soslu, siyah mercimekli levrek tava favorilerinizden biri olacak.

Ne lazım?

Levrek fileto (200-250 gr)

Sızma zeytinyağı, tuz, karabiber

Lollo rosso

Salsa verde sosu için;

Yarım fincan maydanoz (doğranmış)

Yarım fincan nane (doğranmış)

Yarım fincan fesleğen (doğranmış)

Yarım fincan kapari (suyu süzülmüş)

Dört parça sardalya fileto (konserve)

Yarım fincan taze limon suyu

Bir fincan sızma zeytinyağı

Siyah mercimek garnitürü için;

Bir fincan siyah mercimek (Beluga mercimeği)

Yarım fincan havuç (ince doğranmış)

Yarım fincan kereviz sapı (ince doğranmış)

Yarım fincan kırmızı dolmalık biber (ince doğranmış)

Yarım fincan kırmızı soğan (ince doğranmış)

İki yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Üç yemek kaşığı limon suyu

Üç fincan su

Malzemeleriniz hazırsa yemeği tamamlamaya hazırsınız.
 


Nasıl hazırlanır?

Salsa verde sosunu hazırlamak için yeşillikleri blender’dan geçirip tuz, karabiber ve zeytinyağıyla tatlandırın.

Siyah mercimek garnitürü için mercimekleri bir sos tenceresinde suyla birlikte kaynayıncaya kadar ısıtın, kaynamaya başlayınca altını kısıp yarım saat kadar pişirin. Süzüp bir kenara ayırın.

Bir yemek kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın ve soğanları sotelemeye başlayın. 1-2 dakika sonra kereviz saplarını ve havuçları ekleyip sotelemeye devam edin. 2-3 dakika sonra biberleri ekleyin. 2 dakika kadar pişirdikten sonra mercimekleri, limon suyunu ve kalan bir yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin.

Diğer yanda levreği, iki yemek kaşığı zeytinyağıyla tavada pişirin. Salsa verde sosunu, siyah mercimeği ve fırınlanmış lollo rossoyu ekleyerek servise hazırlayın. Bu basit ve hızlı tarifin ne kadar lezzetli olduğuna inanamayacaksınız.

Balık pişirme konusunda uzmanlaşmak için şefin tavsiyelerine kulak verin:

Hangi balık?

Mevsimin balığı neyse o. Levreğin kış balıkları arasında özel bir yeri var. Döneminde her balığı ucuz ve taze alabilirsiniz. Şansınız varsa bu tarifi deniz levreğiyle deneyin.

Nasıl pişirmeli?

Tavada ya da ızgarada. Küçük bir tavada biraz yağla kolayca çok lezzetli bir levrek yapabilirsiniz. Biraz daha zahmetli olan ızgara da benim favorim. Balık böyle piştiğinde suyunu koruyor ve daha lezzetli oluyor.

Ne kadar pişirmeli?

Az ve orta. Genelde balık hazırlarken yapılan en büyük hata, fazla pişirmek. Oysa süre uzadığında doğal suyunu ve dolayısıyla lezzetini kaybediyor. Ayarında pişirilmiş bir levrek ya da alabalığın tadı hiçbir şeye değişilmez.