Oltadan Sofraya: Balık
Yeme-İçme

Oltadan Sofraya: Balık

"Rastgele" demeden önce bir düşünmeli. Yemek istediğimiz balığın şu anda av sezonu mu, yoksa onu bolca tüketerek geleceğini sabote mi ediyoruz? Bakalım sofralarımızın baş tacı balıkları, nasıl ve ne zaman yemeliyiz. Sizin için seçtiğimiz, sezonunda ve leziz iki balık tarifimiz de burada.

Balık sevenler bilir: deniz ürünlerinin tatları kadar vücuda ve zihne faydaları da kayda değer. Ne şanslıyız ki ülkemizin üç tarafı denizle çevrili ve bu sularda yaklaşık 100 farklı türde balık avlanıyor; biz de zevkine doyasıya varıyoruz. Oltalar boş çıkmaya, tekneler boş dönmeye başlarsa ne yapacağız diye düşünmüyoruz çünkü böyle bir şey henüz olmadı fakat 2048 yılına balıklama bir atlayış yaparsak denizdeki tek canlı biz kalmış olabiliriz.

 

Aşırı, bilinçsiz ve yanlış zamanlarda avlanmak problemin kaynağında. Deniz kirliliğine olan dikkatsizliğimizle ekosisteme ciddi bir şekilde zarar vermekle kalmayıp bir de denizlerimizi sömürmeye devam ediyoruz. Balıkların yaşam döngüsünü hiç kale almadan; sadece tava mı, ızgara mı, yoksa buğulama mı diye düşünmek yanlış değil mi? Tüketici olarak, akşamki menümüze karar vermeden, şu an hangi balığın avlanma sezonu diye sorgulamaya başlarsak, küçük de olsa doğru yönde bir değişime öncü olabiliriz. 

 

Gelelim “Şu an hangi balıkların sezonu?” sorusunu cevaplamaya. Eylül ayında seçiminiz rahatlıkla kılıç, palamut, lüfer ya da barbundan biri olabilir. Tercihiniz restoran yerine evde yemekten yana ise, işte hazırlanması gereken iki tarif:

 

Palamut Pilaki

Malzemeler:

2 adet halka şeklinde doğranmış palamut

1 dilimlenmiş limon

2 diş sarımsak

2 adet doğranmış bahçe domatesi

2 yemek kaşığı doğranmış ve tavada biraz öldürülmüş soğan

2 yemek kaşığı doğranmış taze soğan

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1 tutam tuz

1 tutam karabiber

2 yemek kaşığı maydanoz

İsteğe göre yeşil biber

 

Bir fırın tepsisine palamutları diğer tüm malzemelerle karıştırarak diziyoruz. Sadece maydanozu piştikten sonra üzerine serpmek için yana ayırıyoruz. Tepsinin üstüne pişirme kağıdı ile kapatıp 180 derecede 20 dakika pişirdikten sonra tepsiyi fırından çıkarıp pişirme kağıdını alıyoruz ve üstünün kızarması için 5 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Son olarak maydanozları da serpip palamutların tadını çıkarıyoruz.  



Kılıç Şiş

Malzemeler: 

Küp küp doğranmış kılıç

Zeytinyağı

Tuz 

Karabiber

Defne yaprağı

Limon 

 

Kişi sayısına göre arzu edilen miktarda kılıçları küp küp doğruyoruz. Kılıçların yaklaşık 2 parmak kalınlığında küpler olması işin püf noktası. Daha küçük olmaları kılıçların fazla pişmelerine ve kurumalarına sebep olur. Kılıç küpleri diğer tüm malzemelerle karıştırarak buzdolabında bir saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Marine edilmiş kılıçlarımızı buzdolabından çıkarıp, şişlerin üzerine bir kılıç bir çeyrek limon dilimi ve bir defne yaprağı şeklinde sıralıyoruz. Tüm malzemeler bitinceye kadar bu işleme devam ediyoruz. Hazırladığımız şişleri ızgarada pişirip hemen servis ediyoruz. Afiyet olsun.

İZLE
Restoran Haftası 5 yaşında
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası