Ofiste stratejik manevralar
Business

Ofiste stratejik manevralar

Hırslı çalışma arkadaşları, sektör içi transferler, terfi stresi, olumlu etki bırakarak ayrılmanın yolları... İmaj ve kariyer danışmanı Suna Kabadayı sorularınızı yanıtlıyor.

Çalıştığım sektördeki büyük firmalardan birisinden iş teklifi aldım ve kabul etmek istiyorum. Fakat hali hazırda başka bir firmada çalışıyorum. Olumsuz bir etki yaratmadan ayrılmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İş teklifini kabul ettiğiniz takdirde bildirim süresince yarım kalan işleri tamamlamak yapacağınız en olumlu şey olur. Aksi takdirde gerçekten olumsuz bir etki bırakmış olursunuz. Hem profesyonelliğiniz, hem kişiliğiniz sorgulanacaktır, onun için profesyonellikten ödün vermemenizi son dakikaya kadar ayrılacağınız firmanız için çalışmanızı öneririm. İşin sosyal boyutuna bakacak olursak çalışma arkadaşlarınızla vedalaşmak hatta ofis gerginlikleri yaşadığınız kimseleri dahi davet edeceğiniz bir veda organizasyonu yapabilirsiniz. Artık dünya küçüldü ileride kimin nerede olacağı, hangi mevkide karşınıza çıkacağı hiç belli olmaz.

Tekstil sektöründe bir firmada yurtdışı alım satım sorumlusu olarak çalışıyorum ve aynı firmada kalarak kariyer yapmak istiyorum. Fakat benimle beraber aynı departmanda çalışan arkadaşlarım çok hırslı insanlar. Sizce bu sektörde kariyer yapabilmek için nelere dikkat etmeliyim?

Kararlı olmanız önemli tabii, bir de ben hırstan çok tutkuya bakarım, işini tutkuyla yapanların yolu açık. Ama gelişim alanı gördüğünüz noktalara eğilmek, güçlü yönlerinizi daha çok ortaya çıkarmak hatta yeni beceriler geliştirmek sizi çalışma arkadaşlarınızla rekabette canlı tutacaktır. Rekabetten çekinmeyin, çünkü rekabet sayesinde kişisel gelişiminiz hızlanacaktır. Bunun yanında sektörün geleceğine, ekonomik gelişmelere ve tabii ki yakın zamanda yavaş yavaş çalışma hayatına atılan Y jenerasyonun ne yaptığına da dikkat.

Çalıştığım şirkette terfi bekliyorum fakat bu konuda ellerinin sıkı olduğunu biliyorum. Maaşımda yapılacak zamma rağmen aynı departmanda çalışan diğer çalışanlara kıyasla daha az kazanıyor olacağım. Sizce pazarlık payımı yükseltmek için hangi yolu izlemeliyim?

Sektörde sizin pozisyonunuzdaki diğer çalışanların maaş oranlarından emin olun. Hemen hemen aynı seviyedeyse muhtemelen maaşınıza zam yapılmaz ve müdürünüzde kötü bir izlenim bırakacaksınız. "Geçinmekte zorlanıyorum" klişesini kullanmayın, pek etkili olacağına inanmıyorum. Zam isterken sizin yetenekleriniz, şirkete kattığınız değer, size bağlı bir müşteri portföyü gibi kozlarınız varsa bunları müdürünüze aktarabilirsiniz. Eğer böyle kozlarınız yoksa dikkate alınmayacaktır. Son olarak "ayrılacağım" kozunu kullanayım diyorsanız, bu kozu ancak yeni bir iş bulduğunuz takdirde kullanın ya da hiç koz kullanmayın, ayrılın ve yeni işe geçin.

Son yedi yıldır finans sektöründe çalışıyorum. Aynı sektörde farklı firmalarda iş tecrübelerim var fakat son bir iki senedir bu sektörü tamamen bırakmak ve kendi işimi kurmak istiyorum. Sizce bu doğru bir hamle mi? Yoksa çalışmakta olduğum firmada kalmalı ve daha fazla tecrübe mi edinmeliyim?

Öncelikle kendi işinizi kurmak bir firma için çalışmaktan çok farklı. Bunu bilerek başlayın derim. Bunun için hazır hissetmeniz önemli. Kendi kuracağınız iş çalıştığınız sektörle ilgili olursa başarı oranınız artar. Deneyimlerinizi, network'ünüzü , biriktirdiğiniz her türlü kaynağı daha etkin şekilde kullanmanızı sağlayacak, size avantaj kazandıracaktır. Böylece sıfırdan başlamamış olacaksınız. Eğer firmanızdan memnunsanız, firma içerisinde yükselebileceğinizi, geleceğiniz olduğunu düşünüyorsanız ve sektördeki geleceğini olumlu olarak görüyorsanız bu yolda ilerlemekte başka seçenek tabii, yolunuz açık olsun.

 

 

İLGİLİ İÇERİKLER ofis kariyer
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası