Erkeğin Yaşı ile Gebelik, Kısırlık İlişkisi
DAHASI+

Erkeğin Yaşı ile Gebelik, Kısırlık İlişkisi

Erkeğin yaşıyla ilişkili kısırlık problemini mercek altına alıyoruz.

Bir kadın ya da erkek, normal şartlarda normal üreme fonksiyonları ve belirli bir üreme kapasitesi ile dünyaya gelmektedir. Bununla birlikte, hem erkek hem kadında yaşın ilerlemesi, bazı yaşam koşulları ve sağlık durumu, üreme fonksiyonlarını da olumsuz etkilemektedir.

Özellikle kadınlar söz konusu olduğunda, 45 yaşından sonra üremenin gerçekleşmesi de neredeyse imkansızdır. Bu nedenle, kadınlarda gebelik için yaş önemli bir faktördür. Bununla birlikte, genel olarak aksi düşünülse de; üreme söz konusu olduğunda erkeğin yaşı da önemli bir doğurganlık durumudur. 45 yaşından sonra, erkeklerde de sperm sayısı ve kalitesinde düşüş görülmektedir. Bu nedenle ilerleyen yaş, sperm kalitesinin düşmesinde en önemli etkenlerden biridir.

 

Erkekte Yaş Faktörü ve Gebelik Riskleri

Peki, erkeğin yaşının ilerlemesi gebelik açısından bir risk oluşturur mu? Genel olarak sperm üretimi, erkeklerde her yaşta mümkün olmaktadır ancak yaşın ilerlemesi, sperm sayısı, hareketliliği ve kalitesinde de azalmalara neden olmaktadır. Bununla birlikte, sperm kalitesinin düşmesi gebelikte bazı riskleri de olası hale getirmektedir. Sperm kalitesindeki düşüş; özellikle gebelikte düşük ve bebeklerde otizm, algılama yeteneğinde düşüş ve bilişsel fonksiyonlarda bozulma gibi sağlık problemleri ile ilişkilendirilmektedir.

 

Erkeğin Yaşı Düşüğe Neden Olur Mu?

Bu alanda yapılan çalışmalar, erkeğin yaşının 45’in üzerinde olmasının gebelikte düşük şansını önemli ölçüde arttırdığını göstermektedir. Sperm kalitesi ve sayısındaki düşüş ile ilişkilendirilen ilerleyen yaş, sperm kalitesindeki düşüş ile birlikte bebeğin anne rahmine tutunmasını da zorlaştırmaktadır. Hem anne hem de babanın yaşının ilerlemiş olması, gebelikte düşük riskini daha da arttırmaktadır.

 

Erkekte İlerleyen Yaş ve Down Sendromu

Bebeklerde down sendromu pek çok durum ile ilişkilendirilmektedir. Annenin yaşı, bu konuda önemli bir etken olmakla birlikte, babanın yaşının da riski arttırdığını düşündüren çalışmalar bulunmaktadır.

 

Erkekte İlerleyen Yaş ve Bebeklerde Otizm ve Şizofreni

Baba adayının yaşının ilerlemiş olması, düşen sperm kalitesi ile birlikte bebekte bazı hastalıkların görülme riskini de arttırmaktadır. Özellikle bazı genetik problemler, ileri yaşta baba olan erkeklerin çocuklarında daha fazla görülmektedir. Bu nedenle, baba olmayı erteliyorsanız, sperm dondurmayı düşünebilirsiniz.

İlerleyen yaşta baba olan erkeklerin çocuklarında otizm ve şizofreni hastalıklarının görülme riski de artmaktadır. Bu konuda yapılan bir çalışmada; çocukların DNA’sında görülen değişimler ile erkeğin yaşı arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bilimsel veriler, çocukların DNA’sında görülen değişimlerin %97’sinin babanın ilerleyen yaşı ile doğrudan bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Kaynak: Hamilelik.com

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası