Araştırmalar, yaşam tarzı faktörlerinin sperm kalitesinde ve iyi sperm hareketliliğinde (yani spermin gebe kalma sırasında bir yumurtayı döllemek için ilerleme veya 'yüzme' yeteneği) önemli bir rol oynadığını göstermiştir.
Eğer bu konuda endişeleriniz varsa, doktorunuzla önceden var olan sağlık sorunlarını ele almanız ve bu ipuçlarını izleyerek yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız önerilir. Healthline ve Doctonat tarafından verilen başlıca tavsiyeler şu şekilde;
Fazla kilolarınızı verin
Vücut kitle indeksiniz yüksekse kilo vermeye çalışın. Obezite erkek üreme sorunlarını etkiler ve gelecekteki çocuklarınızın sağlığını bile etkileyebilir. Erkeklerde aşırı kilo ve obezite, değişen sperm parametreleri ile ilişkilidir.
Obezite, spermdeki "oksidatif stres" yoluyla erkek infertilitesini etkileyebilir, bu da sadece gebelik durumunu değil aynı zamanda embriyonun sağlığını da etkiler.
Obezite ayrıca erkek kısırlığı riskini artırabilecek hormonal değişikliklere de yol açabilir, ayrıca reksiyon gücünü etkileyen kan akışını da etkileyebilir. İdeal kilonuza ulaşmanın en iyi yolu sağlıklı bir diyet uygulamak ve egzersiz yapmaktır.
Sigara içmeyi bırakın
Sigara içmek sperm hacmini, yoğunluğunu ve hareketliliğini azaltabilir. Sigara içenlerin menilerinde daha düşük çinko seviyeleri vardır ve bu da sperm üretimini azaltır.
Spermlerin epididim tüpleri (testislerde üretilen spermleri taşıyan tüp) boyunca hareket etmesine yardımcı olan küçük tüyler sigara içenlerde ortadan kalkabilir ve bu da sperm işlevi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Ve tabii ki herkesin bildiği üzere, sigara içmek erektil fonksiyonu da bozabilir.
Sigara içmeye devam etmek, partnerinizi pasif içicilik açısından da risk altına sokar. İyi haber şu ki, sigarayı bırakırsanız bu olumsuz etkiler tersine çevrilebilir, hem de kısa süreler içinde.
Alkolü azaltın (veya kesin)
Aşırı alkol tüketimi sperm kalitesini etkileyebilir. Üreme sistemini kontrol eden ana hormonlardan biri olan testosteron,diğer bazı hormon seviyelerini düşürür. Alkol östrojeni artırır, bu da sperm üretiminin azalmasına sebep olabilir.
Her türlü uyuşturucudan kaçının
Esrar ve kokainin erkek doğurganlığını etkilediği düşünülmektedir, ancak konuyla ilgili geniş çaplı bir çalışma yoktur ve emin olmak pek mümkün değildir.
Anabolik steroidler (bazen erkekler tarafından kas yapmak için alınır), amfetaminler, eroin ve metadon da sperm kalitesini etkiler. Bunlardan herhangi birini alıyorsanız, bağımlılığınızı durdurmanın bir yolunu bulmak için doktorunuza görünün.
Düzenli egzersiz yapın
Aktif olmak, iyi bir kardiyovasküler sağlık ve ideal kilo için önemlidir. Genel olarak aktif olan erkeklerin sperm sayısı hareketsiz yaşıtlarına göre daha yüksektir. Haftada 5 kez en az 30 dakika orta düzeyde egzersiz yapmaya çalışın.
Stres seviyenizi yönetin
Stres, luteinleştirici hormonu (LH) ve testosteronu azaltabilir. Teorik olarak bu durum da sperm kalitesini etkileyebilir, ancak kesin bir bağlantı kurmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Stres bizi birçok yönden etkiler. Libidomuzu, potansiyel olarak üreme yeteneklerimizi ve muhtemelen sperm kalitesini de. Stresli zamanlarda düzenli olarak kullanabileceğiniz bazı basit nefes ve meditasyon egzersizlerini öğrenin.
Sıcaklık takibi yapın
Artan testis sıcaklığı sperm kalitesini etkileyebilir. Kasık bölgenizde sıcak bir dizüstü bilgisayarla uzun süre oturmaktan veya cebinizde sıcak bir telefon taşımaktan kaçınmanız önemlidir. Benzer şekilde, uzun süre sıcak banyo yapmayın veya saunalarda ve jakuzilerde uzun seanslara girmeyin. Testisler her zaman ortalama vücut sıcaklığından biraz daha düşüktür, fazla dar iç çamaşırları, teninize değmelerini sağlayarak sıcaklıklarını artırarak sperm kalitesini etkileyecektir. Bol pantolonlar ve bol iç çamaşırları giyin. Sıcak bir ortamda çalışıyorsanız veya saatlerce oturuyorsanız, hareket etmeniz ve düzenli olarak dışarı çıkmanız önemlidir.
Sağlıklı beslenin
İşlenmiş et, kafein, kırmızı et, doymuş yağ asitleri ve trans yağ oranı yüksek diyetler düşük sperm kalitesiyle bağlantılıdır.
Meyve, sebze, tam tahıllar ve balık açısından zengin diyetler sperm kalitesi için en iyisidir. Bu nedenle, dengeli bir diyet doğurganlığı artıracaktır.
Diyetiniz ideal olarak C vitamini, çinko ve B12 vitamini gibi antioksidanlar açısından zengin olmalıdır. Bunlar en iyi beslenme yoluyla elde edilir, bu nedenle bolca meyve ve sebze yemeyi unutmayın. Bir gıda takviyesi almanız gerekmesi durumunda (örneğin veganlar için) diyetinizi doktorunuzla görüşün.
Fındık veya yağlı balıklar (somon, sardalya, uskumru ve ringa balığı dahil) gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar sperm üretimine yardımcı olur.
Orak hücreli anemi, talasemi veya diğer kalıtsal hastalıklar gibi doğurganlığınızı etkileyebilecek durumlarda tekrar doktorunuzla görüşmek en iyisi olacaktır.
Bu saydıklarımız en baz faktörler olsa da daha birçok detay mevcut. Modernleşen dünyanın yaşadığı hava ve su kirliliği hem kadın hem de erkekler için doğurganlığı olumsuz yönde etkilerken, cinsel ilişki sıklığınız ve ilişkilerinizde korunmamanız sperm kalitesini etkileyebilir ve hatta gelecekte kısırlığa kadar büyüyebilecek sorunlar yaratabilir.