Kapak: Getty Images
Yıllar boyunca spor salonuna gidemediğimiz iş seyahatlerinde veya tatillerde alternatif bir çalışma şekli olarak düşündüğümüz vücut ağırlığı antrenmanları, verimli kullanıldığında fark yaratan bir vücuda sahip olmanız açısından size destek olur. Vücut ağırlığı antrenmanlarını verimli bir şekilde kullandığınızda başka hiçbir ekipmana ihtiyaç duymayabilirsiniz. Vücut ağırlığı antrenmanlarıyla yalnızca kaslarınızın kuvvetini ve boyutunu artırmakla kalmaz, gücünüzü, dengenizi ve mobilitenizi de artırabilirsiniz. Gelin başarılı boksörlerin, jimnastikçilerin ve futbolcuların da sıklıkla tercih ettiği bu prensibin inceliklerinden bahsedelim.
Fitness seviyenize göre belirleyeceğiniz vücut ağırlığı egzersiz programında ilk etapta hareketleri doğru formda yapmanız ve belirli hareketlerde ustalaşmanız gerekiyor. Vücut ağırlığı egzersizleri doğru formda yapıldığında kas kütlenizi, merkez bölgenizi ve sinir sisteminizi aktif hale getirir. Bu nedenle doğru teknik çok önemlidir. Bu nedenle egzersizleri Youtube gibi platformlardan öğrenirken alanında uzman eğitmenlerden destek almaktan da çekinmeyin. Fitness seviyenize göre değişkenlik gösterse de temel olarak deep squat, pushup, pullup, hip thrust, single leg squat ve yeterince fitseniz handstand pushup gibi egzersizlerdan mutlaka faydalanın. Bu hareketlerin tamamı etkili birer tüm vücut egzersizleridir ve vücudunuzdaki birçok kası etkin bir şekilde çalıştırır.
Kaslarınızın gözü olmadığı için direnç antrenmanları yaparken halter mi yoksa kendi vücudunuzu mu kaldırdığınızı göremezler. İşte tam da bu sebeple vücut ağırlığı antrenmanlarıyla da ciddi anlamda kas kütlesi inşa edebilirsiniz. Kaslarınızın büyümesinde ve kuvvetlenmesindeki ana unsurlar dirence karşı kasılma miktarı ve süredir. Bu sebeple vücut ağırlığınızla yaptığınız çalışmalarda kendinizi zorlayarak kuvvetlenmeyi amaçlayın. Ter içinde kalarak sonlandırdığınız antrenmanlar, iyi bir diyet ve yeterli dinlenme ile birlikte vücudunuzda yarattığınız farkı kısa süre içerisinde görecek ve belki de şaşıracaksınız.
Vücut ağırlığı antrenmanları, ağırlık çalışmalarıyla benzer sonuçlar verebilse de farklı bir prensibe sahiptir. Ağırlık antrenmanlarında vücut ağırlığınızla doğru orantıda ağırlık kaldırabilirsiniz. Yani istisnai durumlar haricinde ne kadar ağırsanız, o kadar fazla ağırlık kaldırırsınız. Çünkü vücut kitleniz ekstra bir ivme yaratır ve kaldıraç görevi üstlenir. Vücut ağırlığı egzersizlerinde ise bunun tam tersi bir durum vardır: Kütleniz ne kadar artarsa performansınız ve atletizm kapasiteniz o kadar kısıtlanır. Bu nedenle bu egzersizlerin de desteğiyle birlikte düşük yağ oranına sahip olmanızı sağlayacak bir diyet uygulamanızı öneririm. Kötü alışkanlıklarınızdan arının ve şekerli içecekleri azaltın. Protein tüketiminize dikkat edin ve vücut ağırlığı antrenmanlarının da yardımıyla yağ oranı düşük, kas oranı ise yüksek bir vücuda sahip olun.
Son olarak kendinize ve vücudunuza zaman tanıyın. Hayattaki her bir alışkanlığı yeniliklerle değiştirmek için ek olarak zamana ihtiyaç duyarsınız. Yepyeni bir antrenman prensibine alışmak için de aynı şekilde zamana ihtiyacınız var. Vücudunuzun ve beyninizin yeni hareket kalıplarını öğrenmesi bir gecede olmayacaktır. Sabırlı olun ve gelişim sürecinizin keyfini çıkarın. Vücut ağırlığı antrenmanlarına başladıktan sonraki off günlerinizde antrenman programınızdaki hareketlerin kolay varyasyonlarını yaparak adaptasyon sürecinizi kısaltabilirsiniz. Hareket yaşamdır ve hareket etmek ve sağlıklı olmak için aslında hiçbir ekipmana ihtiyacınız yok diyebilirim. Yeter ki kendinize inanın, güvenin ve sağlıklı yaşamın keyfini çıkarın.
Plato evresinden nasıl çıkılır? Yazısı için linke tıklayın.