Korona Günlerinde Futbol
DAHASI+

Korona Günlerinde Futbol

Yeni futbol sezonunun başlamasıyla birlikte takımlar Covid-19 salgınından nasıl etkileniyor?

Fotoğraf: Getty Images Turkey

2020’nin Şubat ayından beri tüm toplu alışkanlıklarımız değişti. Pandemi döneminde değişen şeyler sadece bizimle de sınırlı kalmadı. Sevdiğimiz ve belki de tutkunu olduğumuz hobiler artık iki kere düşündüğümüz şeylerin başında yer alıyor. Futbol da bunlardan biri. Şubat ayında başlayan salgınla birlikte liglere bildiğiniz gibi bir süre ara verildi. Tüm karşılaşmalar ertelendi. Tutkunu olduğumuz takımlara hasretimiz ise o kadar uzun sürdü ki, karşılaşmalar tekrardan başladığında nerede kaldığımızı unuttuk. Peki bizim etkilenmemizin dışında, futbol takımları bu süreçten ne şekilde etkilendi?

Konuya başlamamız gereken ilk nokta futbol ekonomisi olmalı. Son dönemde dış sermayelerle birlikte futbol ekonomisi artık dünya çapında konuşulan şeylerden biri. Arap ve Rus yatırımcıların hisselerini aldığı Avrupa takımları milyon euroluk harcamalarla spor dünyasında adından söz ettiriyor. Tüm bunların dışında, bilet ve spor ürünleri satışından da ciddi gelirler elde ediyorlar. Dünyaca ünlü markaların sponsorlukları da pastanın üzerindeki çilek oluyor. Peki 3 aylık pandemi döneminde bu takımlar nasıl ayakta kaldı? İlk olarak bazı takımlar hem çalışan hem de sahip olduğu sporcuların maaşlarında kesintiye gitmeye başladı. Dünyaca ünlü Manchester United bu kesintileri gerçekleştiren takımlardan biri. Takımdaki futbolcuların yıllık ücretlerini indirmesini talep eden United, daha sonrasında da çalışanları arasında bazı kesintiler uyguladı. Sadece Manchester United değil daha birçok takım da bu akımı takıp etti. Taraftar gelirlerinden ciddi miktarda gelir elde eden Türk takımları da bu süreçte oyuncularının maaşlarında indirim talep etti.

İkinci bakmamız gereken nokta ise yeni normal ile başlayan futbol sezonu olmalı. Futbol sezonu neredeyse 7 aydır taraftarsız devam ediyor. Fransa ve Rusya gibi ülkelerin liglerinde ise %20 ve %30’luk seyircilerle karşılaşmalar oynanmaya başlandı. Çoğu büyük takım ev sahibi avantajında olsa da taraftar desteği olmadan bazı maçlarında zorlanıyor, beklenmedik puan kayıplarına uğruyor. Buna en iyi örnek olarak Türk takımlarını verebiliriz. İstanbul’un üç büyük takımı taraftar desteksiz yeteri kadar odaklanamıyor ya da konsantrasyonunu sağlayamıyor. Aynı durum bazı Avrupa takımları için de geçerli. En az Ocak ayına kadar ise maçlar seyircisiz oynanmaya devam edecek. Bu süreçten en çok büyük taraftara sahip olan takımlar etkileneceğe benziyor.

Son olarak ise salgının sporcular için etkisinden başlayabiliriz. İtalya Seri A’nın köklü takımlarından Genoa’nın geçtiğimiz günlerde 14 futbolcusu COVID-19’a yakalandı. Yeni yapılan testlerle birlikte bu hafta maçların oynanıp oynanmayacağı belirlenecek. Eğer test sonuçları yeniden pozitif gelirse, Seria A iki hafta ertelenecek. Yani bu futbol sezonuna aralıklarla devam edebiliriz. Sporcuların yeniden adapte olabilmeleri ise tam bir muamma. Çoğu futbolcunun hem psikolojik hem de fiziksel olarak sıkıntı çekebileceğini tahmin ediliyor.

Yeni futbol sezonu pandemi döneminin devam etmesiyle birlikte halen bilinmezliklerle boğuşmaya devam ediyor. İlerleyen dönemlerde ne gibi durumlarla karşılaşırız bilemiyoruz. Fakat tünelin sonunda ışık henüz gözükmüyor.

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası