Küresel mobilite şirketi ECA International, yabancıların yaşaması için dünyanın en pahalı şehirlerine dair yıllık sıralamasını yayınladı. Diğer faktörlerin yanı sıra 207 şehirdeki tüketim malları ve hizmetlerin maliyetinin araştırılmasıyla oluşturulan listede New York başı çekiyor. Hong Kong son iki yıldır sıralamada en üst sırada yer alıyordu, ancak yükselen enflasyon nedeniyle Amerikan şehri bir numarayı değiştirdi.
Singapur geçen yılki 13. sırasından yükselerek ilk kez ilk beşe girdi. Sıralamadaki en önemli yükselişi 95 basamak atlayarak 108. sıraya yükselen İstanbul yaşadı. İsviçre'nin Cenevre kenti ise göçmenler için Avrupa'nın en pahalı, dünyanın ise en pahalı üçüncü kenti olma konumunu korudu.
Göçmenler için en ucuz şehir ise 207. sıradaki Pakistan'ın Karaçi kenti.
New York, yükselen enflasyon ve artan konaklama maliyetleri nedeniyle listenin başında yer aldı. Doların gücü nedeniyle tüm ABD şehirlerinin sıralamasında bir sıçrama yaşandı ve San Francisco ilk 10'a girdi.
İki yıl boyunca bir numarada yer alan Hong Kong, konaklama maliyetlerindeki düşüş nedeniyle sıralamada geriledi.
ECA International Asya Bölge Direktörü Lee Quane, "Hong Kong'da mal ve hizmet maliyetleri son yılların en yüksek seviyelerine çıkarak, şehrin geçtiğimiz yıl dünya genelinde gördüğümüz enflasyon dalgasından etkilenmediğini gösterdi" dedi. "Buna rağmen Hong Kong, günlük mal ve hizmet fiyatlarındaki artışın kentteki konaklama maliyetlerindeki düşüşle dengelenmesi nedeniyle sıralamamızda geriledi" diye ekledi.
Cenevre, dünyanın en pahalı üçüncü lokasyonu olma özelliğini korumakta. İsviçre şehri birçok uluslararası kuruluşun ve çok uluslu şirketin genel merkezine ev sahipliği yapmakta, bu nedenle fırsat arayan göçmenler için küresel merkezlerden biri.
Londra, göçmenler için dünyanın en pahalı dördüncü şehri olma konumunu korudu. Ancak Londra dışında Birleşik Krallık'taki neredeyse tüm diğer şehirlerin sıralaması geriledi. Birmingham, Cardiff ve Belfast, araştırmanın en pahalı 100 şehri arasında yer almıyor.
"Birleşik Krallık'taki hayat pahalılığı krizi devam etmekte olup, artan maliyetler özellikle gıda, kamu hizmetleri ve konut fiyatlarından kaynaklanmakta. Bu zorluklara rağmen, Londra dışındaki tüm Birleşik Krallık şehirleri küresel sıralamada düşüş yaşadı. Bu durum büyük ölçüde, diğer ülkelerden Birleşik Krallık'a gelen insanlar için ülkeyi daha ucuz hale getiren poundun zayıflığına bağlanabilir" denildi.
Singapur geçen yılki 13. sırasından yükselerek ilk kez ilk beşe girdi. Yükselişin başlıca nedeni konaklama maliyetlerindeki büyük artışlar. Küresel bir emlak şirketi olan Savills'e göre, Singapur'un konut piyasası geçen yıl kiralarda yüzde 26'nın üzerinde bir artış gördü ve Londra ve New York gibi önde gelen yerlerdeki kiraları geride bıraktı.
İlk 10'da yer alan bir diğer İsviçre şehri ise Zürih. İsviçre'nin en büyük şehri olan Zürih geçen yıl yedinci sıradaydı. Bu arada, Avrupa'daki en ucuz lokasyonlar, dünya genelinde 197. sırada yer alan Makedonya'nın Üsküp şehri ve 193. sırada yer alan Romanya'nın Timisoara şehri.
Yukarıda da belirtildiği gibi, doların gücü nedeniyle tüm ABD şehirlerinin sıralamasında bir sıçrama yaşandı. Güney San Francisco Körfez Bölgesi'ndeki Silikon Vadisi, burada bulunan çok sayıda bilişim şirketiyle dikkat çekmekte ve göçmenler arasında oldukça popüler.
İsrail'in ikinci büyük şehri Tel Aviv, göçmenler için dünyanın en pahalı sekizinci, Orta Doğu'nun ise en pahalı şehri. Geçen yıl altıncı sırada yer alıyordu. Orta Doğu'dan listeye giren diğer bazı yerler ise Dubai (12. sıra) ve Abu Dabi (19. sıra).
Güney Kore'nin başkenti Seul 2021'de sekizinci sıradayken 2022'de onuncu sıraya, 2023'te ise dokuzuncu sıraya yükseldi.
Tokyo bu yıl beş basamak geriledi - geçen yıl beşinci sıradaydı ve bu yıl 10. sırada. Aynı ECA raporuna göre, 2021 yılında yabancılar için dünyanın en pahalı ikinci şehriydi. Japonya'nın başkenti, yıllardır dünyanın en pahalı şehirlerinden biri konumunda.
BU İÇERİK İLK OLARAK GQ INDIA WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR