Forbes'un son sayımına göre, dünya çapında 2.781 milyarderin bulunduğu listede ilk üç sırayı 233 milyar dolarla (yaklaşık 216 milyar avro) Bernard Arnault, 195 milyar dolarla (yaklaşık 181 milyar avro) Elon Musk ve 194 milyar dolarla (yaklaşık 180 milyar avro) Jeff Bezos alıyor. Ancak en önde gelen 10 zengin söz konusu olduğunda listede başka isimler de var.
Tiger Woods Lebron James (11. sırada) ile birlikte, özel bir sınıfın üyesi. Hala aktif bir sporcuyken milyarder olan tek sporcu. Ancak onu on haneli rakamlara ulaştıran her şeyden önce iş zekasıydı. Beş kez Masters şampiyonu olan oyuncu kariyeri boyunca çoğu reklam sözleşmelerinden olmak üzere 1,7 milyar doların (yaklaşık 1,5 milyar dolar) üzerinde gelir elde etti. En önemli marka sözleşmesi olan Nike ile neredeyse otuz yıllık ortaklığı Ocak 2024'te sona erdi. Woods kısa bir süre sonra kendi giyim markası Sun Day Red'i piyasaya sürdü.
Pop yıldızının iki milyar dolarlık markada hissesi var: lüks devi LVMH ile birlikte sahibi olduğu kozmetik şirketi Fenty Beauty ve iç çamaşırı şirketi Savage X Fenty. Her ikisi de gerçek adı Robyn Rihanna Fenty olan Barbados doğumlu şarkıcının adını taşıyor.
Tyler Perry, TV dizileri, filmler ve sahne oyunlarında yazar ve oyuncu olarak otuz yıllık kariyerinde bir milyar doların (yaklaşık 928 milyon avro) üzerinde para kazandı. Birkaç yıl önce Los Angeles'taki evlerinden birini Prens Harry ve Meghan Markle'a kiraladığında manşetlere çıkmıştı.
'The Lord of the Rings' ve 'The Hobbit' gibi filmlerin arkasındaki yönetmen Peter Jackson, servetinin büyük bir kısmını 2021 yılında varlıklarının bir kısmını oyun yapımcısı Unity Software'e satan görsel efekt şirketi Weta Digital ile kazandı. Bu anlaşma Yeni Zelandalı isme yaklaşık bir milyar dolar kazandırdı.
Son yıllarda hiç kimse, güzellik ve giyim markalarıyla milyarder Kim Kardashian kadar kâr elde etmedi. Şekillendirici giyim serisi Skims'e 2023'teki bir finansman turunda dört milyar dolar (yaklaşık 3,7 milyar avro) değer biçildi ve 2020'de makyaj şirketi KKW Beauty'nin yüzde 20'sini Coty'ye 200 milyon dolara (yaklaşık 185 milyon avro) sattı.
İlk hip-hop milyarderi, şampanya markası Armand de Brignac'ın %50 hissesini 2021 yılında en az 300 milyon dolara (yaklaşık 278 milyon avro) lüks devi LVMH'ye ve konyak markası D'Usse'nin çoğunluk hissesini 2023 yılında tahmini 750 milyon dolara (yaklaşık 696 milyon avro) Bacardi'ye sattı. Ayrıca Uber'de de hisseleri bulunuyor.
Gündüz kuşağı talk show sunucusu 2003 yılında ilk siyahi kadın milyarder oldu. Takip eden yıllarda, gayrimenkul yatırımları ve kendi prodüksiyon şirketi de dahil olmak üzere markasını bir medya ve iş imparatorluğuna dönüştürdü.
Michael Jordan 2015 yılında ilk spor milyarderi olmuştu. Ancak bu kilometre taşına efsanevi basketbol kariyeri sayesinde ulaşmadı. Bunun yerine, en ünlüsü Nike'ın Jordan markası olmak üzere marka ortaklıkları yoluyla 1,8 milyar dolardan fazla kazandı. Ayrıca 2010 yılında NBA takımı Charlotte Hornets'i 175 milyon dolara satın alarak çok akıllıca bir yatırım yaptı. Takımı Ağustos 2023'te üç milyar dolara sattı.
Steven Spielberg, Jaws, Jurassic Park ve Schindler's List gibi bir dizi filmle gişede büyük başarı elde ettikten sonra 1994 yılında Forbes listesine giren ilk yönetmen oldu. O yıl Forbes'a "Ben bir kumarbazım" demişti. "Neredeyse on yıldır maaş almıyorum." Bunun yerine, filmlerinin hasılatından bir yüzde pazarlığı yaptı - ve "Indiana Jones" serisi sayesinde, Universal tema parklarında satılan her biletten hala bir pay alıyor.
George Lucas, son filminin üzerinden 19 yıl (!!!) geçmiş olmasına rağmen, yıllık ünlü milyarderler listesinin başında yer alıyor. İlk kez 1997 yılında milyarder bariyerini aşan "Star Wars" yönetmeni en zengin ünlü. Bunu öncelikle 2012 yılında Disney'e dört milyar dolardan (yaklaşık 3,7 milyar avro) fazla bir fiyata sattığı yapım şirketi LucasFilm'e borçlu.
Bu içerik GQ Germany web sitesinde yayınlanmıştır.