2021 F1 Şampiyonu Max Verstappen
GQ Sports

2021 F1 Şampiyonu Max Verstappen

2021 Formula 1 sezonunun 22. ve son yarışı olan Abu Dhabi Grand Prix'sini Red Bull pilotu Max Verstappen kazandı ve Dünya Şampiyonu oldu. Markalar şampiyonluğunu ise 8.kez üst üste ile Mercedes takımı kazandı.

Son yarış günü öncesi hepimizi oldukça heyecan dolu bir yarışın beklediğini biliyorduk. ‘One Last Dance’ tadında bir yarış oldu doğrusu. Şampiyonluk için mücadele eden Verstappen ve Hamilton 369.5 puan ile eşit olarak son yarışa kadar geldiler. Ancak sezon boyu yarış kazanma sayısı ile rakibine karşı üstün olan Verstappen pilotlar klasmanında lider konumda olduğundan avantajı elinde tutuyordu. 

Yarışın son turunda oldukça tartışmalı ve şaibeli olarak gözüken FIA kararlarını bir kenara bırakıp objektij olmak gerekirse, şampiyonluk için Verstappen’i tebrik etmeliyiz. Her ne kadar sezon boyunda hem Mercedes hem de Red Bull aleyhinde tartışmalı kararlar verilmiş olsa da Verstappen’in şampiyonluğu hak etmediğini söylemek kesinlikle haksızlık olur. Belki yıllardır süren takımlar şampiyonluğu dominasyonunu bitiremedi Red Bull ama daha zorunu yaptı ve en küçük ihtimaller için zar attı. Ve tuttu. Çılgın Max ile şampiyon oldular. Üstelik bunu tarihin en çok şampiyonluk kazanan pilotu ünvanını kovalayan Hamilton’a karşı başardılar. 

Son yarışlarda da altını çizerek bahsettiğimiz taktik savaşlarının devreye girmesiyle işler kızışmıştı ve Mercedes takımı yarış boyu liderliği vermek istemeyerek bir nevi şampyonluğu verdiler. Mercedes ve Hamilton, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak deyimini yaşadı .

Sezon boyu oldukça konsantre ve özverili bir performans sergileyen ve zaman zaman agresif tavırları ile kamuoyunda kendinden oldukça söz ettiren Çılgın Max, sonuna kadar hak ettiği şampiyonluğu müthiş bir son tur geçişi ile elde etti. Yarış sonrası hareketleri ve sportmenliğe yakışır açıklamaları ile ‘Örnek Sporcu’ imajını gösteren ve kaybetse bile kazanan olan Hamilton’u da bu mücadele için tebrik etmezsek olmaz. F1 tarihinde daha önce eşi benzeri yaşanmamış bir şampiyonluk mücadelesine girişen bu iki pilotu canlı izlemek büyük bir şans oldu. 

2021 sezonu ve Verstappen’in şampiyonluğunun istatistikleri:

-2008’den sonra ilk kez takımlar ve pilotlar şampiyonluğu farklı takımlara gitti.

-22 yarışın 10’unu Verstappen kazandı.

-Verstappen, bu sezon 18 kez podyuma çıkarak rekor kırdı.

-18 podyumun hepsi 1 ve 2. sıralardan oluşuyor. Hiç üçüncülüğü yok.

-Verstappen, 1 sezonda 10 pole alan 4.pilot oldu. 

-Şampiyon olan ilk Hollandalı pilot Verstappen.

-Verstappen, şampiyon olan en genç 4. pilot oldu.

-Mercedes AMG, takımlar şampiyonu oldu. Red Bull ikinci, Ferrari ise üçüncü oldu.

-Bu sene ilk kez verilmeye başlayan Overtake(Geçiş) Şampiyonluğu’nu Vettel kazandı.

-Buz Adam lakaplı Kimi Raikkonen bu yarış ile F1 kariyerini noktaladı.

 

Değişen araç dizaynı ve yarış kuralları ile 2022 sezonu henüz şimdiden daha heyecanlı bir sezon vaat. ediyor.

İZLE
Shane Larkin: Hayatın İçinde Sakinliği Bulan Bir Şampiyon
İLGİLİ İÇERİKLER Max Verstappen f1 Şampiyon
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası