Avrupa'nın Yeni Organizasyonu: UEFA Konferans Ligi
GQ Sports

Avrupa'nın Yeni Organizasyonu: UEFA Konferans Ligi

2021/2022 sezonunda başlayacak UEFA Konferans Ligi'ne kimler katılacak? Organizasyon kuralları, diğer Avrupa ligleriyle arasındaki geçişkenlik, Avrupa futboluna etkileri ve daha fazlası...

Bir zamanların saman alevi kadar kısa süren UEFA Intertoto Kupası organizasyonunu hatırlayanlar vardır. UEFA Konferans Ligi’ni ilk duyurduğunda her futbolseverin birbirine verdiği örnek Intertoto olmuştu fakat bu sefer işler biraz daha farklı. Intertoto, sezon başlamadan önce başlayıp hızlıca biten yazlık bir turnuvaydı fakat UEFA Konferans Ligi, bol maçlı, bol takımlı sezonluk bir organizasyon olarak önümüzdeki dönemde (2021/22) ilk sezonuyla başlayacak.

UEFA’nın bir numaralı organizasyonu Şampiyonlar Ligi, iki numaralı organizasyonu Avrupa Ligi’nin hemen ardından üçüncü sıraya yerleşecek Konferans Ligi’nde daha önceki düzende olduğu gibi ligler arası geçişkenlik de olabilecek. Şampiyonlar Ligi’nden Avrupa Ligi’ne nasıl geçiş oluyorsa, Avrupa Ligi’nden de Konferans Ligi’ne geçişler olacak. Veriler istatistikleri destekliyor. 

UEFA Avrupa Ligi’nde toplamda bu yıla kadar 48 takım mücadele ediyordu. Avrupa Ligi’ni daha elit hale getirmeye çalışan UEFA, takım sayısını 32’ye düşürdü ve arada kalan 16 takımı Konferans Ligi’ne yolladı. Ekstradan katılacak 16 takımın sonucunda 32 takımlı Konferans Ligi oluşacak.  

Avrupa Süper Ligi fikrinin futbol dünyasında nasıl büyük sarsıntılara sebep olduğu hala hafızalarımızda taze. Konferans Ligi’nin de UEFA’nın da Avrupa futbol devlerini tatmin etmek için yaptığı bir hamle olduğu aşikar. Milyar dolarlık kulüplerin Şampiyonlar Ligi’nde vasat takımlarla karşılaşması amatör anlamda fırsat eşitliğini ne kadar sağlasa da, başını Florentino Perez’in çektiği Avrupa Süper Ligi’ni kurmaya kalkışan ekibin en büyük şikayet sebebiydi. UEFA satrancı kaybettiği için devlerin istediğini yapmak zorunda kaldı ve sıralamada geride kalan Avrupa ülkeleri ve kulüplerinin de gönlünü hoş tutmak için yeni bir lig kurmuş oldu.

Konferans Ligi’nde ülke puanı sıralamasındaki ilk beş takım birer kulüp, Türkiye’nin de içinde bulunduğu altı ve on beşinci sıra aralığında bulunan kulüpler ikişer kulüp, devamı üç ve dörder kulüple Konferans Ligi’ne katılım sağlayacak. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin aksine, bu yeni ligde direkt katılım yok. Tüm takımlar eleme oynadıktan sonra 32 takımlık havuzun içinde yer alacaklar.

Lig sıralamalarından gelen 17 takıma ek olarak, Şampiyonlar Ligi play-off eşleşmelerinden gelen 5 takım, Avrupa Ligi play-off’larında rakiplerini elemeyi başaran 10 takım Konferans Ligi gruplarına katılacaklar. Türkiye’den Sivasspor ve Trabzonspor yeni ligde Türkiye’nin ilk temsilci adayları. Ayrıca Şampiyonlar Ligi ön elemesi oynayacak olan Galatasaray, Avrupa Ligi ön elemesi oynayacak Fenerbahçe’nin de kaybetmeleri halinde Konferans Ligi’ne katılacağını söyleyelim.

Grup aşamalarından sonrasına da işler biraz farklı. Bu sene kalem kağıtla ligleri takip edeceğiz gibi duruyor. Sekiz gruptan oluşacak Konferans Ligi’nin grup birincileri direkt olarak Son 16 turuna kalacak. Yani grup maçlarından Son 16 turuna kadar olan maçlardan muaf olacaklar. Liderler için bir nevi devre arası tatili olmuş olacak. Grup ikincileri de UEFA Avrupa Ligi grup üçüncüleriyle ara eleme turu oynayacak ve tur atlayan sekiz takım Son 16 turunun diğer sekiz takımı olacaklar. 

Konferans Ligi’ni kazanan takımın ne kadar gelir elde edeceğiyle ilgili kirli bilgiler mevcut ancak ilerleyen günlerde netleşir diye düşünüyorum. Buradaki önemli nokta, Avrupa Ligi şampiyonu olan takımın bir sonraki sene direkt olarak Şampiyonlar Ligi’ne katılması kuralının Konferans Ligi’nde de uygulanacak olması. Ligin şampiyonu bir sonraki yıl direkt olarak UEFA Avrupa Ligi’ne katılım sağlayacak. Eski dönemde Avrupa Ligi’ne direkt katılım her ne kadar büyük bir önem arz etmese de yeni formatta Avrupa Ligi daha değerli olacağı için kulağa makul bir kural gibi geldi. Ancak yine de “Neden şampiyon direkt Şampiyonlar Ligi’ne gitmiyor?” tartışmalarının önüne geçilemiyor. 

İlk sezonun finali Arnavutluk’un Tiran şehrindeki Air Albania stadyumunda oynanacak. Ligin şimdiden favori olarak gösterilen takımları tabii ki de beş büyük ligin katılımcıları. İngiltere’den Tottenham, Almanya’dan Union Berlin, Fransa’dan Rennes şimdiden ligin favorileri arasında ve direkt olarak play-off turundan katılım sağlayacaklar. 

Yeni lig, bizim gibi ülkelerin takımlarına her ne kadar faydalı olacak gibi gözükse de kuş bakışı baktığımızda Avrupa’nın devleriyle takımlarımızın oynaması artık çok daha zor. Önümüzdeki sezondan itibaren çok büyük ihtimalle Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılım sağlayamayacağız ve devlerle yaptığımız maçların nostaljik unsurlar olma ihtimali artık çok yüksek. Sözün özü, UEFA amacına ulaşmış oldu. Bir taraftan yeni ligle, daha çok takıma daha çok maçla Avrupa havuzunda kendini gösterme fırsatı verdi, bir yandan da orta direk ve altı takımların devlerle arasındaki makası açtı. Konferans Ligi’nde neler olacak, beklenen pazar oluşacak mı? Önümüzdeki sezonda GQ Türkiye olarak adım adım takip edeceğiz.

 

Chelsea'yi Avrupa'nın Şampiyonu Yapan Dört Faktör

chelsea-manchester-city-sampiyonlar-ligi-final-kai-havertz-mason-mount-abraham-jorginho-pulisic-timo-werner-thomas-tuchel-gq-turkiye

İZLE
Mario Gómez Kamera Arkası
İLGİLİ İÇERİKLER futbol UEFA konferans ligi
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası