Para Tekvando'da İlk Madalyamız Mahmut Bozteke'den
GQ Sports

Para Tekvando'da İlk Madalyamız Mahmut Bozteke'den

Bireysel sporlar içinde taktiksel düşünmeyi ve fiziksel yoğunluğu en çok barındıran branşlardan biri olan tekvando branşından bir sporcudan, Mahmut Bozteke'den bahsetmek istiyoruz. Mahmut, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda #TeamTürkiye için tarihi anlardan birinin kahramanı.

21 Haziran 1997'de Şanlıurfa’da doğan Bozteke, henüz hepimizin oyun çağında sayıldığı 11 yaşındayken hayatını değiştirecek bir kaza yaşamış. Ailesine yardım için gittiği fıstık tarlasında iki kolunu da fıstık ilaçlama makinasına kaptıran Bozteke yaşanan bu talihsiz olaya ve geçirdiği sayısız ameliyata rağmen, doktorunun tavsiyesi ile tekvandoyla tanışmış. Artık farklı bir hayatının olduğunu kabullenip yeni bir yeteneğini keşfeden Bozteke, yaşadığımız kötü olaylardan bile güzel kazanımlar elde edebileceğimizi bize kanıtlayan güzel bir örnek.


Milli sporcu sporun hayatına kattıklarıyla ilgili olarak, "Kendi başıma yeniden bir şeyler yapabildiğimi gördüm. Hayatta başkasına bağlı olmadan da başarılı olabileceğimi öğrendim. Müsabakalar için şehir dışına çıktık. Eve kapalı olmaktan kurtuldum, sosyalleştim." ifadelerini kullanmıştı. Fanatik'e verdiği röportajda engelli insanlara tavsiyelerde bulunan milli tekvandocu:"Spor beni hayata bağladı. İnsan başarılı oldukça daha çok istiyor. Dolayısıyla herkesin spor yapmasını istiyorum. Eve kapanmasınlar. Onlar da sporla başkalarına bağlı olmadan yaşamlarını sürdürebileceklerini öğrenirler, hayatı anlarlar." diyor. Erken yaşta hayat görüşünün bu denli zenginleşmesi takdire şayan. 

Dışarıdan bakıldığında sadece ayakların kullanıldığı bir branş olarak görülen tekvando da durumlar aslında tam tersi. Özellikle sonradan kaybedilen uzuvlar söz konusu olunca vücutta oluşabilecek dengesizlikler ve güç kayıpları gibi dezavantajlara rağmen Mahmut Bozteke henüz tekvandoyla tanıştığı ilk yılında Türkiye Şampiyonası’nda 3. oldu. Zirveye adım adım çıkarken söyledikleri hep önemli: "İlk resmi müsabakamda dayak yedim ve yenilerek 3.oldum. Bu beni hırslandırdı ve sonraki şampiyonaya daha iyi hazırlandım. İkinci denememde Türkiye Şampiyonu oldum ve Tekvando Milli Takımı'na girmeye hak kazandım."

banner

Hız kesmeyen Bozteke 2015 ve 2016 yıllarında Türkiye Şampiyonalarında 1. oldu. Gelen bu başarılı sonuçlar kuşkusuz ki güzel bir kariyerin habercisiydi. 2015-2019 yılları arasında Türkiye şampiyonluğu, dünya ikinciliği ve üçüncülüğü, Avrupa birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü, Afrika birinciliği, ikinciliği, Asya ikinciliği ve üçüncülüğünü kazandı. Sporla geçen kısa bir süreye rağmen göz kamaştırıcı bir tablo bu. Sizce de öyle değil mi?

Paralimpik Oyunlar tarihinde ilk kez yer alan tekvando branşında ülkemiz adına kota alan 6 sporcudan biri olan Bozteke hedefinin bu organizasyonda da şampiyonluk olduğunu ve ilkler listesine girmeyi amaçladığını her fırsatta belirtti. "Olimpiyatlarda benden ve takım arkadaşlarımdan başarı beklentisinin yüksek olduğunun farkındayım çünkü 191 ülke içinde olimpiyatlara tam kota alan tek takımız. 2021 Paralimpik Olimpiyatları'nda şampiyon olarak bayrağımızı göndere çektirip, İstiklal Marşı'mızı bütün dünyaya dinletmek istiyorum. Bu benim en büyük hayalim ve hedefim." diyen Mahmut bu sözünü tuttu. Erkekler 61kg K44 sınıfında ülkemizi temsil eden sporcumuz repesaj hakkı elde ederek geldiği madalya yolunda İtalyan Antonio Bossolo ile karşılaştı. Tatamide oldukça rahat görüntü veren Mahmut 14-2 öndeyken hakem kararı ile kazandı ve ülkemiz adına Paralimpik Oyunları’nda ilk para tekvando madalyamızı kazanmış oldu. Teşekkürler Mahmut Bozteke. 

TOKYO 2020 PARALİMPİK OYUNLARI İLK HAFTA #TEAMTÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ

PARALİMPİK

 

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası