GQ Sports

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları Ve #TeamTürkiye'nin Tarihi Başarısı

Birbirinden şahane performanslara ve tarihi başarılara tanık olduğumuz Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları yaklaşık iki hafta sürdü. Ülkemizin aldığı sonuçlardan, özel başarılardan, ülke karşılaştırmalarına, bundan sonra bu alanda yapılabileceklere kadar detaylı şekilde analiz ediyoruz.

banner

Ülkemizi, hepsi birbirinden başarılı ve özverili, (43 erkek ve  44 kadın) toplam  87 sporcumuz temsil etti. Okçuluk, Atletizm, Goalball, Judo, Halter, Atıcılık, Yüzme, Masa Tenisi, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Tekerlekli Sandalye Eskrim, Tekerlekli Sandalye Tenis, Badminton ve Tekvando branşlarında yer alan temsilcilerimiz takdire şayan performansları ile göğsümüzü kabarttılar. Kazanılan 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz madalya ile tarihimizin en iyi paralimpik oyunlarını geride bırakmanın yanı sıra finallerde yarışmaya hak kazanan ve dünyanın en iyi ilk 8 sporcusu içinde kendine yer edinen sporcularımızı unutmamak gerek.

Madalya kazanmak veya finale kalmaktan ziyade asıl önemli olan sporcularımızın böyle bir vitrinde yarışıyor ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiş olmalarıydı. Emeğinize sağlık arkadaşlar. Madalya alan ve finallerde yer almış sporcularımız:

Bu sonuçların ardından kapanış seremonisiyle son bulan Tokyo 2020’den sonra Paris 2024 için geri sayım başladı. Ülkelerin şimdilik nüfusa göre madalya dağılım oranı tablosu böyle bir sonuç veriyor:

ÜLKE

Kazandığı toplam madalya -

Engelli Nüfusu-

Madalya/Nüfus Oranı

Ukrayna

98

2,5 milyon

0,0000392

Azerbaycan

19

600 bin

0,0000316

Özbekistan

19

327 bin 

0,0000581

Türkiye

15

9 milyon

0,00000167

 

“Tokyo 2020 en çok madalya kazandığımız paralimpik oyunlar” olarak tarihimize geçmiş oldu. Ancak şöyle de bir gerçek var: 83.6 milyon nüfusa sahip Türkiye’de resmi kayıtlara göre 1,5 milyon ve resmi olmayan bilgilere göre 9 milyon engelli var. Ve yukarıdaki tabloyu incelediğimizde bir kez daha görüyoruz ki madalya/nüfus oranlamasında henüz potansiyelimizi gerçekleştirmiş değiliz. Sadece özel (paralimpik) sporcularımıza değil genel hatlarıyla spora daha çok yatırım, destek ve ilgi vermemiz gerektiğini bu Oyunlar itibariyle bir kez daha görmüş olduk. Spor sadece futboldan ibaret değildir ve tek bir branşa odaklanarak ilerlenmesi rasyonel bir yaklaşım olamaz. Bu algının değişmesi ve olası desteğin tüm spor branşlarına verilmesi (özellikle paralimpik sporculara) gerektiği kanaatindeyiz. 


Son olarak belirtmek istediğimiz, TRT Spor ve TRT Spor Yıldız platformları, Paralimpik Oyunları’na katılan sporcularımızı izleme, yakından tanıma ve onların heyecanlarına ortak olabilmemiz adına, önemli bir iş çıkarttılar. Ancak yarışmaları anlatan spikerlerin paralimpik oyunlara özgü teknik bilgileri eksik veya yanlış aktarmaları, temel  tabir ve terimleri doğru telaffuz etmemeleri ve bazı kuralları bilmemeleri adeta bu konuya yeterli önemi vermediklerini düşündürttü. Ayrıca gerek müsabakaları anlatırken tercih ettikleri eril dil ve gerekse mağlubiyetlerin ardından ses tonlarına yansıyan hayal kırıklığı ifadeleri, sporun temelinde olan değerleri içselleşitirmediklerinin işaretleriydi. Özellikle galibiyet odaklı dar bir perspektife sıkışan yorumların gelecekte olumlu şekilde dönüşeceğini umut ediyoruz. 


Sağlıklı ve nice başarılar kazanacağımız bol sporlu günler yakındır. Sporcularımızdan aldığımız ilham sayesinde umudumuzu koruyoruz. İyi ki varlar. Sporla kalın.

 

TOKYO 2020 TÜRKİYE TAKIMI BAŞARILARI

mete gazoz

 

 

 

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası