Ülkemizi, hepsi birbirinden başarılı ve özverili, (43 erkek ve 44 kadın) toplam 87 sporcumuz temsil etti. Okçuluk, Atletizm, Goalball, Judo, Halter, Atıcılık, Yüzme, Masa Tenisi, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Tekerlekli Sandalye Eskrim, Tekerlekli Sandalye Tenis, Badminton ve Tekvando branşlarında yer alan temsilcilerimiz takdire şayan performansları ile göğsümüzü kabarttılar. Kazanılan 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz madalya ile tarihimizin en iyi paralimpik oyunlarını geride bırakmanın yanı sıra finallerde yarışmaya hak kazanan ve dünyanın en iyi ilk 8 sporcusu içinde kendine yer edinen sporcularımızı unutmamak gerek.
Madalya kazanmak veya finale kalmaktan ziyade asıl önemli olan sporcularımızın böyle bir vitrinde yarışıyor ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiş olmalarıydı. Emeğinize sağlık arkadaşlar. Madalya alan ve finallerde yer almış sporcularımız:
1-Goalball Kadın Takımı: Olimpiyat Şampiyonu oldular ve 2016’daki unvanlarını korudular
2016 Rio’da şampiyon olduktan sonra Tokyo’ya unvanlarını koruma amacıyla gelen kadın goalball takımımız, oyunların ilk gününden final maçına kadar uzanan maratonda oldukça üstün bir performans sergileyerek haklı favori olduklarını kanıtladı ve şampiyonluğu kucakladı.
Burada özel bir parantez açmamız gereken konu ise Sevda Altınoluk. Oyunlar boyunca toplamda attığı tam 46 gol ile şov yaptığı Tokyo’da takımımızı sırtladı desek abartmış olmayız. 2016 Rio Paralimpik Oyunları ve 2018 Dünya Şampiyonası’nda elde ettiği gol kraliçeliği sonrası Tokyo’da da gol kraliçesi olan Sevda için sosyal medyada Cristiano Ronaldo ve Messi ile kıyaslanması gerektiği yönündeki paylaşımların haklılık payı var.
Hatta başka kimseyle kıyaslanamayacak kadar üstün bir performans gösteriyor diyebiliriz. Eşsiz bir kişisel yetenek ve uyumlu bir takım oyununun birleşimiyle tüm başarılar mümkün.
Para Masa Tenisi Şampiyonu Abdullah Öztürk: 2016 Rio’dan sonra Tokyo’da da Şampiyon
2016 Paralimpik Oyunları’nda erkekler 4.sınıf kategorisinde olimpiyat şampiyonu unvanıyla geldiği Tokyo 2020’de yine favori konumundaydı sporcumuz. Nitekim performansı da bunu kanıtlar nitelikteydi.
Tek erkeklerde finalde Güney Koreli rakibini yenerek hem unvanını korudu hem de üst üste ikinci kez paralimpik oyunlar altın madalyasını boynuna asan Türkiye’den ilk erkek sporcu olarak tarih yazmayı başardı. Bu özel sporcumuzun özel performansı ekran karşısında hepimizi duygulandırdı.
4 gümüş, 9 bronz ve finallerde bizi temsil eden sporcularımız:
Gümüş madalya kazananlar: Meryem Çavdar (Para Tekvando) Ayşegül Pehlivanlar (Para Atıcılık) Nihat Türkmenoğlu (Para Okçuluk) Öznur Cüre ve Bülent Korkmaz (Makaralı Yay Karışık Takım)
Bronz madalya kazananlar: Recep Çiftçi (Para Judo) Besra Duman (Para Halter) Nesim Turan (Para Masa Tenisi) Ali Öztürk (Para Masa Tenisi) Kübra Korkut (Para Masa Tenisi) Zeynep Çelik (Para Judo) Sevilay Öztürk (Para Yüzme) Bahattin Hekimoğlu (Para Okçuluk) Mahmut Bozteke (Para Tekvando)
Finallerde bizi temsil eden sporcularımız ve elde ettikleri sıralamalar:
Elif İldem (Para Yüzme 100m sırtüstü 8.si),
Elif İldem’in S3 kategorisinde yüzen yegane S1 kategorisindeki sporcu olması ve Paralimpik Oyunlar’da 21 yıldır kırılamayan 100 metre sırtüstü rekorunu yaklaşık 10 saniye geliştirmesi tarihi bir başarıydı.
Koral Berkin Kutlu (Para Yüzme 200m serbest 5.si), Sevilay Öztürk (Para Yüzme 200m serbest 8.si ve 50m kelebek 5.si), Sümeyye Boyacı (Para Yüzme 200m serbest 7.si),
S5 kategorisinde karışık serbest 4x50 metre bayrak yarışında ilk kez finale kalan yüzme takımımızın üç sporcusunun henüz 15 (Koral Berkin Kutlu), 17 (Sevilay Öztürk), 18 (Sümeyye Boyacı) yaşlarında oluşları da gelecek için hayli heyecan verici. Abdullah Kayapınar (Para Halter 49kg 5.si), Yasemin Ceylan Baydar (Para Halter 61kg), Hamide Kurt Doğangün tam üç final koşarak tarihe geçti(Para Atletizm T53 800m 5.si, T53 100m 5.si, T53 400m 6.sı), Zübeyde Süpürgeci (Para Atletizm T54 800m 8.si), Mihriban Korkmaz (F20 Gülle Atma 9.su), Sibel Çam (Para Halter 70kg 9.su), Raziye Uluçam (Para Judo 70kg 5.si), Büşra Nur Tırıklı (Disk Atma 6.sı), Zübeyde Süpürgeci (Para Atletizm T54 100m 7.si), Erhan Coşkuner (Para Atıcılık Karışık 10m 7.si), Hakan Cira (Para Atletizm T13 400m 6.sı), Esra Bayrak (Para Atletizm T20 Atlama 4.sü), Fatma Damla Altın (Para Atletizm T20 Atlama 7.si) ve Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı (Oyunlar 6.sı) olarak oyunları noktaladılar.
Bu sonuçların ardından kapanış seremonisiyle son bulan Tokyo 2020’den sonra Paris 2024 için geri sayım başladı. Ülkelerin şimdilik nüfusa göre madalya dağılım oranı tablosu böyle bir sonuç veriyor:
ÜLKE | Kazandığı toplam madalya - | Engelli Nüfusu- | Madalya/Nüfus Oranı |
Ukrayna | 98 | 2,5 milyon | 0,0000392 |
Azerbaycan | 19 | 600 bin | 0,0000316 |
Özbekistan | 19 | 327 bin | 0,0000581 |
Türkiye | 15 | 9 milyon | 0,00000167 |
“Tokyo 2020 en çok madalya kazandığımız paralimpik oyunlar” olarak tarihimize geçmiş oldu. Ancak şöyle de bir gerçek var: 83.6 milyon nüfusa sahip Türkiye’de resmi kayıtlara göre 1,5 milyon ve resmi olmayan bilgilere göre 9 milyon engelli var. Ve yukarıdaki tabloyu incelediğimizde bir kez daha görüyoruz ki madalya/nüfus oranlamasında henüz potansiyelimizi gerçekleştirmiş değiliz. Sadece özel (paralimpik) sporcularımıza değil genel hatlarıyla spora daha çok yatırım, destek ve ilgi vermemiz gerektiğini bu Oyunlar itibariyle bir kez daha görmüş olduk. Spor sadece futboldan ibaret değildir ve tek bir branşa odaklanarak ilerlenmesi rasyonel bir yaklaşım olamaz. Bu algının değişmesi ve olası desteğin tüm spor branşlarına verilmesi (özellikle paralimpik sporculara) gerektiği kanaatindeyiz.
Son olarak belirtmek istediğimiz, TRT Spor ve TRT Spor Yıldız platformları, Paralimpik Oyunları’na katılan sporcularımızı izleme, yakından tanıma ve onların heyecanlarına ortak olabilmemiz adına, önemli bir iş çıkarttılar. Ancak yarışmaları anlatan spikerlerin paralimpik oyunlara özgü teknik bilgileri eksik veya yanlış aktarmaları, temel tabir ve terimleri doğru telaffuz etmemeleri ve bazı kuralları bilmemeleri adeta bu konuya yeterli önemi vermediklerini düşündürttü. Ayrıca gerek müsabakaları anlatırken tercih ettikleri eril dil ve gerekse mağlubiyetlerin ardından ses tonlarına yansıyan hayal kırıklığı ifadeleri, sporun temelinde olan değerleri içselleşitirmediklerinin işaretleriydi. Özellikle galibiyet odaklı dar bir perspektife sıkışan yorumların gelecekte olumlu şekilde dönüşeceğini umut ediyoruz.
Sağlıklı ve nice başarılar kazanacağımız bol sporlu günler yakındır. Sporcularımızdan aldığımız ilham sayesinde umudumuzu koruyoruz. İyi ki varlar. Sporla kalın.
TOKYO 2020 TÜRKİYE TAKIMI BAŞARILARI