Sevilay Öztürk
Paralimpik Oyunlar tarihinde en çok madalya aldığımız 2012 Londra’da 10 madalya kazanmıştık, Tokyo’da henüz ilk hafta sonunda toplam 12 madalya kazanarak rekor kırdık ve Oyunlar tarihinde toplam 23 madalyamız varken, şimdiden kazanılmış toplam madalya sayısının yarısından fazlasına ulaşmış durumdayız.
Üstelik gerek TRT Spor gerekse TRT Spor Yıldız yayınları sayesinde, tarihi bu başarıların özneleri, ilham verici sporcularımıza tanıklık edebilmeyi çok önemli buluyoruz.
Bu hafta eğer bir şeref kürsüsü yaparak bazı sporcuları mercek altına almak istenilse burada kota almış ve ülkemizi temsil eden 87 sporcuyu da birincilik basamağına taşırdık. Aralarından bazılarının başarıları ve buraya katılımları elbet yakından incelenmeye layık.
Sevilay Öztürk
2016 Rio Paralimpik Oyunları’na 12 yaşında katılarak Türkiye’nin Oyunlar tarihindeki en genç sporcusu ünvanını alan yüzücünün artık ikinci bir ünvanı var; “Türkiye’nin paralimpik oyunları yüzme dalında ilk madalyasının sahibi”.
Aslında 50 metre sırtüstünde Dünya ikincisi olarak Tokyo’ya gelen Sümeyye Boyacı’nın burada da madalya alması tahmin ediliyordu.
Aralarındaki tatlı rekabet sayesinde Avrupa ikinciliği bulunan Sevilay Öztürk ,Tokyo’da finalde kendi en iyi derecesini yaklaşık 2 saniye geliştererek, 43.48 derecesi ile bronz madalya kazandı. Yarışı dördüncü bitiren Sümeyye Boyacı da gelecekte bu ikilinin birçok madalya almaya devam edeceğini müjdeliyordu.
4 x 50 Metre Karışık Yüzme Takımı
Tarihimizde ilk kez bir karışık yüzme yarışında finale kala takımımızda Sevilay Öztürk Sümeyye Boyacı, Koral Berkin Kutlu ve Beytullah Eroğlu yer aldılar. 2.42.43 derecesi ile yedinci bitirdiler. Böyle bir organizasyonda ilkleri yapanlar her zaman ayrı bir yere sahiptirler. Bu takım içinde yer alan yüzücüler:
Sümeyye Boyacı (18 yaşında), Sevilay Öztürk (17 yaşında), Koral Berkin Kutlu (15 yaşında), Beytullah Eroğlu (25 yaşında).
Beytullah Eroğlu’nun üçüncü olimpiyat katılımı. Ve Kahramanmaraş doğumlu olan Eroğlu, Sevilay Öztürk’ün yüzmeye başlamasına da önayak olmuş. Dolayısı ile bu takımın daha nice başarıları ufukta görünmekte.
Abdullah Öztürk
Buraya katılan her sporcumuzun öyküsü birbirinden ilham verici.
Ama Abdullah Öztürk adeta bir makine gibi muntazam çalışıp her daim sürekliliğini koruyabilen bir şampiyon. Masa tenisinde üçüncü kere üst üste Paralimpik Oyunları’na katıldı.
Avrupa ve Dünya Şampiyonlukları yanı sıra 2016 Rio’da altın madalya almış olan Abdullah Öztürk Paralimpik Oyunlar tarihimizde iki Olimpiyat üst üste altın alan ilk erkek sporcu oldu. Kardeşi Ali Öztürk ile çiftlerde madalya kazanamadılar. Ancak ağabey&kardeş olarak ülkeyi temsil etmenin onurunu yaşadılar.
Goalball Kadın Milli Takımı
2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda aldıkları altın madalya takım sporlarında aldığımız tek Olimpiyat madalyası. Sevda Altunoluk katıldığı her turnuvada gol kraliçesi oluyor.
Kadın milli voleybol takımımızın yeri apayrı ve belki karşılaştırmak haksızlık olabilir ancak Goalball takımımıza yeterli ilgi gösterilmediğini söylemek gerekir. Yıllardır Goalball Dünya sıralamasında birinci olan bu takımımız için ne kadar uzun methiyeler yazsak yine de onların emeklerinin karşılığını veremeyiz. Çeyrek finalde Avustralya’yı 10-6 yenerek yarı final öncesi ne kadar iddıalı olduklarını ispat ettiler.
Büşra Ün
Türkiye Paralimpik Oyunlar tarihinde ilk kota alan tenisçi olarak yüksek moralle başladığı ilk tur maçında, İngiliz rakibi karşısında servisini kırdırdıktan sonra morali bozuldu ve maça tutunamadı. Ancak Büşra Ün maçtan sonra sosyal medya hesaplarında rakibini tebrik ederek sporun en önemli erdemlerinden birisini hatırlattı. Bu davranışı ile madalya kazanmış kadar oldu.
Hamide Kurt Doğangün
İkinci kere Paralimpik Oyunları’na katılan Hamide’nin madalya beklentisi yüksekti.
Üç ayrı mesafede yarıştı.
100 metrede finale kaldı.
800 metrede ise Olimpiyat beşincisi oldu.
Kendisini tebrik ediyoruz. GQ Türkiye Young Athlete Awards by Turkcell kazananlarından olan Hamide ile Tokyo’ya gitmeden önce yaptığımız podcast :
Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı
Grup maçları sonucunda çeyrek finale çıkan takımımız 2016’da kaçırdığı madalyadan sonra Tokyo’ya madalya umudu ile gelmişti. Takımın ikinci kaptanı Uğur Toprak ile yine GQ Young Athlete Awards by Turkcell kapsamında yaptığımız podcast kaydı sırasında 2020 Tokyo’da madalya almak için ne kadar istekli olduklarını anlattığı yayın:
Bu yazıyı yazdığımız saatlerde son paralimpik oyunları şampiyonu ABD karşısında ilk devre önde bitirdiğimiz maçta 52-45 yenilerek madalya şansımızı kaybettik. Ancak tekerlekli sandalye basketbol takımımız örnek mücadeleleri ile kesinlikle ülke spor tarihinde ayrı bir yerde duruyorlar.