Messi, Mbappé, Neymar, Ronaldo, De Bruyne, Lewandowski, Benzema, Courtois, Mané... Katar Dünya Kupası 2022, harika oyuncular ve takımlarla bir futbol şöleni vadediyor.
2002 Dünya Kupası’nı Brezilya kazandığından bu yana, turnuvalara Avrupa takımları damga vuruyor. Son dört şampiyon bu kıtadan çıktı. Son dört Dünya Kupası’nın 16 yarı finalistinden 13’ü Avrupalı. 1978’de askeri cunta yönetimindeki Arjantin’den sonra Katar, turnuvanın en tartışmalı sahibi olacak. Tüm dünya, şampiyona için hazır. Alışılmışın aksine bu kez “ölüm grubu” yok. Gruplar kağıt üstünde dengeli görünüyor.
A GRUBU
EKVADOR | HOLLANDA | KATAR | SENEGAL
Dünya Kupası, ev sahibi Katar’ın Ekvador ile oynayacağı maçla açılacak. Ekvador eleme grubunda Şili ve Peru’yu geride bırakıp Katar’a geldi. Katar ise yıllardır bu anı bekliyor, bu ana hazırlanıyor. İspanyol teknik direktör Félix Sànchez yönetiminde 2019 yılında Asya Kupası’nı kazandılar. 2021’de özel izinle katıldıkları Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler milli takımlarını bir araya getiren CONCACAF Altın Kupası’nda yarı final oynadılar. Yine de, 2010’da ev sahibi olup, grubundan çıkamayan ilk ekip olan Güney Afrika ile aynı kaderi paylaşabilirler. Çünkü grupta çok güçlü iki ekip var: Senegal ve Hollanda. Senegal Dünya Kupası elemelerinde Mısır’ı yenip geldi. 2022 yılında Afrika Uluslar Kupası’nı kazandılar. Forvetleri Sadio Mané, Altın Top Ödülü yarışmasında ikinci oldu. Liverpool’dan transfer olduğu Bayern Münih’te de fırtına gibi esiyor.
Afrika ekibi, Chelsea’den kaleci Édouard Mendy ve defans oyuncusu Kalidou Koulibaly, Everton’dan Idrissa Gana Gueye, Watford’dan sağ açık Ismaila Sarr gibi kaliteli ayaklara sahip.
Türkiye’nin olduğu eleme grubunu birinci bitiren Hollanda da iyi durumda. Louis van Gaal’in öğrencileri 15 maçtır yenilmiyor. Dünyanın en iyi defans oyuncularından Virgil van Dijk, orta sahada Barcelona’dan Frenkie de Jong, forvette Memphis Depay, Van Gaal’ın gözdeleri. 2018 Dünya Kupası’na katılamayan Portakallar, Van Gaal yönetiminde üst turları hedefliyor. En büyük sıkıntıları da Jong ve Depay’ın bu sezon kulüplerinde fazla şans bulamaması...
B GRUBU
ABD | GALLER | İNGİLTERE | İRAN
Dünya Kupası’nın en siyasi grubu... İngiltere’den ayrılıp bağımsızlığını ilan eden Galler, İran’ın şüpheyle baktığı İngiltere ve Tahran yönetiminin “Büyük Şeytan” olarak nitelediği ABD... Hepsi aynı grupta.
Grubun Favorisi İngiltere
“Üç Aslan”, teknik direktörleri Gareth Southgate yönetiminde son Dünya Kupası’nda yarı final, Euro 2020’de final oynadı. Takım iyi, Southgate istikrarlı... İngiltere grup aşamasında oynadığı 10 maçın sekizini kazandı. Grubu +36 averajla bitirdi. Declan Rice başta, gençlerin iskeletini oluşturduğu kadronun lideri kaptan Harry Kane... Gözler Kane’de ve Manchester City’den Chelsea’ye transfer olan Raheem Sterling’in üzerinde olacak.
İran, turnuvaya katılan ülkeler arasında Katar’a en yakın ülkelerden... Ülke protestolarla çalkalanırken milli futbolcuların bir maçın seremonisine siyah eşofmanlarıyla katılması haber olmuştu. İran, grup aşamalarında 10 maçta 15 gol atıp sadece dört gol yedi; iyi durumdalar. Bayer Leverkusen’den Serdar Azmun ve Porto’dan Mehdi Taremi’den oluşan forvet hattı çok sağlam.
ABD, turnuvanın gediklilerinden. Gözler 23 yaşındaki Christian Pulisic’in üzerinde olacak. Chelsea’nin yıldız oyuncusu takımıyla ilk kez büyük bir turnuvaya çıkacak. ABD’de hedef ilk 16...1998 Dünya Kupası’nda Fransa’da, İran ABD’yi 2-1 yenmişti. Bakalım tarih tekerrür edecek mi?
Galler asla küçümsenmemesi gereken bir ekip. Elemelerde Çekya’yı, Play- off’ta ise Avusturya ve Ukrayna’yı saf dışı bıraktılar. En son Dünya Kupası’na 1958’de katılan Galler’in en büyük kozları Gareth Bale ve Aaron Ramsey...
C GRUBU
ARJANTİN | MEKSİKA | POLONYA | SUUDİ ARABİSTAN
Bu, Messi ve Lewandowski’nin grubu... 35 yaşındaki Messi’nin son Dünya Kupası olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kariyerinde tek eksik kupayı kazanabilecek mi? Turnuvanın en büyük sorularından biri bu. Arjantinli yıldızın bunu çok istediği biliniyor. Arjantin son Dünya Kupası’nı 36 yıl önce kazandı. Önceki turnuvalara göre Tangocular’ın kadro derinliği azalsa da, takım dengeli görünüyor. 2021’de Copa America’yı kazandılar. Katar’da Messi’nin en büyük destekçisi Ángel Di María olacak.
Polonya’nın ve Barcelona’nın yıldız santraforu Lewandowski üst üste ikinci kez yılın forveti seçildi. Polonya eleme grubunda İngiltere’nin ardından ikinci oldu. Play-off turunda ise İsveç’i geçerek adını Dünya Kupası’na yazdırdı.
Meksika’nın hocası Arjantinli Gerardo Martino. Daha önce hem Arjantin’i, hem Barcelona’yı çalıştırdı. Ekibin en büyük şanssızlığı Sevilla’da forma giyen Tecatito’nun turnuvayı kaçıracak olması. Meksika’da gözler Premier League’de Wolves’da forma giyen Raúl Jiménez’in üzerinde olacak.
Suudi Arabistan’ın teknik direktörü ise Fransız Hervé Renard. İki farklı takımla Afrika Uluslar Kupası’nı kazanan tek futbol adamı... Suudi Arabistan asla hafife alınmaması gereken bir ekip. Komşu Katar’da büyük bir taraftar destekleri olacak. Turnuvaya gelirken evlerinde Japonya, Avustralya ve Çin’i mağlup ettiler.
D GRUBU
AVUSTRALYA | DANİMARKA | FRANSA | TUNUS
İlk bakışta son şampiyon Fransa rahat görünse de Danimarka’yı gözden kaçırmamak lazım. Maviler, şampiyonanın kadro kalitesi bakımından en iyi takım olarak görünüyor. Kadrolarında 34 yaşında Ballon d’Or ödülünü kazanan, geçtiğimiz yılın en iyi oyuncusu Benzema var. Real Madrid’i Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna taşıyan Benzema geçen sezon 44 gol, 15 asiste imza attı. Bu sezon yine acayip formda. Paris Saint Germain’in yıldızı Mbappé takımında uzun süredir mutsuzdu. Şampiyonadan sonra transfer olacağı konuşuluyordu. Yıldız forvet, takımıyla futbol tarihinin en büyük anlaşmasını yaptı. Üç yıl için tam 630 milyon euro kazanacak. Fransa 2018 Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra Euro 2020’nin en büyük favorisiydi. Son 16 turunda elenmesi turnuvanın en büyük hayal kırıklıklarındandı. Deschamps ve öğrencilerinin en büyük hedefi Euro 2020’yi unutturmak.
Danimarka ise turnuvanın gizli favorilerinden. Çok iyi bir kadro var. Euro 2020’de sahada fenalaşarak herkesi korkutan Christian Eriksen sakatlıktan tamamen döndü ve formda.
Tunus, turnuvanın seyirci sıkıntısı çekmeyecek takımlarından. Katar’da yaşayan çok sayıda Tunuslu var. Tunus orta sahasında dikkatle izlenmesi gereken yeteneklerden biri Manchester United’ın Birmingham City’ye kiraladığı Hannibal Mejbri, diğeri Köln’de forma giyen Ellyes Skhiri.
Grubun bir diğer ekibi Avustralya... Eleme grubunu Suudi Arabistan ve Japonya’nın ardında tamamlayan Kangurular, Play-off yarı finalinde Birleşik Arap Emirlikleri’ni, finalde ise Peru’yu eleyerek Katar’a geliyor. Avustralya 2006’dan bu yana her Dünya Kupası’na katılmayı başarsa da, bu kez onlardan beklentiler düşük.
E GRUBU
ALMANYA | İSPANYA | JAPONYA | KOSTA RİKA
Turnuvanın en güçlü takımlarından ikisi, İspanya ve Almanya aynı grupta; ölüm grubuna en yakın grup bu. E Grubu’nda iki eski dünya şampiyonu karşılaşacak. 2010 ve 2014’ün şampiyonları...
İspanya yenilenen kadrosuyla ışıldıyor. Boğaların kaptanı tecrübeli Busquets ama gözler şimdiden dünyanın en iyi oyuncularından kabul edilen 20 yaşındaki Pedri ve 18 yaşındaki Gavi’nin üzerinde olacak. Teknik direktör Luis Enrique’nin takımı Euro 2020’de tek yenilgisini finalde İtalya’ya karşı, penaltılarla almıştı.
Futbol 11’e 11 oynanan ve sonunda Almanların kazandığı bir oyun mudur? Bazen... Tam 15 yılın ardından Almanya’nın yeni bir teknik direktörü var. Joachim Löw, 2021 yazında turnuvadan sonra yerini Hansi Flick’e bıraktı. Flick milli takıma yabancı değil. 2006-2014 arasında Löw’ün yardımcılığını yapmıştı. Alman teknik adam daha sonra Bayern Münih’le iki yılda iki lig ve bir Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanmıştı. Panzerler eleme grubunda fırtına gibi esti. 10 maçın dokuzunu kazandı. Kalede aktif kaleciler arasında en iyilerden Neuer var. Futbolseverlerin en heyecanla beklediği isim ise Bayern Münih’in 19 yaşındaki yıldızı Jamal Musiala.
Liverpool’dan Monako’ya geçen Takumi Minamino, Arsenal’in sağ beki Takehiro Tomiyasu, Real Sociedad’ın genç sağ açığı Takefusa Kubo; Dünya Kupası’na üst üste yedinci kez katılan Japonya’nın hedefi bir üst tur...
Yeni Zelanda’yı eleyerek Dünya Kupası’na adını yazdıran Kosta Rika’nın işi bu kez zor. Orta Amerika ülkesi turnuvanın en zor gruplarından birinde mücadele verecek.
F GRUBU
BELÇİKA | FAS | HIRVATİSTAN | KANADA
Kevin de Bruyne, Thibaut Courtois, Alphonso Davies, Luka Modrić... Turnuvanın en iyi oyuncularından birkaçı F Grubu’nda Belçika ve Hırvatistan adına mücadele edecek. İlki 2018 Dünya Kupası’nın üçüncüsü, diğeri ise finalisti. 36 yıl sonra Dünya Kupası’na katılacak Kanada da turnuvaya iddialı geliyor.
Dört yıl boyunca FIFA sıralamasında birinci olan Belçika, yerini Brezilya’ya bıraktı. Altın jenerasyonun yaşlanmadan önceki son Dünya Kupası Katar’daki... Ballon d’Or’da üçüncü olan Kevin de Bruyne, Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Real Madrid’in ve yılın kalecisi Thibaut Courtois ve arkadaşlarının hedefleri çok büyük. En büyük şanssızlıkları forvetleri Romelu Lukaku’nun bu sezon yaşadığı sakatlık belası...
2018’in finalisti Hırvatistan hep iyi futboluyla dikkat çekiyor. Hırvatistan milli takım formasını en çok giyen oyuncu olan Modrić yine takımın beyni. Ona Rakitić, Perišić ve Brozović eşlik edecek.
Kanada, Katar’a eleme grubunu birinci tamamlayarak geliyor. Kadrolarında Bayern Münih’in yıldızı Alphonso Davies ve Lille’den Jonathan David var. Kupaya renk katacaklarından eminler. FIFA milli takımlar sıralamasında 22. sıradaki Fas’ta iki çok önemli oyuncu var; Chelsea’den Hakim Ziyech ve PSG’den çok iyi sağ bek Eşref Hakimi...
G GRUBU
BREZİLYA | İSVİÇRE | KAMERUN | SIRBİSTAN
Şampiyonanın en çekişmeli gruplarından biri kuşkusuz G Grubu. “Futbol” deyince akla gelen ilk takım Brezilya. Tüm turnuvalara katılan ve beş kez şampiyon olan tek ekip. Sambacılar son şampiyonluklarını yaşadıkları 2002’den bu yana, bir türlü istedikleri başarıyı yakalayamadı. Ama bu kez Brezilya, şampiyonaya çok iyi bir havada geliyor. Teknik direktör Tite ülkesinde çok sevilen ve saygı duyulan bir isim. Kalede Alisson, defansta tecrübeli Marquinhos ve Thiago Silva, orta sahada Real Madrid’den Manchester United’a 60 milyon pound’a transfer olan Casemiro, ileri uçta tecrübeli Neymar, Jesus ve genç yetenek Vinícius Jr... Kusursuza yakın ilk 11’iyle Brezilya, şampiyonluğu hedefliyor.
İsviçre’yi yakından tanıdığımız bir isim, Murat Yakın çalıştırıyor; hep istikrarlı, hep tehlikeliler. Euro 2021’de son 16 turunda Fransa’yı penaltılarla saf dışı bırakmışlardı.
Sırbistan eleme gruplarının en büyük sürprizlerinden birini yaptı. Portekiz’i Lizbon’da yendi ve grubu birinci bitirdi. Vlahović, Mitrović, Kostić ve Tadić gibi yıldızlara sahipler.
1990 Dünya Kupası’nın efsane takımı Kamerun bu kez sürpriz peşinde. Eski Galatasaraylı yıldız Rigobert Song’un öğrencilerinin işi kolay değil.
H GRUBU
GANA | GÜNEY KORE | PORTEKİZ | URUGUAY
Portekiz’in 37 yaşındaki süperstarı Ronaldo’nun son büyük turnuvası olabilir. 2006, 2010, 2014 ve 2018’deki şampiyonaların hepsinde gol atmayı başaran yıldız oyuncu beşinci kez Dünya Kupası’na katılıyor. Manchester United’ta kariyerinin en zor zamanlarını geçiren forvet, patlama yapmak isteyecektir.
Güney Kore müthiş bir yıldıza sahip: Son Heung-Min. Tottenhamlı yıldız 30 yaşında kariyerinin zirvesinde... Takımını bir üst tura taşımak istiyor. Ancak Latin Amerika’dan çok güçlü bir rakipleri var.
Uruguay turnuvaya katılan takımlar arasında en kaliteli forvet hatlarından birine sahip. Liverpool’un parlayan yıldızı Darwin Núñez, futbol efsaneleri Luis Suárez ve Edinson Cavani rakipler için bir kabus. Uruguay’ın kalesinde çok yakından tanıdığımız bir isim Muslera var. Fenerbahçeli Diego Rossi de turnuvada forma giyebilir.
Grubun merakla beklenen maçlarından biri Uruguay ile Gana arasında oynanacak. İki ekip 2010’da Güney Afrika’da çeyrek finalde karşı karşıya geldiler. Uzatma dakikalarında Suàrez iki eliyle topu çizgiden çıkardı. Hakem penaltı verdi. Ama Gana kaçırdı. Sonra da penaltıları kaybetti. Eğer kazansaydı, yarı finale çıkan ilk Afrika takımı olacaktı. Ganalılar 12 yıl geçmesine rağmen bu maçı unutmadı. Eski günleri arar görünen Gana, Uluslar Kupası’ndaki başarısızlığın ardından Dünya Kupası’na yeni teknik direktörüyle geliyor.
KATAR’DA KİMLER YOK?
İtalya, İsveç, Şili, Kolombiya, Türkiye, Norveç, Rusya ve Mısır... Birçok futbolseverin Dünya Kupası’nda görmek istediği takımlar ve oyuncular, maçları evlerinden izleyecek.
A Milli Takım üçüncü olduğu 2002’den bu yana, Dünya Kupası’na katılamıyor.
Son Avrupa şampiyonasının kazananı İtalya geçen yıl herkesi kendisine hayran bırakmıştı. Eleme grubunu İsviçre’nin ardından ikinci bitiren Gök Maviler, Play-off’lara kalmıştı; mucizevi bir son dakika golüyle Kuzey Makedonya’ya elendi. Üst üste ikinci kez Dünya Kupası’na katılamıyor.
Dünya sıralamasında 17. sıradaki Kolombiya da turnuvada yok. 31 yaşındaki yıldız oyuncu James Rodríguez bir yıl Katar’da oynadıktan sonra Olympiacos’a transfer oldu. Şampiyonaya katılamamak en çok onun için hayal kırıklığı oldu.
21 Dünya Kupası’nın 12’sine katılan İsveç, dünya sıralamasında 20. sırada, son Dünya Kupası’nda çeyrek final oynamışlardı ama Katar’da yok.
1930’dan bu yana her şampiyonaya katılan Şili, bu kez Dünya Kupası’nda yok. Latin Amerika ekibi, son dört grup maçının sadece birini kazanabildi.
Eleme grubunu ikinci bitiren Rusya, Play-off’lara katılmaya hak kazandı. FIFA, Rusya’nın Ukrayna saldırısını gerekçe göstererek onları turnuvadan men etti.
Senegal’in saf dışı bıraktığı Mısır, en büyük hayal kırıklıklarından. Turnuvaya katılsalar herkesin gözü Liverpool’un yıldızı Muhammed Salah’ın üzerinde olacaktı. Mısır bir sonraki kupaya katılabilse bile Salah 34 yaşında olacak.
Afrika kıtasının önemli ülkelerinden Nijerya da Katar’da boy gösteremeyecek. Eğer katılabilselerdi maçlarını Katar’da yaşayan binlerce Nijeryalı önünde oynayacaklardı.
Dünyanın en iyi oyuncularından biri sayılan, Manchester City’nin yıldızı Haaland’ın takımı Norveç de Katar’da olmayacak. İskandinav temsilcisi eleme grubunda millilerimizle aynı gruptaydı. Grubu üçüncü tamamladılar.
Bu ekipleri izleyemeyeceği için üzülenlere müjdeyi verelim. 2026 Dünya Kupası ilk kez 48 takımlı formatta düzenlenecek. Şampiyonaya 16 Avrupa takımı yani üç yeni Avrupa takımı katılacak. Bu, diğer kıtaların takımlarına da daha fazla avantaj sağlayacak.