Gerçek Survivor Olma Rehberi
Hayat Rehberi

Gerçek Survivor Olma Rehberi

Şu sıralar şehirden bunalıp kusursuz bir outdoor erkeğine dönüşmeyi hayal edenler için Serdar Kılıç ile doğaya dair tüyolardan trekking konusunda her şeyi konuştuk. Hazırsanız doğaya açılıyoruz.
DOĞAYA DAİR EN ÖNEMLİ 5 TÜYO

Geceli gündüzlü uzun bir trekking planı yaptıysanız aşağıdakileri öğrenmeden yola çıkmayın.

#1. NASIL ATEŞ YAKILIR?

Yanınızda illa ki çakmak ya da kibrit bulunuyordur. Temel prensibin, ateşi oluşturan üç unsurun (ısı, oksijen ve yanıcı malzeme) bir araya getirilmesi olduğunu da bildiğinizden şüphemiz yok. Ancak hızlıca ateş yakabilmek için bazı püf noktalarını da bilmelisiniz. Mesela ağaçların kuru dallarını ya da yapraklarını toplamanız gerektiğini. Bu dal ya da yaprakları, bıçağınız yardımıyla küçük parçalara ayırmanızın işinizi kolaylaştıracağını da... Unutmadan hatırlatalım; kuru bir zemin de dikkat etmeniz gerekenlerden. Yanınızda kibrit veya çakmak yoksa o zaman detaylı videomuzu izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Ek tüyo: Etrafınızda kayın ağacı varsa ateş için bu ağacın kabuklarını kullanabilirsiniz. Bu kabuklar çok çabuk yanar.

#2. BİTKİNİN ZEHİRLİ OLANINI ANLAMAK MÜMKÜN MÜ?

Trekking için yola çıkmış bir adamın bunu anlaması ne yazık ki mümkün değil. Doğadaki besinlerin yazılı bir kuralı zaten olamaz. Çünkü bir yerde yenilebilen bir bitki, farklı bir iklimde yenilemeyebilir. Ya da ilkbaharda yenilebilen bir tür, sonbaharda toksik etki gösterebilir. Bu nedenle bilmediğiniz tüm bitkilerden uzak durun.

Ek tüyo: Böğürtlenler hem lezzetli, hem şifalı hem de doyurucudur. Ancak bazıları da zehirli olur. Beyaz ve sarı renkteki böğürtlenlerden uzak durup daha koyu renktekilere yönelebilirsiniz. Kırmızılarsa yüzde 50 oranında risk içerir.

#3. DOĞADA KAYBOLDUĞUNUZDA SAKİN OLUN

Eğer havanın kararmasına az bir süre kaldıysa, yönünüzü bulmaktan ziyade, karanlık çöktükten sonra güvende olacağınız bir yer arayın. Bulunduğunuz yerde beklemeli ve kendinize barınacak bir yer bulmalısınız. Tabii bir de mutlaka ateş yakmalısınız. Sizi mutlaka bulacaklardır. Yine de eğer umut giderek azalıyorsa, başlangıç yerine işaretler koyarak, varsa dere yolunu takip etmeniz de işe yarar. Serdar Kılıç’ın detaylı açıklaması, yön bulma konusundaki tüm tereddütlerinizi giderecek, tıklayın ve videoyu izleyin.

Ek tüyo: Doğaya çıkmadan önce bir yakınınıza nereye gittiğinizi ve ne zaman döneceğinizi belirten bir pusula bırakmanızda fayda var.

#4. TEHLİKELİ BİR HAYVANLA KARŞILAŞIRSANIZ

İnsan korktuğu zaman bir salgı salar. Hayvanların algıları çok gelişmiştir ve karşılarındaki insanın kendilerinden korktuğunu kolaylıkla hisseder. Bu da sizin, onlar için kolay bir av olduğunuzu anlamalarına neden olur. Bu yüzden, yapabileceğiniz tek şey sakin olmak ve görmezden gelip oradan uzaklaşmak.

Ek tüyo: Uzaklaşırken sakın ola koşmayın. Sessiz ve sakin adımlarla alanı terk etmelisiniz.

#5. DOĞADA KAMP KURARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREK?

Kamp kuracağınız yerin iyi drene edilmiş olması lazım. Selde, suyun altında kalmayacak bir yer seçmelisiniz. Mesela ormanın derinliklerinde ya da bir sırtın hemen altında, korunaklı, her yere hakim bir alan olabilir. Kesinlikle bir vadinin ya da çukurun içinde olmamalı. Ayrıca daha çok güneşi gören alanları tercih edin.

Ek tüyo: Çadırınızın hafif bir malzemeden üretilmiş, su geçirmez özelliğe sahip olmasına dikkat edin.

 

 

YÜRÜRKEN DİKKAT!

Trekking kimi zaman canınızı yakacak kazalara da sebebiyet verebilir. Aşağıdaki önerilerimizi göz ardı etmeyin.

Sık dalların arasında yürürken, önünüzdeki kişiyle aranızda 1 metrelik bir mesafe bırakın. Çünkü arkadaşınızın yolunu açmak için tuttuğu dal serbest kalınca, sert bir şekilde size çarpabilir.

Dereleri geçerken üstüne basacağınız taşları kontrol ederek hamlenizi yapın. Bu taşlar, yerinden oynayabileceği gibi çok kaygan da olabilir.

Herhangi bir ayakkabıyla değil, doğru ekipmanla yola çıkmanız çok önemli. Ancak aldığınız ayakkabıyı ilk defa trekking sırasında kullanmayın. Şehir hayatında birkaç kez giydikten sonra doğaya çıkmanız, olası vurmaları ya da rahatsızlıkları önleyecektir. 

BİR KÖPEK EDİNİN

Tehlikeleri, uzaktan zararsız hale getirmek daha kolaydır. Köpeğinizle yola çıkmaya ne dersiniz? 

SUYA NE KADAR YAKINSINIZ?

Yürüyüş sırasında otların rengi, size suya ne kadar yakın olduğunuzu anlatır. Otlar ne kadar yeşilse bir dere ya da göle o kadar yakınsınız demektir. Bulunduğunuz yerde çok fazla arı varsa bu da yakın bir mesafede su kaynağı bulunduğunu gösteren işaretlerden.

İZLE
Ertan Balaban'la Challenge - Serdar Kılıç
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası