Değişime Yön Verebilmek
Değişikliği görünce ona direnç göstermeden hayatımıza onu içselleştirebilmek, ona ayak uydurabilmek, adapte olabilmek, ama bugünkü konumuz bu değil. Çünkü bence değişime ayak uydurmak, işin sadece sıkıcı bir kısmı. Ben, bundan çok daha iyisinin yapılabileceğine uzun zamandır inanıyorum. Çünkü elimizdeki en güzel kabiliyet, değişime yön verebilmek. Böyle bir opsiyon da var elimizde. Değişimin merkezine kendimizi almak, değişimin kıvılcımı olmak, değişime öncülük etmek. İnovasyon benim için bu. İnovasyon, aslında olmayan bir yerden bir yeniliği masaya getirebilme kabiliyeti. Yoktan var edebilme kabiliyeti. Çünkü inovasyonda kimsenin görmediği bir şey görmeye çalışarak başlıyor hikaye.
Ama inovasyon dediğimizde, işte orada bambaşka bir dünyaya geçiyoruz. Orada çarpan etkisiyle bir şeyin değiştiğini görüyoruz.
Eğer kendi hayatımıza aynı pencereden bakarsak, dönüştürücü bir pencereden bakarsak işte o zaman potansiyelimizdeki yaratıcılığa erişme şansımız çok artıyor. Sence hayatındaki en büyük icat ne olabilir? Yazabileceğin en güzel hikaye nedir? En büyük tasarımın hayatta ne olabilir? Bence hayattaki en büyük tasarımın sensin. Yapabileceğin en büyük inovasyon önce senden başlıyor. Eğer inovatif düşünmeyi hayatına sokabilirsen kendini geliştirmekten dönüştürmeye atabilirsin. Böylece hayatında gitmek istediğin yerlere, olmak istediğin kişiliğe, içinden gelen sese yüzdelerle yaklaşmak yerine belki çok daha kısa sürede gitme şansın var. İşte bu yüzden bence inovasyonu hayatına sokman çok önemli.
Vizyonerlik Kilidi
‘Hangi değerler söylediğinde senle çok uyuşuyor? O hangi değerleri hayatında çok büyütmek istersin? Hayatın her alanına hangi değerler hükmetsin istersin? İşte bunu içgüdüsel olarak bulabiliyorsan, biraz da olsa cevaplayabildiğinde bir vizyon çizebilmek için güzel bir zemin atmış oluyorsun. Çünkü bu vizyon nedenimiz olacak ve eğer bu vizyonu değerlerinle bitişik konuşan bir şekilde tasarlarsan o vizyon büyük bir ihtimalle gerçekleştiği her an değerlerini hayatında büyütme fırsatını eline alacaksın.
Günlük hayatta çok alışıyoruz yaptıklarımız üzerinden yapacaklarımızı tartmaya. Burada biraz o sınırın dışına çıkalım çünkü hayal ve vizyon konuşuyoruz. Bunu yazabildiğin noktada eğer bu seni sen yapan, sevdiğin, büyütmek istediğin değerler üzerine inşa edilirse o zaman çok anlamlı bir vizyon da elde etmiş olabilirsin.
Büyük bir ihtimalle bir hayalin gerçek olması için bırakman gereken özellikler var. En basitinden sabah çok erken kalkmak istiyorsan akşam programlarını değiştirmen gerekiyor. Bütün dinamiklerin, kendin, birçok alanda değerler üzerinden çizdiğin vizyonunu gerçekleştirmek için nasıl bir yoldan geçmen gerekiyor? Bunu gerçekleştirmek istiyor musun?'
Ekip ve Çevrenin Önemi
'Geri dönüp baktığında bir sürü inovasyon neredeyse tek başına yapılmamış. Eğer kendi hayatına bir yenilik getirmek istiyorsan o zaman bile bir mentorun, bir danışmanın, ailen, her zaman bir insan grubu var. Bunu bir şirket ortamında yapıyorsan, bir ürün konusunda bir inovasyon geliştirmek istiyorsan o zaman ekibin, iş ortakların, müşterilerin… Aslında bir fikir büyüdükçe etrafındaki insan grubu da aynı şekilde büyüyor. O yüzden daha ilk günden doğru insanları seçmek etrafını senin daha inovatif insan olmanı sağlayacak insanları seçmen ve onları bir araya getirmen çok önemli. Peki en iyi insan ne demek? Nerede bu insanlar? Böyle bir kavram yok.
Onlara senin karanlıkta gördüğün ve aydınlatmak istediğin konuyu, getirmek istediğin yeniliği, daha ortada olmayan bir şeyi anlatman gerekiyor. Onların anlamasını sağlaman gerekiyor. Vizyonunu yerleştirmen çok önemli. Bunun için tekrar vizyonunu nasıl yazdığını bir irdele ve hiç alakası olmayan birisinin anlayacağı bir şekilde mi yazmışsın?
Senin gözünün olduğu ya da olmadığı problemi, çevren ve ekibin kazanmaya başlayacak. Onlar da inovatif görünürse bakacaksın ki tek inovasyon kaynağı sen değilsin ve inovasyonu çok sürdürülebilir bir zemine oturtmuşsun. İşte bu yüzden kültür önemli.'
Cesaret, Dirayet, Disiplin
'İnovasyonu taşımak istediğin yerde neredeyse bildiğin hiçbir şey yok ve karanlıkta yürümek korkutucu bir deneyim. Ve ne dedik konfor alanının dışına çıkman gerecek. Çok korkutucu, bilmediğin bir şey yapacaksın. Hata yapma ihtimalin çok yüksek, başarısız olma ihtimalin çok yüksek. Başarısız olursan egona ne olacak bunlar çok gerçek korkularımız bizim hepimizin taşıdığı ve eğer sen bu korkuların gözünün içine bakıp üzerine gidemiyorsan o zaman o bilinmezler dünyasına atma refleksini yitirebilirsin. Bu yüzden cesur olmak çok önemli. Ve nasıl cesur olacağız ? Soru bu.
Dirayet çok önemli bir özellik olacak bu yolda. Çünkü dirayet her düştüğünde kalkmanı sağlayacak olan kasın. Ve bunlara bilerek kas diyorum çünkü bunları duygusal dünyada tuttuğumuzda geliştirebileceğimizi unutuyoruz. Ve tekrar tekrar altına basıyorum sihirli bir değnek yok.
İnovatif düşünmek de kolay değil. Erişilebilir ama kolay değil. Erişilebilir ama fedakarlıklar peşinden geliyor. İşte disiplin o fedakarlıkları vermeye ne seviyede hazır olduğumuzu bize gösteren bir özellik. Disiplinli olamıyorsak eğer belki fedakarlık yapmaya da hazır değiliz.'
Durmanın Önemi
'Dur! Sadece dur. Şimdi senden sadece durabilmeni istiyorum ve bu kolay bir özellik değil, çok ihtiyacımız var. Gün içinde o kadar karmaşanın içine atıyoruz ki kendimizi o kadar fazla problem çözmekle uğraşıyoruz, o kadar enerjimizi dışarıya veriyoruz, odağımızı dışarıya veriyoruz ki, o kadar cızırtı dinliyoruz ki içimizdeki tınıyı duymak zorlaşabiliyor ve yaratıcılık, inovasyon, inovatif fikirlerin her biri hepimizin bilinçaltında, kafasında var ama o cızırtılar, o odağımız dışarıda olduğu müddetçe bunları görebilmek çok zor.
Yoksa durmadan problem çözen bir beyin bir beden gibi bir yerden sonra yorulabilir. O yüzden durmanın kattığı öncelikli en büyük değer dinlenebilme kabiliyeti. Ama sadece bu değil aynı zamanda yaratıcılık tarafında da çok önemli bir etkisi var.
Meditatif bir kafaya gelmek için kendi meditasyonunu tasarlayabilirsin. Burada önemli olan o sesi kısmak, o düşüncelerin adedini, sayısını, geliş şeklini basitleştirmek ve vaktini kendine ayırmak. Bu doğru uygulandığında senin daha uzun bir yol koşabilmene, daha dengeli olabilmene ve daha yaratıcı olabilmeni sağlayabilir.'
Son Söz
‘Birçok konuya girdik. Çoğunda detaya girdik. Bazıları kişiseldi ve belki bazılarınız şu an diyor ki bunun inovasyonla ne alakası var. Ama kendi hikayeme dönüp baktığımda gerek Kolektif House fikrinin gelişmesi gerek Kolektif House da işi inovatif bir şekilde yapış şeklimiz ve hayatımın her alanında beni daha inovatif kılan ve bizi daha inovatif kılmış şeyler işte buralarda saklı. Çünkü sihirli bir değneği yok bunun. Bu tamamen doğru ve genelde basit gibi gözüken yerlere çok odaklanmak ve geliştirmekten ibaret.’
'Nedenimizi sormak, ondan sonra bize inanan bir ekibi, bir çevreyi oluşturmak, ondan sonra kendi içimize bizim büyümemizi, kendi kabuğumuzu kurmamızı sağlayacak olan temel özellikler edinmemiz ve durabilmek. Bunları yaptığımız takdirde ben daha inovatif olabileceğinize ve inovasyonu hayatınıza sokabileceğinize inanıyorum.'
GQ Türkiye Master Class: Boran Kuzum ile Eşitlik'i serisini buradan izleyebilirsin.