Mullet saç kesimi Fotoğraflar: Getty Images, Kolaj: British GQ
Bakım

Daha Sakin, Daha İnce Ayarlı Bir Mullet Saç Kesimi Rehberi

Geçen yazın en “seksi” saç kesimiydi. Ama artık gözümüz alıştığına göre, daha herkesin sevebileceği bir versiyonu nasıl elde edebilirsiniz, ona bakalım.

Paul Mescal, Jacob Elordi, Harry Styles ve Héctor Bellerín’in ortak noktası ne derseniz: Dördü de bir dönem, modanın en popüler ve en “çekici” saç kesimi olan mullet’i kullandı. Geçtiğimiz yaz bu isimler öne çıkınca, pek çok Britanyalı genç de klasik saç stilini bırakıp bu trende yöneldi.

Mullet; Rod Stewart, Andre Agassi ve bir grup çılgın Avustralyalı sayesinde meşhur (ya da kötü şöhretli) hale geldi. 80’lerin o abartılı versiyonları, bugünkü kesimin temelini attı. Artık eskisi kadar uç bir model olmasa da hala o hafif asi, özgüvenli ve umursamaz havasını koruyor – ama bu kesimin daha sade, daha “sessiz” versiyonunu uygulamak da mümkün.

“Kesinlikle tartışmalı bir görünüm,” diyor berber TJ Hunt. “Yıllar içinde alay konusu olduğu zamanlar da oldu. Ama mullet zamana meydan okudu ve klasik bir saç modeli olarak yerini haklı şekilde aldı. Herkese göre olmasa da bir tarz ifadesi ve asi, havalı duruşunu kimse inkar edemez.”

placeholder
placeholder
Cindy Ord/VF23/Getty Images
Mondadori Portfolio/Getty Images

‍‍Her ne kadar klasik bir stil olsa da, pandemi sırasında yeniden popülerlik kazandığını söylüyor Brooks & Brooks Salon’un kreatif direktörü Sally Brooks. “Mullet son yıllarda yeniden gündeme geldi, özellikle karantina döneminde insanlar saçlarının ön kısmını kendileri keserken tekrar ortaya çıktı.”

Ancak karantina dönemindeki versiyonlarımız daha çok “akıl sağlığımızı tamamen yitirmemek adına eğleniyoruz” tarzındayken, yeni versiyonlar kesinlikle şaka değil. Umursamaz ve asi tavrıyla mullet, Elordi, Styles, Bellerín ve Mescal dahil olmak üzere her yerde karizmatik erkeklerin imza stili haline geldi ve yaz mevsiminin ötesine geçip kalıcı bir yere sahip oldu.

Eğer berbere gidip yanları kestirmeyi düşünüyorsanız, önce bunu okuyun. Üç üst düzey uzmana her şeyi sorduk: Mullet nedir, hangi türleri vardır, berbere nasıl tarif edilir, nasıl şekillendirilir ve banyonda neler bulundurmanız gerekir?

Mullet nedir?

Mullet bu kadar hızlı evrilip bu kadar çok farklı versiyona ulaşmışken, şu soru gayet yerinde: Mullet tam olarak nedir?

Hunt şöyle açıklıyor: “Çoğunuz mullet’i tanımlamak için kullanılan ‘arkası parti’ ifadesini duymuşsunuzdur. Açık konuşmak gerekirse, bu tanım bu saç stilini gayet iyi özetliyor.”

“Tabii ki bundan biraz daha fazlası var ama özünde, mullet artık birçok farklı biçime bürünmüş durumda ve tek bir temel unsur sabit kalıyor: saç stilinin en uzun (ve en dikkat çekici) kısmı ense bölgesi oluyor.”

Yani eğer saçınızın arkası, önünden ve yanlarından daha uzunsa, bu bir mullet sayılır.

Mullet’in farklı türleri neler?

Kesimin tek belirleyici özelliği arka kısmın uzunluğu olduğuna göre, mullet pek çok farklı forma bürünebilir. Klasik uzun mullet’ler, “baby mullet” (bebek mullet), dağınık (shaggy) versiyonlar en yaygın türlerden bazılarıdır.

 Brooks, mullet’in potansiyel varyasyonlarından bahsederken : “Mullet’ler karışık kesimler olabilir; pixie, shag, wolf (kurt kesimi) ve daha birçok farklı saç modeliyle birleşebilir,” diyor.

Basitçe açıklamak gerekirse, klasik bir mullet’in arkası oldukça uzun, önü ise oldukça kısadır. (“Biz 80’ler çocuğu olan çoğumuz için ‘mullet’ denince akla ilk gelen görüntüler, Funhouse’daki Pat Sharp, zirve dönemindeki Rod Stewart ya da 1985’ten 1990’a kadar çekilmiş hemen her müzik videosundaki saçlardır,” diyor Hunt). Bellerín’in omuzlarına dökülen uzun saçları, daha geleneksel mullet kategorisine giriyor.

Baby mullet’ler, ön ve arka uzunluğunun oldukça dengeli olduğu kesimlerdir; sadece arka kısım biraz daha uzundur — Elordi, Styles ve Mescal’in saç kesimleri bu kategoriye giriyor.

placeholder
placeholder
WWD/Getty Images NurPhoto/Getty Images

‍Peki hangisi size daha çok yakışır?

Hunt “Gerçek şu ki, mullet birçok şey olabilir ama pek çok yüz şekline en çok yakışan saç kesimi olduğu söylenemez. Zaten bu durum onun cazibesinin bir parçası. Yanak kemiklerine ya da çene hattına kendini fark ettirmeden uyum sağlayacak bir stil olması gerekmiyor — ne demek istediğimi anlıyorsunuzdur.”

Yüz şekliniz ve saç yapınız, mullet’in hangi versiyonunun size uygun olduğunu belirleyen ana unsurlar olsa da, Hunt aynı zamanda yaşam tarzınızı da göz önünde bulundurmanız gerektiğini söylüyor. Çünkü bu da saç stilinizi doğrudan etkiler.

“Eğer sabah kalkıp hemen dışarı çıkan bir tipseniz,” diyor Hunt, “uzun, dalgalı bir mullet (ki bu tarz bolca fön ve saç spreyi ister) size göre olmayabilir. Daha kısa ve katlı olanlar, güçlü tutuş sağlayan bir ürünle şekillendirmesi daha kolaydır ama bisiklet kaskınızı ya da beyzbol şapkanızı çıkardığınızda pek hoş görünmeyebilir.”

Berbere ne demeliyim?

Berbere gitmeden önce, hayalinizdeki mullet’i en kolay ve en risksiz şekilde elde etmenin yolu, beğendiğiniz bir modelin fotoğrafını göstermek. Bu şekilde berberiniz kakül uzunluğu, katların yapısı ve ense çizgisi gibi detaylara dikkat ederek size uygun olanı kesebilir.

“Pinterest’te bulduğunuz mullet ilham panosunu berbere göstermek sizi geriyorsa, kesimin en kısa kısmının (favorilerden şakaklara kadar olan bölge) ne kadar kısa, en uzun kısmının (ense) ne kadar uzun olmasını istediğinize karar verin ve bunu net bir şekilde ifade edin,” diyor Hunt. “Çünkü bu iki nokta, kesimin temelini oluşturur.”

Seçtiğiniz berber de bu noktada önemli bir faktör. Kuaförünüzle aranız ne kadar iyi olursa olsun, eğer mullet onun uzmanlık alanı değilse, bu hayalinizdeki kesim için risk oluşturabilir. Hunt şöyle diyor: “Orta uzunlukta saçlarla ve makasla yapılan kesimlere alışkın bir berber ya da kuaför bulmak daha mantıklı olabilir. Çünkü bazı yerler klasik ve özenli görünümler konusunda uzmanlaşmış olabilir ve mullet bu kategoriye pek uymaz.”

Mullet modelini kendim kesebilir miyim?

Evde kendinizin yapabileceği bazı kesimler elbette var — kısa asker tıraşı, tamamen kazıtılmış buzz cut, ya da sadece uzun saçı biraz kısaltmak gibi. Ama… mullet’in gerçekten iyi görünmesi için gereken katlar ve inceltme işlemleri göz önünde bulundurulduğunda, bu işi kendiniz yapmanızı pek önermiyoruz.

“Eğer simetri konusunda gerçekten iyi bir gözünüz yoksa, evde mullet kesmenizi tavsiye etmem,” diyor Brooks. “Yoksa 80’lerden fırlamış gibi görünebilirsiniz — tabii amacınız buysa o başka! Mullet’te ağırlık dağılımı çok hassas bir dengedir ve modern bir görünüm için bu dengeyi size sağlayacak kişi kuaförünüzdür.”

Mullet nasıl şekillendirilir?

Hunti Mullet, düşük bakım gerektiren kesimler kategorisine girse de, “tamamen bakım gerektirmeyen bir görünüm değil,” diyor.

Mullet’i mullet yapan katları ön plana çıkarmak için biraz şekillendirme şart. Ama hemen aklınız wax’lara, kremlere gitmesin — önce bir adım geri alalım.

“Kulağa çılgınca gelebilir ama, mullet’in keskin ve iyi görünmesini sağlamak için kullanabileceğiniz en iyi şey aslında bir şekillendirici değil,” diyor Avustralyalı saç bakım markası Patricks’in kurucusu Patrick Kidd. “Gerçekten kaliteli bir şampuan ve saç kremi.” Uzun saç kuruyup kırılmaya daha meyillidir ve bunu önlemek için yoğun nemlendiren bir saç kremine ihtiyacınız var. Şekillendirici ürünler kullandığınızda ise, bunları saçı yormadan arındırmak için derinlemesine temizleyen bir şampuan da şart. Eğer saç dökülmesine karşı aktif içerikler içeren bir şampuan bulabilirseniz, bu da saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur ve mullet’inizin ömrünü uzatır.” Kulağa oldukça mantıklı geliyor.

Tüm bunlardan sonra, yani saçınız sağlıklı ve nemli hale geldikten sonra, şekillendirme ürünlerine geçebilirsiniz.

Düz saçım varsa mullet’i şekillendirmek için en iyi ürünler neler?

Düz saça sahip olanlar için asıl mesele, saça hacim kazandırmak ve istediğiniz şekilde durmasını sağlamak olacaktır. Kidd şöyle diyor: “Düz saçın kontrol altında tutulması daha kolaydır, bu yüzden saçınızı sertleştirmeden doğal bir görünüm elde etmenizi sağlayacak hafif tutuşlu şekillendirici ürünler en iyisidir.”

Dalgalı saçım varsa en iyi ürünler hangileri?

Eğer saçınız dalgalıysa ya da hafif bir kıvrıma sahipse, Kidd’in önerisi şöyle: “Orta tutuşlu bir şekillendirici en iyi seçimdir. Saçınızı kontrol altında tutacak kadar güçlü ama kıvırcık saçta olduğu gibi ekstra güçlü ürünlere ihtiyaç duymayacak kadar dengelidir. Bu tarz ürünler her koşula uyum sağlar.”

Kıvırcık ya da sık bukleli saçınız varsa mullet modelini şekillendirmek için en iyi ürünler neler?

Sık kıvırcık saç yapısına sahip olanların, mullet’lerini istedikleri forma sokmak için biraz daha fazla çaba göstermesi gerekebilir, diyor Kidd. Bunun için elinizin altında şu olmalı: “Güçlü tutuş sağlayan bir şekillendirici, örneğin (yağmura, doluya yakalansanız hatta öğle arasında denize girseniz bile, ne olursa olsun tutuşunu kaybetmeyecek şekilde tasarlanmış olan) Patricks M3. Üstelik saç ıslansa bile yeniden şekillendirilebilir ve birçok güçlü tutuşlu ürünün aksine saçı sertleştirmez.”

BU İÇERİK İLK OLARAK BRITISH GQ WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR. 

İZLE
Burak Yörük Hareket Halinde
İLGİLİ İÇERİKLER
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası