Mükemmeliyetçiler için tembellik rehberi
Popüler

Mükemmeliyetçiler için tembellik rehberi

“Beyin harika bir organ, sabah kalktığınız anda çalışmaya başlıyor ve ofise gidinceye kadar da durmuyor.”

Bitmiyor, değil mi? 24 saat kısa geliyor. Toplantılar, e-postalar, görüşmeler derken bir şeyler yarım kalıyor. Yarım kalanlar stresi doğuruyor ve o meret ne yaparsak yapalım yakamızı bırakmıyor. Yatağa stresli girmek ve yataktan rahatlamamış kalkmak, yeni günü zehir edebiliyor. Üstelik çoğumuz yaptığımız işte (belki de gerek yok ama) mükemmeli yakalamanın derdindeyiz. Hal böyle olunca tembellik kavramı, lügattan çıkıyor.

Şimdi onu geri getiriyoruz.

İlk olarak, tembellik hadisesinin “üstesinden gelinmesi” gereken bir durum olmadığını kabul etmeliyiz. İşler beklerken hiçbir şey yapmadan durmanın verdiği rahatsızlığı yenmenin yolları var. Kaldı ki, hiçbir şey yapmamanın faydaları da var.

Tembelliğinizi planlayın

Faydalı şeyler yapmadığımızda faydasız hissediyoruz. Galiba hepimizde sürekli olarak bir şeyler yapma hastalığı var ancak bazen durmak ve rahatlamak, yaratıcılığı ve performansı artırıyor. York Üniversitesi ile Florida Üniversitesi’nin yaptığı araştırmanın sonucu bize şöyle diyor: İşimize yarayacak yaratıcı fikirlerimizin %40’ından fazlası aralıksız çalışmaya çalıştığımız sabah saatlerinde değil de verdiğimiz molalarda geliyor. Beyni durdurmak beynin çalışmasına iyi geliyor. Şair Robert Frost’un haklılık payı var: “Beyin harika bir organ, sabah kalktığınız anda çalışmaya başlıyor ve ofise gidinceye kadar da durmuyor.”

18-03/13/tembellik-2.jpg

Eğer yalnızca ara vermek sizi yeterince rahatlatmıyorsa, o zaman siz de kendi yolunuzdan şaşmayın ve dinlenmenizi planlayın. Örneğin yarım saat televizyon, yarım saat yürüyüş, yarım saat Instagram… Planlı tembellik de mümkün.

Acil işler VS Önemli işler

Aslında hepimizin hayatında 4 kategoride görev mevcut: Acil ve önemli olanlar, acil olmayıp önemli olanlar, acil ve önemsiz olanlar, ne acil ne de önemli olanlar. Önünüzdeki işleri bu sıraya göre dizdiğinizde fark edeceksiniz ki aslında 24 saat o kadar da kısa değilmiş. Siz acillerle önemlileri karıştırmayın, yeter.

Kendi tembelliğinizi tanımlayın

Houston Üniversitesi’nden psikolog Jaye L. Derrick, bir araştırması sonucunca “sevdiğimiz kurgusal dünyaların, kaybolan enerjimizi eski haline getirebildiğini” bulmuş. Yani çok bunaldığınızda açıp umarsızca birkaç saat Stranger Things izlemeniz, daha verimli çalışmanızı sağlayabilir. Kendi tembelliğiniz bir dizi olmak zorunda değil, tembellik zaten hiçbir şey yapmadan vakit geçirmek de değil. İşinize biraz mola verip, sonradan daha verimli olabilmek adına sevdiğiniz başka şeylerle ilgilenme zamanı.

Tembellik bizim dostumuz. Bugün hangi diziyle dost olsak acaba?

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası