Biri bitiriyor, diğeri başlıyor. Birinin cümlesi bitmeye yakın diğeri onun sözünü kesmeden yumuşakça cümleyi bağlıyor. Çok farklılar ama bu farklılıkları doğal bir şekilde birbirini tamamlıyor. İkisi farklı insanlar ve hayata kesinlikle farklı bakıyorlar. Ama bu kolektif bir bakışa engel değil. Kolektif bakmak aynı bakmak değil illa. Bu her şeyden çok farklılıklara rağmen beraber bakabilmekle, paralelde de olsa aynı yöne gidebilmekle alakalı. Orkestra örneği bu konu özelinde çok geçerli. Farklı seslerin birbirini bastırmadığı, aksine güçlendirdiği bir ilişki düşünün. Birbirinin her söylediğine katılmasa da illa birbirini dinleyen iki kişi. Ayrı dünyaların insanları olmanın ilişkiyi zayıflatmak yerine ilişkiye zenginlik unsuru getirdiğine inanan birisiyseniz şimdi de bu fikrin canlı örneklerini dinleyeceksiniz. Bünyamin Aydın ve Fethi Sabancı Kamışlı kolektif bakmanın bir bireyin tek başına da hayata geçirebileceği bir eylem olduğunu bize hatırlatsa da iki kişi birleştiğinde kolektif güce katkının katlanarak arttığını gözler önüne seriyor. Bunun somut bir örneği mi? Les Benjamins.
Kolektif bakmak sizin için ne demek?
Fethi Sabancı Kamışlı: Bu benim için ortaya başka birisiyle yeni bir hikaye çıkarmak demek. Dünya bugün ortaklık üzerine. ‘Ben tek başıma yaparım’ anlayışı artık yok. Bir kişi her şeyi bilemez ve her şeyi tek başına yapamaz. Kolektif bakmak egoyu bir kenara bırakmak demek. Aslında birbirini tamamlamak demek bu. Bizim ortaklığımız da kolektif bir bakış açısından doğdu aslında. Birbirimize farklı alanlarda bir şeyler öğretmeye başladık. Dünyadaki başarılı işlerin hiçbiri tek başına bir kişinin yaptığı şeyler değil.
Bünyamin Aydın: Farklı vizyonları ve toplulukları anlamak çok önemli. Başka hikayelerin parçası olmak, başka toplulukların içine girebilmek çok değerli. Bu bir sinerji yaratmakla alakalı. Aslında dünya çok küçük ama biz dünyayı kafamızda çok büyütüyoruz. Farklı hikayeleri birleştirince hep daha güzel hikayeler çıkar ortaya. Kolektif bakmak bir yandan da birinin görmediğini diğerinin görmesi demek.
Les Benjamins’in en ‘kolektif’ yanı?
Bünyamin Aydın: Topluluk. Topluluğa sahip çıkması ve topluluk için projeler yapıyor olmak. İnsanlarla sohbet ediyor olmak. Her şey ürün değil.
Fethi Sabancı Kamışlı: İnsanlar Les Benjamins’e gideyim de bir siyah t-shirt alayım demiyor. Les Benjamins mağazasında neden o yüzyıllık halı var veya neden o sandalye orada? Çünkü mağazaya girince önce bir hikaye anlatılmak isteniyor. İnsanlar da hayatta bir hikayenin parçası olmak istiyor.
Son zamanlara duyduğunuz en ilham verici 'kolektif' hikaye ?
Bünyamin Aydın & Fethi Sabancı Kamışlı: İyi bir ekip kurmak çok önemli. Bu bir yatırım yapmaktan öte bir şey. Peak Games’ı konuşuyorduk aramızda. Bu farklı ortaklarla ortaya çıkmış kolektif bir inisiyatif. Diğer yandan kolektif başarı için şeffaflık çok önemli. Tartışmayı dinlemek ve reaksiyon vermek başka, konuşulanı anlamaya çalışmak başka. Ve belki o dinlediğin gün o konuyu anlayamıyorsun, dönüp tekrar anlamaya çalışıyor musun ? İki kişi aynı şeyi yapıyorsa o zaman ne kadar anlamlı o birliktelik? Tamamlayıcılık çok önemli.
Birey olarak içinde yaşadığımız toplum için yapabileceğimiz en güzel şey?
Bünyamin Aydın: Umut vermek. Bu coğrafyada umut ve özgüven eksikliği var. Yapma, etme çok fazla söylenen sözler. Halbuki insan yapınca çoğalıyor. Ve yaptığın işleri paylaşınca sanki kendini pazarlıyormuşsun gibi bir imaj oluyor ama aslında bu ondan öte bir durum, hayatı paylaşmakla ve yaşadığın dünyaya katkı yapmakla alakalı.
Fethi Sabancı Kamışlı: Yaptığın şeyi doğru bir dille anlatabilmen lazım. Yaptığın işte neyin çalışıp neyin çalışmadığını görebilsinler insanlar. Kendi hikayelerini yaratırken senden ve senin hikayenden dersler çıkarabilsinler. O zorluklardan nasıl geçilmiş bunlar senin hikayeni dinleyen insanlar için birer ders olabilir.
Size ilham veren şeyler?
Bünyamin Aydın: Sosyoloji, tarih, müzik, sanat, moda. Hepsinin karışımı. Yeni nesil, yeni nesil Türk gençlerinin dünyaya nasıl baktığı. Farklı toplulukların dünyaya nasıl baktığı. Doğu detayları. İlham vermek de benim için ilham kaynağı. İnsanların yorumları da bana ilham veriyor. Birisine bir şey söylediğinde o da sana bir şey söylüyor ve bir konuşma başlıyor.
Fethi Sabancı Kamışlı: Bilmediğim şeyler bana ilham veriyor. Teknoloji ve gelecek bana ilham veren şeylerden kesinlikle. Konfor alanımdan çıkmak çok ilham verici, görmediğim yerler görmek. Yeni bir şey yapmaya çalışmak ilham verir insana.
Les Benjamins’den çıkardığınız en gayriresmi ders ?
Bünyamin Aydın & Fethi Sabancı Kamışlı: Silikon Vadisi'ndeki bir toplantıya takım elbiseyle gidilmez. Hoodie giyilir.
Bugünlerde dinlediğinizde size ilham veren şey?
Bünyamin Aydın:
Chicago Freestyle (feat.Giveon) - Drake
Fethi Sabancı Kamışlı:
You only have to be right once - Randall Lane