TSUKIJI BALIK PAZARI, TOKYO
57 hektarlık bir alana yayılan, dünyanın en büyük toptan balık ve deniz ürünleri pazarı burası. Günlük iki bin ton ürün el değiştiriyor, ünlü aşçılar en taze balıkları herkesten önce kapma derdindeyken dünyanın her yerinden gelen turistler de bu manzarayı izlemeye koşuyorlar. Pazar, Kasım’da, Toyosu’daki yeni mekanına taşınmadan önce ziyaret etmeye çalışın. jnto.go.jp
Uzmanından tavsiye: “300 yıllık bir bıçak atölyesi olan Aritsugu’ya uğramayı ihmal etmeyin (aframestokyo.com). Buradan satın alacağınız bıçaklara isminizi yazdırabiliyorsunuz. Sri Lanka’dan Muni San’ın arkadaşı olduğunuzu söyleyin.”
Dharshan Munidasa, Sri Lanka Colombo’daki Nihonbashi ve Ministry Of Crab restoranın şefi ve ortağı
MISIR ÇARŞISI, İSTANBUL
Bu kapalı pazar 17. yüzyılda, cami yerleşkesi içinde inşa edilmiş. Antik İpek Yolu’nun bir parçası. Burada her tür baharat, safran, havyar, kurutulmuş meyve ve macun bulabilirsiniz. Kahve kokusunu takip edip 100 yıllık Kurukahveci Mehmet Efendi’den (mehmetefendi.com) taze çekilmiş Türk kahvenizi almayı unutmayın.
CAI RANG YÜZEN PAZARI, VIETNAM
Cân Tho şehrine yaklaşık 6 km uzaklıkta, sabahları kurulan bu pazar Mekong Deltası’nın en büyük pazarlarından. Büyüklü küçüklü teknelerde satılan hindistancevizleri, mangolar, papayalar ve balıklar taptaze. Sabah 9’dan önce orada olun. (vietnamtourism.com)
Uzmanından tavsiye: “Küçük teknelerde satılan, koyu olduğu kadar lezzetli Vietnam kahvesinden tadın.”
Cindy Fan, yazar ve fotoğrafçı; SoManyMiles.com
THE NEIGHBOURGOODS PAZARI, CAPE TOWN
Woodstock’taki ferah bir bisküvi fabrikası binasında cumartesi günleri kurulan bu pazar, harika el yapımı ürünler bulabileceğiniz bir hazine. Yerel çayları ya da rafine edilmemiş Afrika shea yağını burada bulabilirsiniz. Mekan özel festivallere, mevsimsel etkinliklere ve canlı müzik konserlerine de ev sahipliği yapıyor. (neigbourgoodsmarket.co.za)
Uzmanından tavsiye: “El yapımı çikolatalar için Honest Chocolate standını mutlaka ziyaret edin. (honestchocolate.co.za). Steve Jeffery’nin şarküteri ürünleri tezgahı ve Cafeteria isimli yemek karavanı uğramanız gereken yerler arasında. Ayrıca Everson’ın yerel armutlardan ürettiği cider’ı (eversoncider.co.za) ve Martin Senekal’ın makaronlarını tadabilirsiniz (martinsenekal.com).”
Sarah Graham, yemek yazarı ve Sarah Graham’s Food Safari programının sunucusu
CARMEL PAZARI, TEL AVIV
HaCarmel Caddesi’nde 1920’lerden beri kurulmakta olan bu pazar, taze ürünleriyle en az buradaki restoranlar kadar popüler. Aile işletmesi olan Amrani, taze kavrulmuş çerez çeşitleri ve baharatları ile meşhur. Lehamim Fırını’nın özel ekmeklerinden de tatmalısınız.
Uzmanından tavsiye: Café Cohen’in sahibi Shlomo Cohen, kahvelerini kendi kavuruyor. Üstelik tam bir opera hayranı. Koyu, sert ve yoğun aromalı bir kahve sipariş edip Shlomo’dan Frank Sinatra’nın I Did It My Way şarkısını söylemesini rica edin.”
Sivan Askayo, gezi fotoğrafçısı
BOROUGH PAZARI, LONDRA
13. yüzyıla uzanan tarihiyle Londra’nın en eski meyve-sebze pazarı. Burada şarküteri ürünleri, bal ve şarap gibi ürünler bulabilir; rehberli turlara ve atölyelere katılabilirsiniz. Yemek tarifleri ve pazardan haberler için Twitter hesabı @boroughmarket’i takip edin. Burası, kendi özel dergisini yayınlayan dünyadaki birkaç pazardan biri, derginin adı ise Market Life (boroughmarket.org.uk).
Uzmanından tavsiye: “Nunez de Pardo’nun mahsulü zeytinyağı, sherry sirke, jamon Iberico ve tütsülenmiş paprika almak için Brindisa’ya uğrayın (brindisa.com). Neal’s Yard Dairy’de ise birbirinden lezzetli peynirlerin tadına bakabilirsiniz (nealsyarddairy.co.uk).”
Ravinder Bhogal, şef ve yemek yazarı
BALIK PAZARI, SIDNEY
Bu pazar; ıstakozların, Sidney kaya midyelerinin, sarı yüzgeçli orkinosların ve Blackwattle körfezinden gelen bebe ahtapotların yanı sıra çok havalı bir aşçılık okuluna da ev sahipliği yapıyor. Hafta sonları kimi tezgahlarda indirim var. (sydneyfishmarket.com.au)
Uzmanından tavsiye: “Vic’s Meat Market kırmızı et severler için şahane bir yer. Lezzetli bir biftek için burada bulunan Wagyu Bar’a uğrayabilir, ağızda dağılan göğüs eti ve tütsülenmiş et çeşitleri için The Smoker’ı ziyaret edebilirsiniz (vicsmeatmarket.com.au).”
James Thompson, @food_feels Instagram sayfasının küratörü
MERCADO DE LA BOQUERIA, BARSELONA
Burada serrano jambonundan, baharatlı chorizo salamına, füme sosislerden her türlü sakatata; çeşit çeşit et ürününü bulabilirsiniz. Yemeğe meraklı olanlar için aşçılık dersleri de veriliyor. (boqueria.info)
Uzmanından tavsiye: “Tüm dünyadan mantar ve trüf çeşitlerini bulabileceğiniz Petras’ın tezgahına mutlaka uğrayın. Burada yolculuğa dayanıklı, kurutulmuş çeşitler de bulunuyor.”
Isidre Gironés, Restaurant Ca l’Isidre’nin sahibi ve kurucusu
MERCADO MUNICIPAL ,SAO PAULO
Vitraylı camlarıyla süslü bir yapıyı mesken tutan Sao Paulo belediye pazarı, daha çok bir sanat müzesini andırıyor. Etten sebzeye, deniz mahsullerinden peynir çeşitlerine, baharatlara ve atıştırmalıklara dek her şeyi bulabileceğiniz pazarda 1500’den fazla kişi çalışıyor. Birinci katta öğle yemeğini yiyebileceğiniz farklı seçenekler var. Tuzda morinalı çörekleriyle Hocca Bar, yerel halkın gözdelerinden. (oportaldomercadao.com.br)
Uzmanından tavsiye: “Amazonlardan gelen kakaodan Bahia sahilinin mangosuna, taze meyve çeşitlerini tadın. Empório Chiapetta’ya uğrayıp cachaça (şeker kamışından yapılan bir tür içki) stoklayabilirsiniz.”
Sandeepa ve Zhetan, gezi bloggerları, sandeepachetan.com
ST. LAWRENCE PAZARI, TORONTO
Bu pazar, yalnızca ürünleriyle değil, makaron yapımı ya da bıçak kullanımı gibi konulardaki atölyeleriyle de meşhur. Cumartesi günleri burada çiftçi pazarı kuruluyor ve Haziran’da kutlanan Çilek Festivali gibi mevsiminde meyve festivalleri düzenleniyor. (stlawrencemarket.com)
Uzmanından tavsiye: “Scheffler’s Deli, nadir peynirleri ve usta işi şarküteri ürünlerini bulabileceğiniz adres. Fıstıklı ördek pâté ile pata negra jambonunu deneyebilirsiniz.” Suresh Doss, Torontolu yemek ve gezi yazarı