Fotoğraf: Getty Images Turkey
Domates sosu:
Hemen hemen her yemeğin yanında kullandığımız domates sosları göründüğü kadar masum değil. Yoğun pigmentli ve asidik yapısı dişinizin en üst katmanını zayıflatabilir ve bu da daha gözenekli ve lekelere karşı daha hassas hale gelmesini sağlayabilir.
Sigara ve Nargile:
Nikotin ve katran içeren ikili, dişlerinizde sarı ve kahverengi lekelere neden olabilir. Ve daha kötüsü kemik kaybına, gevşek dişlere, diş çürümesine ve diğer sağlık sorunlarının başlıca sebeplerine de.
Tüm gazlı içecekler:
Soda çok masum gibi görünse de asidik doğası, dişlerinizin daha fazla gözenekli olmasına yol açar ve ileride oluşabilecek lekelere daha duyarlı hale gelmesine neden olabilir. Kola gibi daha koyu renk pigmentasyonuna sahip olanlarıysa, dişlerinizde ekstra lekeler oluşturur.
Balzamik sirke:
Salatalarla ve birçok yemekle mükemmel uyum sağlayan balzamik sirke, koyu pigmentleri ve yapışkan kıvamıyla lekelere sebep olur.
Kahve ve Çay:
Çoğu insan bu içecekleri kafein ihtiyacını karşılamak için alır, ancak sıklıkla tüketilirse dişlerde gri ve kahverengi bir renk solması bırakabilecek kadar güçlü tanenleri vardır.
Kırmızı Şarap:
Kahve ve çay gibi, çoğu kırmızı şarap tanen –üzüm kabuğunda bulunan bir madde- içerir. O kadar kuvvetlidir ki, tükettikten hemen sonra dişlerinizdeki kırmızı lekeleri görebilirsiniz.
Pancar, böğürtlen, yaban mersini ve nar gibi pigmentli meyveler:
Her biri ayrı ayrı sağlıklı besinler olsa da, dişleriniz için aynısını söyleyemeyeceğiz. Güçlü bir pigmente sahip olan sebze ve meyveler, dişlerinizde kırmızı veya turuncu lekeler bırakabilir.
Meyve Suları:
Meyve suyu hafif asidiktir ve dişlerin lekelenmeye daha duyarlı hale gelmesine neden olur. Meyve suları ayrıca bakterileri besleyebilen ve dişlerinizi boyarken oyuklara neden olan bir tür şeker içerir.
Köri:
Çeşitli yiyeceklerde yaygın olarak bulunan baharat, dişlerinizi sarı veya turuncu bir pigmentasyonla başbaşa bırakabilir.