Diyet yaparken başarıyı sağlamak ve motivasyonu kaybetmemek kolay değil biliyorum. Fakat şu da bir gerçek ki, çok genel olan bazı yanlış inanışlar diyetteki başarıyı ve motivasyonu olumsuz etkileyebiliyor. Eğer siz de kilo vermeye çalışıyorsanız ama hedefinize tam olarak ulaşamıyorsanız, belki diyet hatalarından birini veya bir kaçını yapıyor olabilirsiniz;
Kalori Saymak
Diyet denince akla ilk olarak ‘kalori’ geliyor ve genelde ilk sorulardan biri de ‘ben kaç kalori almalıyım?’ oluyor. Kilo vermek isteyen veya yediklerine dikkat eden erkek danışanlarımın bir çoğu yediklerini yazıyor, günde kaç kalori aldığını hesaplıyor. Hatta bunun için özel mobil uygulama kullananlar bile var. Oysaki tek başına aldığınız kaloriler değil, yaktığınız kaloriler de büyük önem taşıyor. Ayrıca sağlıklı kilo verebilmek için aldığınız kalorilerin nereden alındığı da çok önemli. 300 kaloriyi sebzeden ya da çikolatalı pastadan almanız aslında çok şey değiştiriyor.
Bunun yanı sıra aldığınız sıvı kalorileri de önemsemeyi unutmayın. Meyve suyu, limonata, şekerli çay veya kremalı kahve masum bir içecek gibi görünse de kalori dünyasında hiç de masum değil. Örneğin 1 bardak mocha kahveyi tam yağlı süt ve krema ile içtiğinizde 300 -400 kalori almış oluyorsunuz. Kahveye ve çikolata aromasına “Beyaz” kelimesini eklemek daha da fazla kalori demek. Beyaz çikolatalı mocha için 100 kalori daha ekleyin yani 500 kalori neredeyse 1 öğünlük yemek kalorisidir.
Karbonhidratları Hayatından Çıkarmak
Erkek beslenmesi, spor ve kas yapmak denince akla ilk olarak proteinler geliyor ve karbonhidratlar ikinci plana atılıyor biliyorum. Özellikle kilo kaybı da isteniyorsa karbonhidratlar iyice unutuluyor. Oysaki günlük enerji ihtiyacımızın büyük bir kısmını karbonhidratlar karşılıyor ve özellikle spor yapıyorken yeterli karbonhidratı almıyorsanız, kas kaybı yaşayabilirsiniz. Üstelik karbonhidratın çok fazla sınırlandırıldığı bir beslenme programı uzun süre sürdürülebilir olmuyor ve kişi sonrasında karbonhidrat kaynağı besinleri tüketmeye başladığında verdiği kiloları fazlasıyla geri alabiliyor. Bu sebeple eğer spor yapıyorsanız veya kilo kaybını hedefliyorsanız gün içinde kaliteli ve yeterli miktarda karbonhidrat almayı ihmal etmeyin.
Yüksek Proteinli Beslenmek
Kas yapmak veya kilo verebilmek için yalnızca protein tüketmek veya fazlasıyla protein ağırlıklı beslenmek de doğru bir yaklaşım değildir. Başlangıçta protein gıdaları dolgunluk hissi geliştirdiğinden kilo verebilirsiniz. Ama uzun vadede yüksek protein alımı, karaciğer ve böbreklerde sorunlara yol açabileceği gibi meyve, sebze ve tam tahıl kısıtlandığı için diyet lifi eksikliği ve kabızlığa neden olabilir. Ayrıca vitamin ve mineral eksikliği görülebilir. Bunların yanı sıra üzülerek belirtebilirim ki vücudunuza ihtiyacından fazla olarak aldığınız proteinler sizi daha güçlü veya daha kaslı yapmayacaktır. Çünkü vücudumuz kullanmadığı her şeyin fazlasını yaptığı gibi proteinin fazlasını da yağa dönüştürerek depolayacaktır.
Sağlıklı Besinleri Sınırsızca Tüketmek
Su dışındaki her şey kalori içerir. Bazı besinler sağlığımız için çok faydalı olsa da, ihtiyacımızdan fazla aldığımız her kalorinin yağa dönüştüğünü unutmayın. Organik , glütensiz, laktozsuz, light ürünler bu konuda kafa karıştırıcı olmasın. Bazıları sağlık için faydalı olabilir ama ama bu sınırsızca tüketebileceğiniz anlamına gelmez. Sınırsız tüketebileceğiniz besinler arasında çiğ sebzeler olabilir. Besinlerin su içeriği arttıkça kalorisi düşer bu yüzden su oranı yüksek taze sebzeler( salatalık, marul, domates gibi) miktar konusunda daha özgürce tüketilebilir.
Kendinize Yasak Koymak
Diyet deyince akla ilk olarak yasaklar ve kısıtlı beslenme gelse de; diyet aslında sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek demek. Yani belirli bir zaman aralığında yapılacak bir şey değil bir yaşam tarzıdır. Hiçbir besini kendinize yasaklamayın ama fazla kalori içerenleri sınırlayın ve belirli günlerde tüketeceğinize dair kendinize söz verin. Yasaklarla dolu bir beslenme programı uzun süre sürdürülebilir olmaz ve yasaklanan her besine karşı arzuyu ve tüketme isteğini artırabilir. Bu durum da hedef kilonuza ulaştıktan ve diyet mantalitesinden çıktıktan sonra çok daha fazla tüketimine sebep olabilir. Oysa ki diyeti yasaklarla ve kısıtlamalarla dolu bir zaman dilimi olarak düşünmeyip, istediğiniz her şeyi tüketerek kilo verebilirseniz, sık sık kilo verme stresine girmezsiniz ve verdiğiniz kiloları korursunuz.