Norveç somonunun her gün, Japonya’daki Sashimi’den İtalya’daki makarnaya kadar 14 milyon öğünde tüketildiğini biliyor musunuz? Deniz ürünlerine gelince köken önemlidir. Norveç’in deniz ürünlerinin kaynağı kuzeyin soğuk ve berrak sularıdır. Soğuk sularda yetişen deniz ürünleri daha yavaş gelişir, sıcak sulardakilere göre daha büyük boyutlara ulaşır ve sağlıklı doymamış yağ asidi bakımından daha zengindir. Norveç’in eşsiz doğası sayesinde Norveç somonu yoğun protein, mineral, omega 3, B12, A ve D vitamini içeriğiyle tam bir sağlık deposudur.
Norveç’in tüm somon çiftliklerinde yapılan denetim ve analizler balıkların sağlığını ve doğayı koruduğu gibi birinci sınıf kalitede deniz ürünü yetiştirilmesini de sağlar. Bu yüzden Norveç’in uyguladığı sürdürülebilir su ürünleri yetiştirme modeli dünya çapında bilinen bir üne sahiptir.
Hakan Demiray'la günlük antrenmanınızı yaptıysanız (henüz yapmadıysanız sizi buraya alalım) size gerçek bir sporcu öğünü tarifimiz var: Kuşkonmazlı ızgara somon.
İlk olarak kıyılmış frenk soğanı, otlar, limon suyu, tuz ve biberle marine sosunu hazırlayıp üzerine somon parçalarını ekleyin. 30 dakika kadar marine edin.
Domatesleri kaynar suda biraz bekletip çıkarın, süzün ve kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Kuşkonmazları soyup 15 dakika haşlayın. Bir tepsiye yerleştirip fırça ile yağlayın ve birkaç dakika ızgarada pişirin.
Tavada 2 kaşık yağı ısıtın. Somonları marine sosuyla birlikte tavaya alın ve yüksek ateşte 2-3 dakika pişirin. Somonları kuşkonmaz ve domates ile servis edin; tuz biber ve balsamik sirke ile tatlandırın. Afiyet olsun.
Norveç somonu ile yapabileceğiniz birbirinden farklı tarifler ve daha fazlası için: www.norvecdenizurunleri.com