Çoğumuzun bir şarabın nasıl tadılacağıyla ilgili belli başlı fikirleri var. Rengine bak, kokla ve bir yudum al. Peki ya bu durum diğer içkiler içinde geçerli mi? Bu konuyu viski tadımının temel yollarını öğrenerek inceliyoruz.
Viskinin Rengine Bakın
Viskiyi koyduğunuz andan itibaren bardağın rengini inceleyemeye başlayın. Bazı viskilerin renkleri daha koyu ya da daha açık bir şekilde görülebilir. Bardağı hafifçe çalkaladıktan sonra aşağıya doğru süzülen damlalar göreceksiniz. Bu duruma “Leg” deniyor ve bize viskinin ne olduğuna dair küçük ipuçları veriyor. Eğer damlalar uzunsa alkol düzeyinin yüksek olduğunu anlayabilirsiniz.
Hafifçe Koklayın
Viskiyi şarapta olduğu gibi derin şekilde koklamanıza gerek yok. Sadece hafifçe kokusunu almaya çalışın. İlk olarak viskinin nasıl olduğuna karar vermeye çalışın. Daha acı ya da daha tatlı koyuya sahip olan viskiler olabiliyor.
İlk Yudum
Viskinin ilk yudumunu çok hafif bir şekilde gerçekleştirin. Bira ya da başka türlü bir alkol gibi ilk olarak büyük bir yudumda başlamayın. Sonrasında ağzınızda bıraktığı tadı bir süre yiyecek ya da herhangi bir sıvıyla bozmamaya çalışın.
İkinci Yudum
Viskinin ikinci yudumunu artık daha fazla içerek tadabilirsiniz. Viskinin baharatını ve birleşenlerini iyice alacağınız bu ikinci yudum viskinin tadına alışmanızı sağlayacak.
Viskiyi İstediğiniz Gibi İçin
Viski tadımı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. İster buzlu ister buzsuz içebileceğiniz viskinin yanında viskiye uygun çikolata veya meyve gibi gıdalar tüketebilirsiniz. Size verebileceğimiz tavsiye ise viskinizi çok fazla sulandırmamak. Sonuçta viski birleşenleriyle birlikte özel bir içki statüsünde yer alıyor.