Sneijder Galatasaray'ı nasıl kurtarır?
Fitness

Sneijder Galatasaray'ı nasıl kurtarır?

"Wesley Sneijder Galatasaray'da nerede, ne yapabilir?" İşte o sorunun cevabı...

İsminin nasıl okunacağı, Gökmen Özdenak’ın Sneijder’e ne kadar benzediği, nedense oldukça enteresan şekilde hesaplanan maliyeti, duran topları Selçuk’un mu onun mu kullanacağı gibi gereksiz konuları ziyadesiyle konuşmayı hatta cılkını çıkarmayı yine başardık. Ancak sahada neler yapabileceğini, neleri yapamayacağını, hangi dizilişte nasıl oynayacağını tartışmayı yine başaramadık. Türk spor medyasının bu kanayan yarasına parmak basıyor ve Sneijder’in Galatasaray’a neler verebileceğine hemen bakıyoruz.

4-4-2’de Sneijder
Galatasaray’ın bu seneki 4-4-2’sinin fazla verim vermediği ortada. Sağ açık oyuncusu olan Amrabat’ın solda aynı etkinliği gösterememesi, sağ açık oynayan Hamit’in dedesiyle aynı hıza sahip olması, felaket durumda olan ancak Twitter’da adonis gösterme konusunda başarılı Melo’nun, Selçuk’un da performansını etkilemesi geçen sene Galatasaray’ı şampiyon yapan orta sahanın fonksiyonlarını yitirmesine neden oldu. Sneijder teknik kapasite oalrak orta dörtlünün 4 pozisyonunda da oynayabilecek bir oyuncu. Ancak orta sahanın ortasında Selçuk’la ikili oynaması fiziksel anlamda pek mümkün görünmüyor. Bu dizilişte soldan içeri kat ederek verim verebilir.

4-3-3 ve Türevlerinde Sneijder
Üçlü forvet hattının yine solunda oynatılabilir ancak klasik 4-3-3’ün forvet oyuncusu hızına sahip olmaması tek alternatifi orta saha olarak açığa çıkarıyor. Galatasaray bu sene 4-3-3’e döndüğü maçlarda çok daha bütün ve etkili göründü. Kontra atak futboluna çok daha uygun kurulan kadronun topu tutma çabası 4-3-3’le biraz daha futbol zekasına yerini bırakmış göründü çoğu zaman. Bu düzende Melo-Selçuk-Sneijder üçlüsü, hem savunmada hem hücumda etkili olabilir. İki ayağını da kullanabilmesi Sneijder’in orta üçlünün hem sağ içinde hem sol içinde oynayabilmesini sağlar. Hücum hattı ise Amrabat-Burak-Elmander veya Umut’tan oluşturulabilir.

2-1-7’de Sneijder
Savunma hattında Yolanthe Cabau’yla iyi bir ikili oluştururlar.

4-3-1-2’de Sneijder
Fenerbahçe’nin Tuncay’lı Appiah’lı kadrosuyla çok iyi uyguladığı, Alex’in kariyer sezonlarını çıkardığı taktik Galatasaray’ın Sneijder’li yapısına da çok uygun gözüküyor. Baklava düzeninde dizilecek olan, Savunma önünde Melo, O’nun önünde Selçuk ve Yekta ya da Hamit, forvet arkası Sneijder ve Umut-Elmander-Burak 3lüsünün ikisiyle oluşturulacak forvet hattı Sneijder’in yeteneklerini optimum düzeyde kullanabileceği yapıyı da ortaya çıkarabilir. Emre ve Engin’li orta sahanın da zaman zaman döndüğü ve başarılı olduğu bu düzen, ortayı kalabalık tutan ve Elmander ile Necati’nin de pas alışverişine katılmasıyla çok fazla pozisyon bulan geçen seneki Galatasaray sistemine de daha yatkın. Bu sistemde en önemli görev ise karşı takımın beklerini kovalamakla yükümlü olacak olan orta saha ikilisine düşecek, ancak hem Yekta hem Selçuk bu yükü omuzlayabilecek kapasitede.

Sonuç Olarak Sneijder
Çok iyi topçu ancak Şampiyonlar Ligi'nde yarı final için tek başına yeterli değil. Canlı bomba Dany, sol açıktan bozma sol bek Riera, bir türlü toparlanamayan Melo, sakatlığını atlatamayan Elmander gibi futbolcuların kendilerine gelmeleri bile, bırakın yarı finali, Schalke’yi elemek için yeterli olmayabilir. Çeyrek finalden sonrası ise yine kura şansına bağlı, Sneijder’in gelişinin Real Madrid ya da Barcelona gibi takımların elenebilmesi açısından bir değişiklik yaratmayacağının da farkında olmak gerek.

Bunların yanında şu bir gerçek ki Süper Lig’de kadro kalitesi açısından Galatasaray rakipleriyle arasındaki farkı ciddi anlamda açtı. Kariyer olarak Türkiye’ye gelen oyunculardan sadece Roberto Carlos’la karşılaştırılabilecek olan ve Carlos’tan 6 yaş gençken Türkiye’ye gelen Sneijder, Hagi karşılaştırmalarının kurbanı olmazsa her şekilde Türkiye Ligi’ne damgasını vuracaktır.

Aras Bayram

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası