Bağırsakların sağlığına dair şikayetimiz olsun ya da olmasın günlük alışkanlıklarımız dahilinde yapabileceklerimiz iyileşme adımları sağlayabilir. Geçici çözümler yerine daha etkili adımlar atmalısınız.
Bakteriler, mantarlar ve virüslerden oluşan canlılardır, toplu olarak bağırsak mikrobiyomunuzu oluşturur ve mide, bağırsaklar ve kolon dahil olmak üzere gastrointestinal sisteminizde ikamet ederek sizi en iyi durumda tutmak için hayati işlevleri düzenler.
Yetersiz iyi bakteri bu hassas dengeyi bozarak iltihaplanma ve hastalıkların önünü açabilir, zararlı mikroplar sağlığınıza etkileme fırsatını yakalayarak potansiyel olarak kilo dalgalanmalarına, uyku bozukluklarına, cilt sorunlarına ve kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi durumların riskinin artmasına neden olabilir.
Pahalı probiyotik takviyelerine ihtiyacınız yok; bunun yerine klinik diyetisyen Nicole Hahn tarafından önerilen bu altı doğal stratejiyi tercih edin:
Bağırsak floranızı beslemek ve iyi bakterilerin gelişmesi için elverişli bir ortam sağlamak için prebiyotik lif açısından zengin bitki bazlı gıdalara, tahıllara, baklagillere ve fasulyeye öncelik verin.
İşlenmiş gıdalarda yaygın olarak bulunan rafine şeker alımını en aza indirin, çünkü bağırsak mikrobiyota dengesini bozabilir, zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olabilir ve şekerli yiyeceklere olan isteği artırabilir.
Bağırsak sağlığını güçlendirmek ve zararlı mikropları savuşturmak için probiyotikler ve laktobasil bakterileriyle dolu lahana turşusu, kimchi, yoğurt ve kombucha'yı tercih edin.
Sindirimi kolaylaştırmak, bağırsak hareketlerini düzenlemek ve bağırsak sağlığını korumak için susuz kalmayın; bu, genel sağlığı desteklemek için basit ama etkili bir uygulamadır.
Stres bağırsak fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek sindirim bozukluklarına ve faydalı bakteri seviyelerinde azalmaya yol açabileceğinden, farkındalık teknikleri, egzersiz ve rahatlama stratejileri yoluyla kronik stresi azaltın.
Optimal bağırsak dengesini desteklemek için yeterli uykuyu sağlayın, çünkü yetersiz uyku bağırsak sağlığını bozarak uyku sorunları ve tehlikeye giren sindirim fonksiyonu kısır döngüsünü devam ettirebilir.
Bu içerik bilgilendirici amaçla yazılmıştır. Gıda tüketimi önerileri için mutlaka hekiminize danışın.