2020 Yaz Olimpiyatları'nda Son Durum Ne?
GQ Sports

2020 Yaz Olimpiyatları'nda Son Durum Ne?

Olimpiyatlara ikinci defa ev sahipliği yapmaya hazırlanan Tokyo, bir yıllık gecikmenin ardından 2021’de meşaleyi yakmayı hedefliyor. Görkemli olmasa da açılışı yapmaya kararlı şehir yine de bazı engellerle karşı karşıya.

Koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yazında düzenlenmesi planlanan 2020 Yaz Olimpiyatları Japon hükümetinin açıkladığı üzere 23 Temmuz 2021’de başlayacak. Tokyo, ertelenen tek olimpiyat olmasa da tarihinde başka bir ilk olmanın özelliğini taşıyor; 15 milyar Dolar zarara rağmen seyircisiz izlenecek ilk olimpiyat olma özelliğini...

Japon halkının olimpiyatlarda yaşadığı ilk hayal kırıklığı bu değil. 1940’ta da ev sahipliği yapmaya hazırlanan Japonya, II. Dünya Savaşı nedeniyle oyunları ertelemek zorunda kalmıştı. Ev sahibinin 16 altın madalya kazandığı olimpiyatlarda, televizyonun orta sınıfta yaygınlaşmasıyla beraber “Olimpiyat ekonomisi” kavramı literatüre girdi. 1964 Tokyo Olimpiyatları televizyonda dünya çapında yayınlanan ve istatistikleri bilgisayar aracılığıyla düzenlenen ilk olimpiyattı.

57 yıllık aranın ardından koronavirüs gölgesinde geçecek olimpiyatlar için maskot Miraitowa seçildi. Gelecek ve sonsuzluk kelimesinden oluşan Miraitowa, dünyanın her yerindeki kalplere sonsuz umutlarla dolu bir geleceğe yol açması dileğini temsil ediyor. Bunun dışında 2016’da olimpiyatlarda oynanması kararlaştırılan karate, ilk defa 2020 Yaz Olimpiyatları'nda oynanacak. Ayrıca Uluslararası Olimpiyat Komitesi genç izleyicinin ilgisini çekmek için popüler sokak sporu kaykayı da dünyanın en büyük spor sahnesine taşıma kararı aldı.

2020

Gelelim yaşanan tartışmalara...  2021 yazında gerçekleşecek olan etkinlikte, madalyalarda ve her türlü branding çalışmasında Tokyo 2020’yi göreceğiz. 

Tartışma yaratan bir diğer konu da sıcaklık. Nem oranının %55’i geçtiği ve ortalama sıcaklığının 32 dereceyi bulduğu başkent spor müsabakalarının gerçekleştirildiği en sıcak yer olacak.1964’teki olimpiyatlar bu endişeler nedeniyle Ekim ayında gerçekleştirilmişti.

Tartışmalar bununla da sınırlı değil; Rusya'nın oyunlarda yer almayacak olması önemli bir diğer gündem konusu. 2019'da doping nedeniyle uluslararası spor etkinliklerinden dört yıl boyunca men edilen Rusya takımı, 2020 Yaz Olimpiyatları'nda sahne alamayacak. Bazı Rus atletler nötr bir bayrak altında oyunlar katılabilecek ancak Rus milli marşı çalınmayacak ve bayrağı dalgalanmayacak.

Sorunlar beraberinde tartışmaları getirse de olimpiyat coşkusu tabiki her yıl olduğu gibi baki(-mi?) Japon milli yayın kuruluşu olan NHK’nin belirttiği üzere Japon halkının %77’sinin sağlık endişeleri nedeniyle yapılmasını istemediği olimpiyatlar bakalım tekrar ertelenecek mi?

 

Teniste bayram teslim zamanı geldi mi? Yazısı için linke tıklayın. 

Tenis

 

 

İLGİLİ İÇERİKLER Tokyo tokyo 2020 olimpiyat
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası