Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları sadece kadın meselesi değil, insan hakları meselesidir. Kadınlar her gün her yerde hakları için mücadele ediyorlar. Fakat herkes için eşit bir dünya elde etmek adına erkekler eylemlerinde ve sözlerinde güç dinamiklerini sorgulamalı ve değişim için sorumluluk almalıdır.
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi için kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği yönlendiren ataerkil inançlara, uygulamalarave yapılara meydan okunmalıdır. Buna ek olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıerkeklerin ve oğlan çocuklarının değişim için sorumluluk almalarını, toplumsal cinsiyet savunucuları olmalarını, eylemlerindeki veya sözlerindeki güç dinamiklerini sorgulamalarını gerektirir.
İşte erkekler için kadınların hak mücadelesine destek olmanın 9 yolu;
Kadın arkadaşlarınız, aile bireyleriniz, sevdikleriniz ile iletişime geçin
Hakları için mücadele veren arkadaşlarınızı dinleyin. Onlara nasıl destek verebileceğinizi sorun, birlikte dayanışmanın yollarını arayın.
Mücadelenin bir parçası olmak için işe kendinizden başlayın
Davranışlarınızı, söylemlerinizi sorgulayın, toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargılarınızın farkına varın ve eşitliği sağlamanın yollarını öğrenin.
Şiddeti olağanlaştıran içerik paylaşmaktan kaçının
Niyetiniz her ne kadar iyi olursa olsun, içerisinde kadınların psikolojik, fiziksel ya da başka bir tür şiddete maruz bırakıldığı, rahatsız edici ve şiddeti olağanlaştıran içerikler paylaşmayın. Bunlara, faillerin kadınlara söyledikleri de dahil.
Kadın örgütlerine destek olun
Yaşadığınız şehirdeki kadın derneklerine, kadın örgütlerine, kadın hakları için mücadele gösteren platformlara destekte bulunun, gönüllü olun.
Hak mücadelesinin odağının siz değil, kadınlar olduğunu unutmayın
Söylemlerin ve müdahalenin odağının kadınların ihtiyaçları ve önerileri olduğunu ve kadın hakları mücadelesinin kadınlar tarafından yürütüldüğünü daima hatırlayın.
Cinsiyetçi ve nefret söylemi içeren içerikleri paylaşmayın
Kadını aşağılayan, ötekileştiren, ayrımcı dil ve nefret söylemi içeren içerikler gördüğünüzde paylaşmayın ve bu söylemlerin tekrar tekrar üretilmesine katkıda bulunmayın. Eşitlikçi bir dil kullanın. HeForShe Türkiye’nin Turkish Dictionary ile yaptığı sosyal medya iş birliğine göz atın.
Kadınlara yönelik şiddete seyirci kalmayın
Ailede, iş yerinde, kamuya açık alanda şiddetin hiçbir türüne sessiz kalmayın. Kadınlara yönelik şiddet suçtur. Şiddete tanık olup görmezden gelerek istemeden de olsa bu suça ortak olmayın. Şiddete tanık olduğunuzda ihbar ve şikayet için başvurulabileceğiniz kurum ve kuruluşları öğrenin. BM Kadın Birimi’nin hazırladığı Acil Telefon Hatları ve Uygulamalar bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.
Değişimin bir parçası olmak için uzun vadeli düşünün ve desteğinizi sürdürmeye devam edin
Kadınların insan hakları mücadelesi her gün devam ediyor. Desteğinizi eylemleriniz ve söylemlerinizle sürdürün. Doğru bilgiyi paylaşın. Eşitlikçi eylemleriniz çevrenizdeki çocuklara ve gençlere de ilham olacaktır.
Bilgi edinin
Kadının insan hakları mücadelesi, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yüzlerce yıllık bir tarihe sahip. Bu konuda bilgi sahibi olmanız, eşitsizlikle mücadelede en önemli faktörlerden biridir.