Kötü kararlar vermek insan doğasının biri parçası. Hepimiz kötü kararlar veriyoruz fakat psikolojiye göre günlük hayatta uygulayabileceğimiz yöntemlerle kötü karar verme riskini düşürebilir ve her karar aşamasında daha iyiye yönelebiliriz.
Kötü kararların farklı sonuçları olabilir, mesela doğru antrenman süreçlerini takip etmeden fazla ağırlık kaldırdığınızda fiziksel bir zarar görebilirsiniz ya da 400 milyon Dolar kaybeden Bill Gates misali maddi olarak kötü sonuçlar doğuracak kararlar vermiş olabilirsiniz.
Daha iyi ve başarılı kararlar verebilmek gelişmemize, kişisel ve profesyonel olarak büyümemizde ve hatta iyi bir emekliliğe doğru giden yolda nasıl yapılacacağını öğrenmemiz gereken bir konu. Ve iyi kararlar almak geliştirilebilir bir yetenek.
İşte psikolojik ipuçlarıyla kötü kararlardan kaçınma rehber.
Deneyimlerinizi Yeniden Değerlendirin
Psikolog Susana Krauss Psychology Today'de şöyle yazıyor: Kötü kararlar vermememizin sebebi 'pusulamızın şaşmış olması' durumu diğer tarafa ancak bunu düzelterek yönlendirebiliriz.
Bu şaşkın pusula Krauss'a göre aynı yöntemleri uygulayıp farklı sonuçlar beklememize sebep oluyor. Daha iyi sonuçlar alabilmemiz için davranış şeklimizi, hatalarımızı ve kötü deneyimlerimizi dikkatle incelememizi öneriyor.
Ancak bu şekilde tarih tekerrür etmeyecektir.
Aynı Anda Çok Şey Yapmaktan Kaçının
INC.com'a göre 'multitasking' karar verme sürecindeki en kötü düşmanınız olabilir, çünkü aynı anda çok farklı şeyler yapıyorken her soruna ayrı ayrı odaklanamaz ve öenmli detaylara vakit ayıramazsınız.
Bazı durumlarnasıl davranacağınızı/hareket edeceğinizi belirlemek için tüm dikkatinizi ister.
Yazıya Dökün
The Subtle Art of Not Giving a F*ck kitabının yazarı Mark Manson, aklınızdakileri yazıya dökmenin (kağıt ya da ekran fark etmez) detaylara dikkatinizi artıracağı için objektif davranmanızı etkileyeceğini düşünüyor. Bu da daha iyi bir karar vermek için önemli bir süreç yaratıyor.
Manso: 'Yazarak her fikri daha iyi irdeleyebilirsiniz, ve karar verirken 'autopilot' modundan çıkıp, etraflıca düşünmeden bir refleksle karar verme durumundan kaçınabilirsiniz' diyor.
Dikkatinizi Dağıtmayın
Krauss'un dikkat çektiği bir başka noktada şu: 'Kötü kararlar almamızdaki bir diğer sebep olayın merkezindeki probleme değil, yarattığı duruma odaklanmamız ve olayın temeline inmek yerine semptomlara takılmamız.'
Yapmamız gereken problemin kaynağına yönelip bunu analize etmek, ve çözüm için buradan yola çıkarak hareket etmek.
Kararları En Verimli Anlarınızda Alın
INC.com'a göre daha iyi kararlar almak için ne zaman durup düşündüğünüzü bir analiz edin.
En verimli, yoğun saatlerinizden sonra yorgun olacaksınızdır, ve bu da fazla düşünmeden detaylara dikkat etmeden acele karar vermenize sebep olacaktır.