Bitki bakmak emek ister. Tartışmaya kapalı bu konu sonrasında, yeni başlayanlar için minimum emek gösterip, bakımı kolay, dayanıklı ve biraz ihmal edilmeye tolerans gösterebilir seçenekleri sıralıyoruz. Daha önce bu konuda siciliniz kötüyse bile bu bitkilerle çok iyi bir yeniden başlangıç yapabilirsiniz.
Hava Bitkisi
Çok havalı görünüyor ve aynı zamanda büyümek için toprağa bile ihtiyacı yok! Bu bitki minimal alana sahip olanlar için ideal. Birkaç haftada bir üzerine su püskürtmeniz ve aydınlık bir ortamda durması yeterli. Adından da anlaşılacağı gibi, gelişmek için çok fazla havaya ihtiyacı var. Bu yüzden onları aşırı kalabalığa sokmayın.
Philodendron
Bu güzel bitki ile tropikal hissi iç mekanlarda sağlayabilirsiniz (biraz da olsa). Birçok farklı şekil ve boyutta karşınıza çıkabilirler.
Yaşayacağı bir yer bulduğunuzda, onu hemen unutabilirsiniz! Oldukça dayanıklıdır ve biraz ihmal edilmeyi çok önemsemez. Haftada birden fazla sulamamalısınız ve gerçekten gelişmesine izin vermek için doğrudan güneş ışığından uzak tutmalısınız.
Calathea
Yaprakları sosyal medya akışınızda karşınıza çıkıyordu. Bazen Peacock Plant, Zebra Plant veya Rattlesnake Plant olarak da anılan mor, yeşil, pembe ve kırmızı yapraklıları da mevcut.
Doğrudan Güneş ışığından kaçının ve nemli bir yerde tutmaya çalışın. Toprağının nemli olması gerekse de, aşırı ıslak olmamasına özen gösterin. Bu yüzden haftada bir az miktarda su vermeye çalışın.
Aloe Vera
Kim iyi görünen, öldürmesi zor ve aslında faydalı olabilecek bir bitkiyi sevmez ki! Masanda veya cildinde… Bu bitkiden elde edilen öz, cilt nemlendiricisi ve küçük kesik veya yanıkları hafifletmek için bile kullanılır. Ancak direkt cildinize sürmemenizi tavsiye ediyoruz, alerjiniz varsa istemediğiniz sonuçlar ortaya çıkabilir. Sukülent olduğu için de az suya ihtiyaç duysa da yazları bol güneş ve düzenli sulama ister. Bir bitkiden daha ne isteyebiliriz ki?
Paşa Kılıcı
Uzun, çizgili yeşil yapraklara sahip bu dayanıklı bitkiyi muhtemelen tanıyorsunuz. Unutkan biriyseniz çok sorun değil. Birkaç hafta sulamayı unutursanız muhtemelen size gönül koymaz. Zaten sulamalar arasında toprağın tamamen kuruması bu bitki için iyi sonuç verecektir.
ZZ Bitkisi
''Ben hiç bir bitkiye bakamam'' diyenler, sizin için de bir seçeneğimiz var. Bir ZZ bitkisi onu unutsanız bile yaşamaya devam eder, gelişir. Aydınlık ortam sever ama gölgeye de adapte olabilir. Sadece toprak kuruduğunda sulayın. Bir veya iki sulama yapmayı atlarsanız oldukça bağışlayıcıdır, bu yüzden unutursanız strese girmeyin.
Crassula Ovata
Para bitkisi olarak da bilinen ve sevgi görürse yıllarca dayanabilen, bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Toprağa dokunduğunuzda kuru geliyorsa su verme vakti gelmiş demektir ama aşırı su vermemeye özen göstermelisiniz. Bol güneş ışığı alan bir odanız mı var? Bitkinizi oraya koyun ve çok mutlu olsun.
Spathiphyllum (Barış Çiçeği)
Barış çiçeğinizi ne zaman sulayacağınız konusunda bir hatırlatıcıya ihtiyacınız olmayacak, o size söyleyecektir! Yaprakların sarkmaya başladığını gördüğünüzde suya ihtiyacı olduğunu anlarsınız. Çok aydınlık istemezler ve oldukça uzun bir boya erişebilirler.
Nephrolepis exaltata (Boston Eğreltiotu)
Odanıza tropikal bir hava katacak bu havalı bitki aşk merdiveni adıyla da biliniyor. Nemli ortamlardan hoşlanan boston eğreltiotunu gelişme döneminde bolca sulamak gerekiyor. Eğer nem oranını iyi ayarlayabilirseniz boston eğreltiotu bakımı oldukça kolay bir bitki.
Şans Bambusu
Çin inanışına göre eve konulduğunda şans getirmesiyle ünlü bu bitki türü hem su hem toprakta çok kolay bakılabiliyor. Işık gören ılık bir alanda rahatlıkla gelişebilir. İyi şanslar!
At Kuyruğu Palmiyesi
Aslında bir palmiye değil bir kuşkonmaz türü olan At Kuyruğu Palmiyesi bazen bir ağaç boyutuna ulaşana kadar büyüyebiliyor, fakat çok yavaş büyüyen bir bitki olduğu için bir masa üzerinde de bakımı uzun süre mümkün. 7 ile 14 gün arasında düzenli olarak sulanması halinde, ılık sıcaklıkta kolaylıkla bakılabilir.
Deve Tabanı
Bakımı en kolay bitkilerden biri olarak bilinen Deve Kulağı ayrıca heybetli görüntüsüyle de dikkat çekiyor. Yapmanız gereken tek şey ılık bir ortamda bulundurup yazın bol bol suyla beslemek. Arada sırada da yapraklarının tozunu almayı ihmal etmeyin.