Dergi Konuları

Selin&Atlas: İklim Krizinin Yılmaz Savaşçıları

Selin Gören ve Atlas Sarrafoğlu... Bu gencecik iki iklim aktivisti “Her şeyden önce yaşayacak bir gezegenimiz olsun ki sonrasını düşünebilelim” diyerek, hepimize iklim krizinin beklemeyecek kadar acil olduğunu hatırlatıyor. Bu çabalarıyla bize ilham olup, umut veriyorlar. Çağrılarına kulak verelim!

21-01/18/moty_ig_fotolar31-1610958319.jpg

SELİN GÖREN

 

“Ben bir sinek kuşuyum”

Selin Gören bir ilkim aktivisti. Onu kendisi gibi liseli arkadaşlarına yaptığı "Eğer siz de bu çağ yangının üzerine bir damla su koymak istiyorsanız bize katılın!" çağrısı ve elindeki “Ben bir sinekkuşuyum” yazılı döviz ile tanıdık çoğumuz. 

Kendimi düşündüm. O yaşlarda eşitsizliklerin, ayrımcılığın farkına varmaya başlamıştım yavaş yavaş ama erozyon ve nesli tükenen canlıların ötesine geçen bir gezegen bilincim yoktu.  Ona bu konuyu ne zaman mesele etmeye başladığını sordum: “Lisede permakültür yapmaya başladığımda, doğadan ne kadar uzak kaldığımızı fark ettim. Çok iyi bir eğitim alıyorduk ama bizim için hep ikinci plandaydı bu tarz hayati meseleler. Yarınki sınavı düşünüyorduk ama ‘10 yıl sonra hayal ettiğimiz pozisyonlara gelinceye kadar yaşayacak bir gezegenimiz olacak mı’ sorusunu sormuyorduk. Oysa Açık Radyo ve Greta Thunberg bambaşka şeyler söylüyordu. ‘İklim krizi acil ve beklemiyor’ diyorlardı. Ben de kendime şunu söyledim: İleride başarılı bir insan olmak istiyorsan önce bir iklim aktivisti olman gerecek. Çünkü her şeyden önce yaşayacak bir gezegenimiz olmalı ki sonrasında diğer konuları düşünebilelim.

Selin böylece iklim aktivisti olmaya karar veriyor ve Yeşil Düşünce Derneği'nin düzenlediği iklim acil toplantısına gidiyor. Amacı, o an için sadece dinlemek ve bilgilenmek. Ana toplantı salonunun sağında kapalı bir kapıyı fark ediyor. Merakla içeriği baktığında iklim krizini tartışan çocukları görüyor. Ortalarında da Atlas (Sarrafoğlu) var. O anda “Değişim yaratmak için yıllarca beklemek zorunda olmamalıyız, liseliler de katılmalı bu ekibe” diye düşünüyor ve Atlas'a bir sonraki greve liselileri de getirmek istediğini söylüyor. O gün takım oluyorlar Atlas'la

Tahmin ettiğim gibi onlara "Sen mi kurtaracaksın dünyayı?" ,”Bırak bu işleri" diyen çok oluyor. "Ben bir sinek kuşuyum ve elimden gelenin en iyisini yapıyorum” diyor her seferinde: “İyi ki de onları dinlememişim. Şimdi hem hayalimdeki üniversiteye girdim, hem de hayatımı değiştiren bir mücadelenin içinde buldum kendimi. Genç bir aktivist olmak için hayatınızı durdurmak zorunda değilsiniz. Hak savunuculuğuna olduğu kadar akademik çalışmalara, sanata ve eğlenceye yer var hayatımızda. Emma Goldman'in dediği gibi: Dans edemeyeceksem bu benim devrimim değildir!” 

Diğer tüm toplumsal sorunlar gibi, iklim krizini de çözecek tek bir sihirli değnek olmadığını biliyor Selin. Bir araya gelirsek, birbirimize ilham verirsek, bir başka deyişle, tüm değneklerden çıkan sihirli tozları birleştirirsek yarının bugünden çok daha güzel olacağına inancı tam. 

Selin üniversite için Yale’a kabul edildi. 2021 için öyle çok hedefi var ki:  “İklim krizine bilimsel çözümler geliştiren projelerde yer almayı hayal ediyorum. Yale'da bu konuda hem daha derinlemesine bilgi hem de biyoloji laboratuvarlarında deneyim kazanmak istiyorum. Amerika'daki iklim hareketine dahil olmak ve yapılan yenilikleri, güzel gelişmeleri Türkiye'ye taşımak istiyorum. Daha fazla gence, çocuğa ulaşalım, onları da iklim aktivisti yapalım istiyorum. Bir de iklim krizi müfredatın önemli bir parçası olsun, çocuklar doğada permakültür öğrensin istiyorum.”

 

21-01/18/moty_ig_fotolar33-1610958336.jpg

 

Selin’in 2021’de GQ Okurları İçin Önerisi:

Nefeslerinizi tutarken paralarınızı saymayı deneyin. Sonrasında da düşünün: Nefes alacak bir gezegen yaratmak için nasıl yatırımlar yapabilirim, sürdürülebilir bir gelecek için çalışan insanları nasıl destekleyebilirim? 

 

 

ATLAS SARRAFOĞLU

 

“Gezegen B Yok”

Atlas Sarrafoğlu ile tanışmamızı hatrlıyorum. Festtogether’da panellistlerimizden biriydi. Ben bir gece önce neredeyse sabaha kadar kurulumda durmuş, birkaç saat uyuduktan sonra günün ilk ışıklarıyla kalkıp canlı yayına gitmiştim. Festival alanına vardığımda uykusuzluk, etkilerini hissetirmeye başlamıştı. Atlas’la karşılaştık. “Merhaba ben Itır, sizi sahneye ben davet edeceğim. Biraz uykusuzum. Dilim sürçer yanlış bir şey söylersem kusura bakma lütfen” dedim. “Hiç sorun değil. Ben de uykusuzum. Gece bu konuşmayı yazdım” diye cevap verdi. İkimiz de güldük. 

Ömer Madra ile birlikte çıktılar sahneye. O da Greta Thunberg’in çağrısını Açık Radyo’da dinlemiş ve onu takip etmeye başlamış. Bu sayede 15 Mart için küresel bir iklim grevi çağrısı yapıldığını duymuş. İstanbul’da yapılacak olana katılmak istemiş ancak ailesiyle çok  araştırmasına rağmen herhangi bir grev bulamamış.  Bunun üzerine, Mart başında sosyal medyadan bir grev çağrısı videosu yayınlamış. Çağrısını duyan basın duyuru desteği vermiş. Bebek Parkı’nda 700 kişiyle ilk ‘iklim için okul grevini’ yapmışlar. “Gezegen B Yok” demiş, “Tek Dünya Tek Şans” demiş. Paris Anlaşması’nı imzalamak ve uygulamak, sera gazı emisyonlarını bitirmek gerektiğini, aksi takdirde yaşayabilecekleri bir dünya olmayacağını anlatmış: “O günden sonra kendime ‘iklim aktivisti’ demeye başladım. Sonrası da çok hızlı geçti, 2019 yazında Selin’le birlikte Lozan’da 450 kişilik katılımla yapılan iklim aktivistleri kampına katıldık bir hafta boyunca. Greta da oradaydı, birlikte atölyelere katıldık ve çalışma fırsatımız oldu. Greta’nın radyodaki sesiyle tanıştığım iklim aktivistliğim beni iki kere onunla grev yapma ve çalışma şansına ulaştırdı. Önümde Greta ve onun gibi bu kadar çok genç iklim aktivisti olduğunu görünce bunun bir sorumluluk olduğunu fark ettim.”

İzleyiciler pür dikkat dinledi Atlas’ı. Sahneden indiğinde etrafını çocuklar ve gençler sardı. Hepsi nasıl destek verebileceklerini, hareketin nasıl parçası olabileceklerini soruyordu. Öyle mutlu etmişti ki bu manzara beni uykusuzluğumu bile unutmuştum. 

İklim krizini Atlas’ın anlatmasının etkisi bizimkinden çok farklıydı. Biz, çocuklar için hiç de iç açıcı olmayan konulardan bahseden sıkıcı yetişkinlerdik büyük ihtimalle. O ise onlardan biriydi ve ortak gelecekleri için mücadele veriyordu. 

Festtogether’dan sonra Atlas’la yollarımız çok kesişti, etkinliklerde, GQ toplantılarında, sosyal medyada. Sosyal medya üzerinden yürüttüğü kampanyaları, başarılarını büyük bir heyecanla takip ediyorum. Tüm bunlara nasıl yetiştiğini, kendini nasıl motive ettiğini sordum: “İklim aktivisti olduğum için hayatım kolaylaşmıyor, tam tersine yetiştirmem gereken yazılar, göndermem gereken mailler, çekmem gereken videolar, katılmam gereken toplantılar içinde derslerim ve pandemiden dolayı özlediğim bir sosyal hayatım var. Okuyorum. Haber okuyorum, raporları okuyamasam da özetlerine bakıyorum. Bilim zaten anlatıyor ne olacağını. Herkese anlatabilirsek bir değişim olacağı inancını hiç kaybetmiyorum. Benim yarınlarım şu anda herkesin vereceği kararlar ve değişimlerde yatıyor. Motivasyonum bu benim. “

2020’de WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Küresel Gençlik Ödülleri’ni kazanan dört gençten biri  oldu Atlas.  “Umarım Gençlik Ödülü, ülkemizde daha çok gencin iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak ve somut adımlar atılması için sürdürdüğümüz çalışmaları anlayıp destek olmasına katkı sağlar.” dedi törende. 

Bize de bir çağrısı var: “Lütfen iklim aktivisti olun. Ailece herkesin yapabileceği farklı şeyler vardır.  Herkese ihtiyacımız var.” 

 

21-01/18/moty_ig_fotolar32-1610958385.jpg

 

Atlas’ın 2021’de GQ Okurları İçin Önerisi:

 

  • Et yemeyi bırakabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Uçak kullanmayı bırakabilirsiniz. 
  • İklim krizi hakkında yazılar, kitaplar okuyabilir, belgeseller seyredebilirsiniz.

 

 

 

Yazı: Itır Erhart
Fotoğraf: @emredogru
Styling: @gunesguners
_______

Genel Yayın Yönetmeni: @alitufankoc
Projeler Koordinatörü: @alarakap
Moda Direktörü: @gunesguners
Moda Editörü: @erkanaltunay
Prodüktör: @ahmedcayli
Fotoğraf Asistanları: @mratkahya @omerserifkuru İbrahim Erdal, Murat Demir
Moda Asistanı: @can.busenurz @hackanyildirim
Sanat Yönetmeni: @ovapu
Sanat Ekibi: Abdül Kerim Taşcı, @ttdamla
Prodüksiyon: @ppristanbul Melis Özçelik, Zeynep Altunkut
Prodüksiyon Asistanları: Demirhan Sander, Gökhan Özkan, Tayfun Keskin
Set Gripim: @setgripim
Makyaj: @samaraji
Saç: @aliyilanci
Saç Asistanı: @hamzasaraa
 

 

İZLE
#Harekete Geç | GQ İklim Sayısı
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası