25 Kasım günü TLC kanalında yepyeni bir program başlıyor: Bear Grylls ile Yabanda. Ünlü maceraperest, vahşi doğada hayatta kalma formülünü bizlerle paylaştı.
Şunu söylemek lazım, hayatta kalmayı sağlayan yiyeceklerden hiçbiri lezzetli olmuyor. Bu nedenle doğada bir lezzet şöleni beklemeyin. Ben zor durumda kalanlara közlenmiş akrep yemelerini öneririm ama közde simsiyah olana kadar pişirmek önemli. Sadece önyargılarınızdan kurtulup yaşamak için yemelisiniz.
YouTube’da uç noktalarda çekilen macera kliplerini paylaşan bir hesap yönetiyoruz ve bu hesapta paylaşmamız için her gün pek çok video alıyoruz. Onları izlemek bana ilham veriyor. Kahraman listem epey uzun ama bana inanılmaz bir baba figürü olan Sir Ranulph Fiennes’ı söylemeden geçemem. O her zaman beni cesaretlendirmiş, destek olmuş ve ilham vermiştir.
Yaş zihinsel bir konu. Bazen yaşlı dağcılardan ve maceraperest insanlardan inanılmaz hikayeler duyuyorum ve bayılıyorum. Aynı şekilde hayli genç insanlardan da inanılmaz hikayeler dinleyebiliyorum. Geçenlerde dağlardayken çok yakın, eski bir arkadaşımla sohbet ettim. Kendisi şimdi 30’larında ve bence gelmiş geçmiş en iyi serbest stil kayakçılardan. Kupalar kazanmaya başladığında 24 yaşındaydı, şimdi bu sporu 14 yaşındaki çocukların yaptığını söyledi. 20 sene önce bu mümkün değildi. Çok genç yaşta, son derece yetenekli insanlar var. Bugünlerde internet sayesinde bilgilere ulaşmak daha kolay, bu da önemli bir faktör tabii. Yapabileceğiniz güzel numaraları, parkurlarla ilgili bilgileri internetten çabucak öğrenip kendinizi geliştirmeniz mümkün.
Şimdi sırada Bear Grylls’in sizin için hazırladığı testi geçmek var. Vahşi doğanın kralı olmak için en az altı soruya doğru yanıt verdiğinizden emin olun. Hazırsanız kanyonlarda, çöllerde ve ormanlarda gezintiye çıkıyoruz.
a. Ateş yakmaya çalışmak
b. Barınak yapmak
c. Yiyecek aramak
d. Bayılana kadar “imdat!” diye bağırmak
a İki duman kümesinden oluşan bir dizi
b. Üç hızlı duman kümesi
c. Uzun bir duman çizgisini takip eden tek bir duman kümesi
d. Duman kümesi yok, sadece ateş
a. Doğru
b. Yanlış
a. Hemen emekleyerek içine girmelisiniz
b. Mağaranın daha soğuk olması için hava kararana kadar beklemelisiniz
c. Mağaranın içine taş atmalısınız
d. Hiçbiri
a. Doğru
b. Yanlış
a. Çürüyen bir ağaca
b. Ağaç yapraklarına
c. Kayaların altına
d. Kafanızın etrafında uçuyorlar
a. Toprak
b. Ağaç kökleri
c. Sivrisinekler
d. Palmiye ağacı
a. Düz çizgide yürüyememek
b. Körlük
c. Hıçkırık
d. Titreme
a. Bere
b. Eldiven
c. Termal çorap
d. Yün kazak
a. Açıkta uyumak
b. Kar mağarası yapmak
c. Bulabildiğin herhangi bir kayaya dayanmak
d. Donmamak için hareket etmeye devam etmek
1. b
Ateş ve yemek önemli olsa da listenizdeki ilk şey geceye uygun bir barınak olmalı. İhtiyaçlarınızı öncelik sıralamasına sokmak için Grylls’in kısaltmasını unutmayın: KKSY (Korunma, kurtulma, su, yiyecek).
2. b
Olabildiğince kalın ve beyaz bir duman oluşturun. Eğer bulabilirseniz ıslak odun işinize yarayacaktır. Ardından standart üç duman kümesiyle kurtarılmaya ihtiyacınız olduğunu belli edin.
3. b
Çöldeki kuru hava, güneş battıktan sonra çok az ısı tutar. Bu nedenle gün içinde ne kadar sıcak olursa olsun, gece hipotermi gerçek bir tehlike olarak karşımıza çıkar.
4. c
İçeri taş atın ki mağarayı barınak olarak kullanan bir canlı varsa dışarı çıksın. Mağaralar açık havadan çok daha serindir ve gerçekten hayatınızı kurtarabilir. Girmeden evvel yapmanız gereken tek şey, içini iyice keşfetmek.
5. b
Sürüngenler suyun göstergesi değildir çünkü onlar suyu avlarından sağlarlar. Bu yüzden de çok uzun zaman sudan uzak kalabilirler.
6. a
Ormanın her yerinde böcek vardır. Ama çürüyen ağacın içi, genelde protein dolu böcek larvalarıyla doludur. Eğer başarılı olur ve çürümüş bir kütükte kurtçuk zulası bulursanız bir kısmını yiyin, sonrası için de alabildiğiniz kadarını yanınıza alın.
7. d
Palmiyenin kalbi mükemmel bir karbonhidrat kaynağıdır. Dıştaki sert yaprakları yemek istemezsiniz, onları kesip içerideki yumuşak kısma ulaşın.
8. a
2 bin 400 metrenin üzerine çıktığınızda akut dağ hastalığı yaşayabilirsiniz. Hastalığın şiddetli seyrinde belirtiler akıl karışıklığı, kan öksürme, mavi cilt ve düz çizgi üzerinde ya da hiç yürüyememektir.
9. a
Vücut ısınızın çoğu kafanızdan çıkar. Bu yüzden bere, listenin en tepesindedir. Aslında kazağınızı kafanızın etrafına sararsanız giymekten daha iyi bir şey yapmış olursunuz.
10. b
Barınak yapabileceğiniz yaprak ya da dal olmadığında, rüzgarın tersine eğimli şekilde, vücudunuzun üç katı büyüklüğünde bir kar mağarası kazın ve içinde uyuyabilmek için bir düzlük yapın.