Fotoğraf: UIP
Kaliteli bir film izleyeceğimizi aslan kükremesiyle hissetmeye başladığımız günler çok geçmişte değil. Şu sıralar dijital mecrada alternatif platformların oldukça fazla olması ve pandeminin etkisiyle sinemaya gidiş oranlarının pandemi öncesinde de düşüşte olması adına Amazon’un MGM'i 8.45 milyar dolara satın alma hamlesi önemli.
Çünkü Netflix, Walt Disney ve Amazon Prime Video gibi dijital platformlar arasında rekabet hızla devam ediyor. MGM’i farklı kılan ne? Neredeyse bir asır önce kurulan film stüdyosu James Bond, Rocky, Robocop, Legally Blonde, Kuzuların Sessizliği ve Oz Büyücüsü gibi kült filmlerin yapım yeri ve aynı zamanda 180 Akademi Ödülü yani Oscar’ın ve 100 Emmy Ödülü’nün sahibi. Her ne kadar ikonik filmlerin yaratıcısı olsa da MGM zamanla bu filmleri ve dizileri maddi kaygılarla başka yapım şirketlerine satmaya başladı. İşte Amazon’un rolü de burada devreye giriyor. Çünkü Amazon artık bünyesinde çekilecek dizi ve filmleri satmamakla beraber spin-off gibi farklı içerikler sunmayı da hedefliyor.
Her ne kadar Jeff Bezos ünlü film şirketini satın alsa da MGM’in altın bileziği James Bond’un akıbeti Amazon'un tekelinde değil. MGM, 1961'den beri James Bond filmleri üreten Eon Productions film stüdyosunun holding şirketi olan Danjaq LLC ile James Bond film haklarının ortak mülkiyetine sahip. MGM, gelecek Bond’un kim olacağıyla ilgili sorularda bile tek başına karar veremiyordu. Amazon’un film şirketini satın alması da durumu değiştirmeyecek. Eon Productions MGM’den bağımsız olduğundan Amazon’un James Bond’la ilgili aldığı her kararı Eon Productions’a onaylatması gerek. Ve Bond'un orijinal yapımcısı Cubby Broccoli'nin varisleri 007 filmlerinin sinemalarda gösterime devam edeceğiniz açıkladı. Serinin son iki filmi Spectre ve Skyfall, gişede 880 milyon dolar ve 1.1 milyar dolar hasılat elde etmişti.
James Bond 60 yıllık süreçte sinemanın en kült karakterlerinden biri haline geldi. Fakat Prime Video'ya Bond'un prestij katkısı sınırlı olacak (Rekor fiyatlar söz konusu olsa da Prime Video'nun buradaki ilk kaygısının ticari olmadığını düşünüyorum). Eon Productions varisleri Bond'un TV dizilerinde ya da spin-off'larda kullanılması tekliflerini dah aönce birkaç kez reddetti. Ve Amazon anlaşması da bu durumu değiştirmeyecek. Her ne kadar gelecek Bond filmleri kataloğa dahil edilecek olsa da, sinema gösterimleri devam edecek.
Dijital platform Amazon Prime Video ile 200 milyondan fazla aboneye sahip olan ve yetenekli kişileri işe almak için bol miktarda kaynak ayıran Amazon, yeni Hollywood'da başarılı olmak için zaten birkaç kilit unsura sahip. Şimdi de önemli bir kültürel markayı satın alarak gücüne güç kattı. Hollywood’da spin-off ya da yeniden çekim söylentileri dolaşmaya başladı. Lakin Disney+'ın Star Wars'da yaptığı gibi evreni genişletip yeni yapımlar çıkarması Amazon - MGM - Bond masasında söz konusu değil.
Küresel olarak bir filmin ya da dizinin yayın hakları ülkelere göre büyük farklılıklar gösterdiği ve önceki satışların gösterim teminatları devam ettiği için bu anlaşmanın uygulamadaki etkisi çok ani olmayacaktır. Örneğin Handmaid's Tale ya da Vikings ülkemizde farklı platformlarda bir süre daha yayında kalacaktır.
Son olarak her ne kadar Bezos 9 milyarlık anlaşmayla gücüne güç katsa da federal düzenleyicilerin onayına ihtiyacı var. Bu anlaşmayla özellikle rekabete aykırı olmaması açısından Amazon'un zaten çok büyük olduğunu ve parçalanması gerektiği düşüncesi güçleniyor. Her ne kadar Amazon-MGM anlaşması tarihi olsa da geleceği şirketin akıbeti sebebiyle garanti altında değil. Fakat Jeff Bezos'un da açıklamasına göre iki firmadaki yetenekler sayesinde bu birikim günümüze bir şekilde yeni yapımlarla taşınacak. Yaratıcılık, erişim ve ekonomik dengelerin değiştiği Hollywood'da gösteri devam edecek. Güncel yapımların tarihilere oranla başarısını ise zaman gösterecek.