Instagram'da Birden Çok Algoritma Var
Güncel

Instagram'da Birden Çok Algoritma Var

Instagram yöneticisi Adam Mosseri blog serisinin ilkini kafalarda bu konudaki soru işaretlerini (kısmen) gidermek için paylaştı: "Instagram için yalnızca bir algoritma yok, belirli bir kişiye uyarlanmış bir sistem var."

Kısıtlama günlerinde eskisinden daha uzun süreli kullanmış olabiliriz. Instagram içine düştükçe ister istemez algoritmasının nasıl çalıştığına dair sorular aklımıza geliyor. Kafa karışıklığını önlemek için Instagram yöneticisi Adam Mosseri blog serisinin ilkini kafalarda bu konudaki soru işaretlerini (kısmen) gidermek için paylaştı. 

Keşfet’imde neden bu çıkıyor, bazı gönderilerim diğerlerinden neden daha çok görüntülenme alıyor gibi soruların cevabını hepimiz merak ediyoruz ama o büyük algoritma makinasının nasıl çalıştığını tam olarak bilmiyoruz. İşte Adam Mosseri bu soruları yanıtlamak adına blog halindeki yazılarından ilkinde kısaca anlattı. "Instagram için yalnızca bir algoritma yok, belirli bir kişiye uyarlanmış bir sistem var."

Uygulama 2010 yılında hayatımıza girdiğinde kronolojik sırayla gönderileri görebiliyorduk ve o zamanlar “Keşfet” ve “Reels” gibi ek özellikler yoktu. Bazılarımız her ne kadar arkadaşlarının ve tanıdıklarının ne yaptığını merak ettiği için uygulamayı kullansa da Mosseri’ye göre her ne kadar hikâyeler kısmında tanıdık yüzleri arasak da Keşfet’te adı üstünde yeni ve eğlenceli şeyler keşfetmek, yeni yüzler görmek istiyoruz. Bu yüzden de ana sayfada ve hikâyeler kısmında sadece takip ettiklerimizi görebiliyoruz.

Ana sayfamızda beğendiğimiz tüm gönderiler Instagram’a sinyal olarak gidiyor ve bu sinyaller o anki her etmeni karşılıyor. Saat kaçta ve nerede beğendiğimiz, ne sıklıkla beğendiğimiz gibi binlerce sinyal kısaca bir tahminle diğer gönderilerle ve kullanıcılarla etkileşim kurma olasılığınıza bağlı olarak sizi başka gönderilerle buluşturuyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur da yanlış bilgilendirme. Eğer yanlış bir bilgi paylaştığınız teyit edilirse Instagram, hesabınızı kaldırmıyor ancak hesabınıza bir nevi etiket yapıştırarak içerik görüntülenmenizi yavaşlatıyor. Bu yanlış bilgilendirmeyi tekrarladığınız takdirde ise “shadowbanning” yani gizli hesap kısıtlamayla yüzleşiyorsunuz. Bunun dışında Mosseri, düşük çözünürlükte ve siyasi konulara odaklı Reels gönderilerin Keşfet’e çıkmasından kaçınıldığını da belirtti. 

Maalesef Adam Mosseri’nin serisinin ilkinde hikâyelerimizi görüntüleyenlerin neden belli bir sırayla çıktığı veya profilimizi kimlerin görüntülediğini yani stalkladığının cevabı yok. Belki öylesine bir sıralama, belki aklımızın ermediği bir algoritma olan bu sır yakında açıklanır mı takipteyim. 

EKRAN SÜRESİNİ AZALTMANIN 6 YOLU

ekran süresi 

İLGİLİ İÇERİKLER Instagram Algoritma
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası