Ara sıra, içkiyi biraz kaçırınca, ertesi sabah akşamdan kalma durumu yaşanır. Birçok kültürde ertesi gün içilen bir içkinin, bir önceki akşamın ağırlığını hafiflettiğine inanılır. Bloody Mary, Screwdriver, bira ve şampanya en bilindik çeşitlerdir. Bu nedenle birçok brunch büfesinde şampanya bulunur, bazen durumu vahim olanlar için bir küçük bardak Bloody Mary ikram edilir. Geleneksel akşamdan kalmalığın nedenlerini, önlemlerini ve ilaçlarını bilirseniz, bundan böyle ertesi sabahları daha hasarsız atlatırsınız.
NEDEN OLUR?
*** Adaptasyon: İçki içilirken beyin alkole adapte olup, damarlarını daraltır. Alkol bir anda kesilince beyin tekrar adaptasyon sorunu yaşar. Sonuç baş ağrısı olarak ortaya çıkar. Ağrıyı yok etmenin bir yolu da az miktarda alkol almaktır. Bizim çok isabetli bir şekilde “Çivi çiviyi söker” dediğimiz bu durumu anlatmak için İngilizler de “Hair of the dog” (Köpeğin kılı) terimini kullanır. Çünkü İskoçlar zamanında köpek ısırığını tedavi etmek için hazırlanan merheme, ısıran köpeğin birkaç kılını ilave edince yaranın daha hızlı iyileşeceğine inanırmış.
*** Dehidrasyon (Su kaybı): Alkol vücutta su kaybına neden olur. En iyi çözüm, içki içerken ve yatmadan önce su içmektir.
*** Toksik etki: Alkollü içecekler çok hafif derecede toksiktir. Akşamdan kalmak bir anlamda alkolün bu çok küçük toksik etkisine maruz kalmaktır.
*** Besinler: Çok fazla alkol vücutta kan şekeri, vitamin ve mineraller de dahil olmak üzere, birçok gerekli maddeyi tüketir. Bu da halsizlik, baş ağrısı gibi sonuçlar doğurur. En iyi çözüm sabah meyve suyu gibi şekerli, vitaminli içecekler içmektir.
AKŞAMDAN ALINACAK ÖNLEMLER
*** Sakin gidin: Akşamdan kalmayı önlemek için en garantili ve en güvenli yol elbette kendinizi bir-iki kadehle sınırlamanız olacaktır.
*** Yavaş için: Bu tavsiyenin nedeni vücudun alkolü yakma hızının sabit olmasıdır. Bu oran yaşa, cinsiyete ve ırka göre değişiklik gösterse de yaklaşık saatte 30 g civarındadır. Vücudunuza alkolü yakmak için zaman verin. Böylece daha az alkol beyne ulaşacaktır.
*** Tok olun: Gıda alkol emilimini yavaşlatır ve beyne daha az alkol ulaşır. Alkol tüketimi öncesinde, sırasında ve sonrasında bir şeyler yemek faydalı olacaktır. Yemeğin türü çok önemli değil ama özellikle ekmek, makarna ve süt ürünleri alkol emilimini yavaşlatabilir.
*** C vitamini alın: Yatmadan önce ekstra C vitamini ve suya atınca köpüren o malum haptan alın.
SABAHI EN BETER İÇKİLER
*** En çoktan en aza: En çok burbon viski, en az da votka baş ağrısı yapar. Burbon viskiden sonra konyak ve diğer brendiler, single malt viskiler ve İskoç viskileri sırasıyla çoktan aza doğru, sabahı zor olan içkilerdir. Ardından rom, şampanya ve köpüklü şaraplarla kırmızı şarap gelir. Cin, beyaz şarap ve votkaysa en iyi huylu içkilerdir; tabii makul miktarda tüketmek kaydıyla. Şekerli kokteyllerden ve içkiyle tüketilen şekerli yiyeceklerden kaçının çünkü şeker ne kadar alkol tükettiğinizi algılamanızı zorlaştırır.
*** O balon patlarsa: Kabarcıklı, baloncuklu içkilerden kaçının. Sadece şampanya değil, Cuba Libre gibi kolalı ve sodalı kokteyller de bu kategoriye girer. Bu tip içkilerdeki alkol çok daha hızlı kana karışır.
SABAH ALINACAK ÖNLEMLER
*** Meyve suyu: Portakal veya domates suyu sistemde kalan alkolün bertaraf edilmesine yardımcı olacaktır. Özellikle meyve şekeri früktoz alkolün yakılmasında çok yardımcı olur.
*** İşkembenin sırrı: Bulyon yani et suyu çorbası için. Bu vücudunuzun alkol nedeniyle kaybettiği tuz ve potasyumu geri kazanmasını sağlayacaktır. Belki de bizim işkembe çorbasının sırrı da bir çeşit et suyu çorbası olmasıdır.
*** Su, su, su: Vücudunuzun kaybını gidermek için bolca su için.
*** B kompleks vitaminleri: Bu vitaminler akşamdan kalmalığın hızlıca ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
*** Kahveye dikkat: Kahve de vücutta alkol gibi su kaybına neden olduğundan akşamdan kalma haline faydalı değildir. Azı karar, fazlası zarar.
*** İyi bir yemek: Vücutta alkolden kaynaklanan besin kaybını karşılayın.
SÖKÜCÜLER
*** BLOODY MARY
Buzla dolu bir long drink bardağında 3 ölçek votka, 6 ölçek domates suyu ve 1 ölçek limon suyunu karıştırın. Üzerine tercihiniz doğrultusunda birkaç damla Worcestershire ve Tabasco veya oyster sos ekleyin. Gene isteğe göre tuz ve karabiber koyup ucunu hafifçe ezdiğiniz bir kereviz sapıyla karıştırın.
*** SCREWDRIVER
Buzla dolu bir long drink bardağında 1 ölçek votkayla 2 ölçek portakal suyunu karıştırın. Bir dilim portakalla süsleyin.
*** BLACK VELVET
Bir bira bardağında eşit miktarda soğuk şampanyayla stout birayı (Guinness tarzı) yavaşça karıştırın.
*** HAIR OF THE DOG
Buz dolu bir shaker’a 3 ölçek cin, 1/4 ölçek limon suyu ve birkaç damla Tabasco koyup iyice çalkalayın. Karışımı bir long drink bardağına dökün.